Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Japán meghódítani Amerika!

2010.03.23. 12:13 :: SFblog

A James Tiptree Jr. sci-fi- és irodalmi díjnak két nyertese is volt 2009-ben. De nem csak emiatt különleges ez a díjazás, hanem azért is, mert az egyik győztes egy manga volt.

Hivatalos közleményük így szólt:

Fumi Yoshinga Ooku című mangájának első két kötetét hirtelen döntésből hoztuk ki győztesnek. A díj bírálói közül senki nem olvasott korábban mangát és a japán történelem iránt sem érdeklődtünk. Amibe beleszerettünk, az ezeknek a képregényeknek a részletesen kidolgozott világa és az, hogy milyen alapossággal vizsgálták meg a történelmet hozzá. A történet egy alternatív múltban játszódik, a feudális Japánban. A fiatal férfiak ¾-e meghalt pestisben.  Ookunban, a shogun és a daimjó (hadúr) is nő, a történet pedig főként a shogun háremében játszódik, ami nem nőkből, hanem férfiakból áll.

Az első kötet (ami a második kötetnél későbbi időszakban játszódik) egy olyan világot tár a szemünk elé, ahol a férfiak gyengének és betegesnek látszódnak, a nők pedig felhasználják a szimbolikus férfiasságot, hogy fenntartsák és megszilárdítsák a hatalmat. A második kötet az átmeneti időszakra koncentrál. Yoshinaga ezalatt a két kötet alatt feltárja a társadalom megváltozásának útját, amely a nemek közti erőviszonyok által alakult olyanná, amilyennek az olvasók láthatják.”

wordpress.com

 

1 komment

Címkék: díj

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr841862096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2010.04.09. 12:14:21

Hagyományos recept, de jónak tűnik. Utána nézünk... :)
süti beállítások módosítása