Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

SF és Nobel II.

2010.04.12. 13:57 :: SFblog

A SCI FI Wire 8, Nobel-díjra érdemes SF írót nevezett meg a fájdalmas igazságtalanság jelképeként, akik legalább annyira gazdagították irodalmi kultúránkat, mint Frans Eemil Sillanpää (1939), Eyvind Johnson (1974) vagy Wisława Szymborska (1996). Bizonyára még rengeteg író szerepelhetne ezen a listán, most elégedjünk meg velük, a többiek majd a kommentekben.

Michael Moorcock
A polihisztor zseni mögött az „SF újhullámának” jelentős személyisége áll, főleg Pyat sorozatával, ennek az Elric és a Jerry Cornelius részeivel. Moorcock nem csak íróként, de szerkesztőként is rengeteget tevékenykedett az SF területén, s a Hawkwind zenekar dalszövegírójaként is jeleskedett. Többek között A fekete folyosó című zseniális műve is olvasható magyarul.
Munkásságáról bővebben a FictionKulton olvashattok.

Brian Aldiss
Ahogy Moorcock, Aldiss is nagyobb lélegzetű művekkel nyerte el az elismerést: Horatio Stubbs sorozatával és a Squire tetralógiával. Az ő nevéhez fűződik az egyik legtlejesebb SF történeti áttekintés, a Trillió éves dáridó, de olvashatóak még magyarul pl. az Amíg világ a világ, a Szürkeszakáll vagy Az elszabadult Frankenstein is (Aldiss szerint egyébként az első igazi SF a Frankenstein volt Mary Shelley-től).

Geoff Ryman
A jelöltek legfiatalabbika, mégis eddigi munkáit remekműveknek tartják. Párhuzamos történetekből álló regényében a Was...-ban megalkotta a posztmodern Óz, a csodák csodáját, de említésre méltó még a Lust és a Levegő is.



Christopher Priest
Regényét azonos címen, The Prestige, filmre is vitték (magyarul Tökéletes trükk). Számos díjjal jutalmazták, s az eXistenZ (melyből szintén film készült) vagy a The Separation sem volt kisebb értékű.

 


Samuel R. Delany
Delany még fiatalon, Nova című regényével aratta az első nagyobb sikereket, melyben a politika és a kultúra jövőjét írja le, cyborg technológiával és tarot kártyával színesítve. Míg érettebb regénye, a Dhalgren a posztmodern SF-ben jelent mérföldkövet. Nevèrÿon meséiben a varázslat és a kard kap főszerepet, később akadémiai képzettsége, tudományosabb esszéi pozitívan befolyásolták megítélését. Magyarul csak egy regénye olvasható, a Menekülés a holt városból, de mindenképp ajánlott olvasmány a Galaktika 237-238. számában olvasható Hugo- és Nebula-díjas kisregénye, Az idő mint féldrágakövek spirálja.



Ursula K. Le Guin

Le Guin már közelebb áll a kanonizált irodalomhoz, bizonyítja ezt, hogy több szépirodalomnak helyet adó újságban is megjelent a neve. A kalsszikus ifjúsági regények egy másik irányvonal életművében, de az SF jelenti fő irányvonalát, mint A sötétség balkeze és a The Dispossessed: An Ambiguous Utopia. Olvasható még magyarul egy tisztelgése Dick előtt, Égi eszterga címmel és Szigetvilág történetei is.



Ray Bradbury
Bradbury az az író, aki évtizedek óta a Nobel határán táncolhatna, hiszen még az alkalmi olvasók is ismerik olyan alkotásait, mint a Fahrenheit 451 vagy a Marsbéli Krónikák. A 20. század egyik legjobb novellaírójaként tartják számon. Kihagyhatatlan a könyvtárakból, az írók és az irodalom krémjéből.

 



Thomas Pynchon
Bonyolult és összetett írónak számít, a Súlyszivárvány és a Mason & Dixon szerzője. Általában nem sorolják az SF klasszikusai közé, a sci-fi titkos ügynökeként tevékenykedett ő. John Kessel és James Patrick Kelly az alternatív történelemírás központi figurájaként nevezték ki könyvükben, a The Secret History of Science Fiction-ben.

Te kit javasolnál?

Forrás: sci-fi wire

a_liz

 

 


 

12 komment

Címkék: irodalom díj

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr541914613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pizzaboy 2010.04.12. 21:49:36

Stanislaw Lemre szavaznék.

Thresher 2010.04.12. 21:50:13

Az SF ítók ne kapjanak Nobelt, olyan felesleges ez mint amikor a jó filmek kapnak Oscart... Aki tudja mi a minőség, annak nem kell megerősítés.

Thresher 2010.04.12. 21:51:56

@pizzaboy: Halott emberek nehezen kapnak Nobelt. Mellesleg ez meddő vita, egy blogot lehetne írni jó Sci-Fi írókról.

jobbbalmind1 2010.04.12. 22:26:59

Isaac Asimov, Philip K. Dick, de sajnos ok is halottak...

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2010.04.12. 22:27:26

Orson Scott Card; William Gibson; David Gemmel.

fedélzeti kompót 2010.04.12. 22:34:28

Szívesen adnék egyet Zsoldos Péternek.

merez 2010.04.12. 22:35:07

Kösz a tippeket, lesz mit olvasni.:)
Nem is tudtam, honnan van a Prestige. Szuper film volt.

vackorntc 2010.04.12. 22:37:51

@Thresher: Nem szabad elfelejteni, hogy komoly tömeghatásuk van és lehetséges jövőképeket vázolnak fel.(Az, hogy technikailag mi valósul meg az más kérdés.) Különbözőségükre való tekintettel én Abe Kobot, Asimovot, Bankset vagy Gibsont tudnám elképzelni díjazottként...(Nem mindegy, hogy mi jön be, nem örülnék Gibsonnak, és annak sem, ha utódaink beregadnának a naprendszerben, mert az a biztos sorvadás és felörlődés.)

tompus 2010.04.12. 23:32:32

Bradbury nagyon megérdemelné. Művei jelentős része nem is sci-fi.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.04.20. 11:30:57

Az én jelöltem Edwin Abbott Abbott, a Síkföldre simán kaphatott volna Nobelt. :)
Csakhogy ő 1884-ben írta a könyvet, a Nobel díj kicsit később volt. :)
süti beállítások módosítása