Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Lepkék szárnyalása

2010.06.16. 13:00 :: SFblog

A lassított felvételen látható mechanikus lepkét Hiroto Tanaka és Isao Shimoyama hozta létre. Tanulmányozni akarták a lepkék mozgását repülés közben. Azt tudták, hogy a madarak a tollaikat használják emelkedéshez, de a lepkék tollak nélkül is képesek erre. Az első szárnyaik részben átfedik a hátsókat, ezért számukra a repülés pusztán szárnycsapkodás.

 

Íme az első repülés utáni észrevételek: Repülés közben a mesterséges lepke teste – folyamatosan követve egy hullámzó röppályát, hasonlóan a villás farkú fecskékhez – passzívan fel-le mozgott, a szárnycsapásokat követve. A szárnymozgás visszacsatolásos irányítása nélkül, a szárny deformációja miatt a testmozgásra közvetlenül hat az aerodinamikai erő változása. A szárny deformációját pedig annak felépítése, erezete határozza meg.

Érdekes, ahogy ezek az élőlények mozognak, de nem elhanyagolható a videó sem, hiszen akit nem érdekel a működési mechanizmus, még mindig gyönyörködhet a látványban.

dvice

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr892085683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása