Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Neil Gaiman és Stephenie Meyer: Elég a szívásból

2010.07.02. 12:29 :: SFblog

Nem is olyan régen a vámpírok még az éjszaka vérszomjas vadászaiként szerepeltek tudatalattinkban s a vámpír-folklórban. Nos, Neil Gaiman szerint mindez már a múlté. Szerinte ugyanis kedvenc élőhalottaink szemfogai mára már jócskán megkoptak, s alig maradt bennünk valami a klasszikus vérszívók nemességéből.

 


A vámpírok olyan mértékben lepték el a populáris kultúrát, hogy már egyáltalán nem ijesztőek – nyilatkozta az író, miután átvette a brit Carnegie irodalmi kitüntetést A temető könyve című regényéért, ami egy szellemek által felnevelt árva kisfiú kalandjairól szól. Ezzel Gaiman műve az első olyan ifjúsági regény, ami egyszerre nyerte el a  műfajnak járó legmagasabb szintű szakmai elismerést mind a szigetországban, mind pedig az Egyesült Államokban, hiszen a könyv korábban a Newberry medált is elnyerte.

Gaiman az Independent magazinnak adott interjújában szabályos csótányfertőzésként minősítette a könyveket, filmeket és televíziós sorozatokat elárasztó vámpírok invázióját, amiért főként a Twilight-sorozatot, s úgy általában a „paranormális románc” műfaját tette felelőssé. Következő regényének főszereplőjét eredetileg vámpírként képzelte el, ám később letett erről a szándékáról. „Esetleg ha véget ér a vámpír-csömör” – tette hozzá szomorúan. Az író abban reménykedik, hogy a mainstream kultúra idővel elveszti érdeklődését az élőhalottak iránt, s így a műfaj visszanyerheti tekintélyét. „Talán az lenne a legjobb, ha kivárásra játszanánk. Néha jobb parlagon hagyni egy-egy területet, s úgy gondolom a vámpírok-tematikát jócskán kimerítettük.”

A horror-rajongók körében általánossá vált a nézet, miszerint a vérszívók jelenléte a média teljes spektrumában a vámpírok új generációjának „elpuhulásához” vezetetett – gondoljunk csak Charlaine Harris könyvsorozatára, s az abból készült True Blood – Inni és élni hagyni című HBO-sorozatra vagy L. J. Smith Vámpírnaplójára/Night World-jére. Sam Stone, a Brit Fantasy Társaság képviselője, s a The Vampire Gene-trilógia szerzője mindezért a paranormális románc, s az ifjúsági vámpírregények piaci túlsúlyát tartja felelősnek.

„Személy szerint nem tartom szerencsésnek a vámpírok Meyer-féle vegetáriánus, s más regények neurotikus ábrázolását. Bram Stoker Drakulája a sötét hangulat, s az erőszak többrétű megjelenítése miatt volt kiváló olvasmány. A mostani tiniregényekből mindez hiányzik.” - mondta Stone.

A gyermekkönyv-szerző Graham Marks szerint Meyer kisasszony lényegében egy olyan átmeneti műfajt hozott létre, ami semmilyen tekintetben sem követi a vámpírregény szabályait. „A vámpírok alapesetben a félelem, s a szexuális vágy megtestesítői, a Twilight karakterei viszont nem szexisek, s a legkevésbé sem ijesztőek. Meyer fogta a műfajt, s a feje tetejére állította. A többi író csupán kapva kapott az alkalmon, s a könnyen jövő siker érdekében állt be a sorba.”

A sors iróniája, hogy Stephenie Meyer alig egy héttel korábban jelentette be, hogy félbehagyta a saga következő, „Éjféli Nap” (Midnight Sun) című darabjának írását, s úgy tűnik, hogy a legutóbbi Twilight-film sem nyerte el a rajongók tetszését (imdb-n 4 pont alatt áll, s a Rotten Tomatoes-on sem teljesített valami fényesen).  Talán visszatér az SF-hez, mint A Burok esetében? Minenesetre arra a kérdésre, hogy a regény félbeszakításának bármi köze lenne ahhoz, hogy a Twilight eseményeit Edward Cullen szemszögéből bemutató regény 12 fejezetének szinopszisa kiszivárgott az internetre, Meyer azt válaszolta, hogy már amúgy is torkig van a vámpírokkal ez csupán az utolsó csepp volt a pohárban.


„Tudom, mindenki azt szeretné tudni, hogy hol tartok… tartottam a Midnight Sunnal. Tudom, hogy a helyes válasz az lenne, „ó igen, már kész is van, egy hónap múlva már a boltok polcain lesz!”. De ha ezt mondanám, hazudnék. Akkor is hazudnék, ha azt állítanám, hogy a munka zömével már kész vagyok, s csak apróbb csiszolásokra lenne szükség. Az igazság az, hogy kiégtem, elegem van a vámpírokból, s nem szeretnék rossz könyvet kiadni a kezeim közül. Várnék addig, amíg újra lázba hoz a témám, Edward, s elég motivációt érzek a folytatásra. Mindenki tudja milyen érzés amikor egy történet miatt egész éjszaka nem tudunk aludni, majd hajnali négykor hirtelen belénk vág a felismerés „Igen! Most ennek kellene volna történnie!” Csak így tudok szívvel-lélekkel írni, most viszont úgy érzem magam, mintha házi feladatot kellene írnom. S amikor házi feladatot írok, akkor nagyon lassan, s nagyon kelletlenül haladok a munkával.”

