Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Elmeirányító katonai sisakok

2010.09.12. 12:00 :: GalBob

Vannak pillanatok, amikor az ember, legyen bármilyen józan gondolkodású is, néha megfontolja egy alumínium-sityak hajtogatását. Nem meglepő módon a legutóbbi pillanat akkor jött el, amikor a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency, azaz Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége; korábbi nevén ARPA) ügynökség bejelentette, olyan technológiák kifejlesztésén fáradozik, amelyekkel befolyásolhatják a katonák agyműködését a jobb teljesítmény érdekében.

Na mármost a DARPA nem lesz képes ily módon távirányítással parancsolni a katonáknak – legalábbis az ügynökség azt állítja, hogy nem ilyen irányba folynak a kutatások. Egy olyan sisakot építenek, ami ún. transzkraniális pulzáló ultrahanggal segítene a tengerészgyalogosoknak könnyebben feldolgozni a stresszt, emellett élesítené érzékeiket és a fájdalmat is könnyebben elviselhetővé tenné.


A kutatás már csak azért is áttörő, mert hasonló elme-befolyásoló eljárásokat korábban ilyen hatékonysággal csak közvetlen stimulációval, agyba ültetett implantátumokkal tudtak elérni. A TPUH (TPUS) tesztek nagy részét az Arizonai Állami Egyetemen végezték. Dr. William Tyler, az egyetem helyettes professzora így nyilatkozott:

„Annak érdekében, hogy továbblépjünk a korábbi idők korlátain, a laboratóriumom kénytelen volt szokatlan technológiákat kidolgozni, amelyek segítségével végül lehetővé vált a koponyán kívüli pulzáló ultrahang távolsági, mégis direkt alkalmazása bárminemű műtét nélkül. Továbbá ezzel azt is demonstráltuk, hogy a hangon túli neuromoduláció ilyetén alkalmazása a hagyományos TMS-eljárásoknál mintegy ötször nagyobb távolságokról is lehetséges, s így is hatékonyan tudjuk befolyásolni az agyhullámokat.”

 dvice

12 komment · 1 trackback

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr442286580

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pillangók az űrben, Kína és az égigérő felvonó 2010.09.13. 01:06:17

"Dicső mennyezet és  kiterjedt erősség, arany szegekkel kirakott felséges boltozat". A felettünk feszülő ég szépségétől kábultan hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy egy egész szemétdomb kering a fejünk felett.  Pályák, szond...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almaspite 2010.09.12. 22:57:25

Kb. 5-10 éves hír, hogy van/lesz egy olyan eszköz, amit a kotona, ha fáradt, a homlokához emel, megnyom rajta egy gombot, a gép pedig valamilyen elektromágneses impulzusokkal lenullázza a fáradságérzetért felelős idegpályákat. Ezzel átmeneti stratégiai előnyre tehet szert, mert tovább bír menetelni, mint az ellenség. Más kérdés persze, hogy a fáradtság a szervezet természetes jelzése és ha nem törődsz vele, azzal csak ártasz magadnak, de talán éles harci helyzetben lehet ezzel egyszer-kétszer rizikózni. Miután éjszaka elvágtad az ellenséges csapat utolsó alvó tagjának a torkát is, utána majd te is kialhatod magad.

Most már csak azt nem értem, hogy GalBob miért nem hallott még erről... :-)

GalBob 2010.09.12. 23:05:16

@Almaspite: A hír nem a technológiára vonatkozott úgy általában, hanem arra, hogy az az USA védelmi minisztériuma a DARPA révén finanszírozni kezdte a további kutatásokat.

ZéBé 2010.09.13. 00:04:51

@Almaspite: Ugyanezt az indiánok már rég használják, kokalevél rágcsálás formájában. Egy ilyen elektromos eszköz használata is kb. ugyanannyira lehet káros, ill. vezethet hozzászokáshoz, mint