scifi-wire

10 komment

Címkék: film irodalom díj

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr522125105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.07.02. 19:43:49

hasonlot fogalmaztam meg 1 oraja:

en meg par eve "furcsan neztem", hogy az altalam is kepviselt szubkulturanak az oltozkodesi es stilusjegyei, kezdenek megjelenni a mainstreamben is (na majd ha a magaskulturaban is!; akkor aztan mar a pupillam is tagulni fog)… szoval eloszor csak csodalkoztam, hogy hat csak elerte a csunya orias az en kis vilagom szelet is es mindjart jol a szajaba veszi, megcsocsalja, kikopi, en meg majd takarithatom a sz*rt amit maga utan hagy. am hamar ra jottem, hogy 'felelmem' olyan felszines, mint maga az orias. ha a tomeg altal akarom meghatarozni kulturam hatarait, akkor bizony a tomeg szepen el fog sodorni, es bele fogok fulladni a sajat magam epitette varba. ez pont olyan, mint egy hirtelen jott viz. allj felre, aztan merd fel a karokat. ha biztos alapokon nyugszik a szubkulturad, akkor ugyse fog osszekevereni senki a hirtelen jott emberekkel.

azt hiszem hasonlo a helyzet ezzel a vampir dologgal is. senkitol nem hallotam meg panaszkodni, hogy na de a regi gorogok szerint a vampir az elso honapban csak egy keplekeny verrel teli borzacsko aki 1 honap utan kezd csontot noveszteni; a temetkezi szokasokat meg rosszul abrazolja, szoval stoker mondjon le, mert az o vampirjai nem huek es semmi kozuk a gorogokhoz.

hat megint kiontott a folyo. arviz van. hozd a ceruzat meg a mercet jozsi, azt bejeloljuk itt a falon, hogy 2010-ben hol nyaldosta az viz a haz oldalat.

az ablak meg messze van.

SF-Bob · http://sf.blog.hu/ 2010.07.02. 21:05:35

@GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google.": Gaiman kényesen ügyel az eredetiségre. Szerintem amikor úgy igazán fontolóra kellett vennie, hogy tényleg lenne-e értelme egy vámpírt állítania a következő regényének középpontjába, kénytelen-kelletlen rájött, hogy az utóbbi időben annyiféle "vámpír-reform" született, hogy az általa megálmodott koncepció csupán egy lenne a sok közül, nem lenne akkora visszhangja mint mondjuk a Sandmannek, vagy az Amerikai isteneknek.

ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás 2010.07.02. 21:43:54

@SF-Bob: "Gaiman kényesen ügyel az eredetiségre."

Be is b.szott neki a Temető könyvének magyar fordítója, aki a ghoul-okat rendre vámpíroknak fordította...

ergerberger 2010.07.03. 02:34:14

Ezt a Meyert jól megkúrnám.

artulen 2010.07.04. 09:28:33

@ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás: Be is b.szott neki a Temető könyvének magyar fordítója, aki a ghoul-okat rendre vámpíroknak fordította...

Ez komoly? Ki volt ez a tehetséges? A legviccesebb az egészben, hogy az egyik főszereplő tényleg vámpír... Vagy ez sem jön át a magyar változatban?

A másik vicces, hogy N.G. nem ezt nyilatkozta. Itt a link az eredeti interjúra:
www.ew.com/ew/article/0,,20301186,00.html

Itt meg a blogbejegyzésre, amiben "csodálkozik", hogy hogy lett ebből az, amit a posztoló is idézett:
journal.neilgaiman.com/2010/06/sire-i-have-news.html

SF-Bob · http://sf.blog.hu/ 2010.07.04. 12:04:47

@artulen: "A másik vicces, hogy N.G. nem ezt nyilatkozta. Itt a link az eredeti interjúra"

Az általad belinkelt Entertainment Weekly interjú majd egy évvel ezelőtt készült, míg mi a június 25-ei Independent-cikket vettük át. Mindkét interjú "eredeti".

artulen 2010.07.04. 17:23:09

Ezért linkeltem be a blogbejegyzést is. Ebben azt írja, hogy következetesen ugyanazt nyilatkozta, mint az Entertainment Weekly-nek adott intejúban, aztán valahogyan ez lett belőle, mire megjelent.
Nekem ebből az jön le, hogy az újságíró kicsit kozmetikázhatta az interjút.

SF-Bob · http://sf.blog.hu/ 2010.07.04. 18:12:05

@artulen: Nem derül ki egyértelműen, hogy az Independent-cikk mely részét tartja problematikusnak, ám valóban, ez a bizonyos Arifa Akbar szemlátomást... eklektikusan ollózta össze Gaiman kijelentéseit más véleményekkel a témával kapcsolatban. Kozmetikázás vagy sem, Meyer legutóbbi bejelentése így is, úgy is az EW-interjúban megfogalmazódó szemléletet igazolja.

artulen 2010.07.04. 20:32:54

@SF-Bob: A lényegen tényleg nem változtat. (: Csak nem rég olvastam, és gondoltam érdekes.
süti beállítások módosítása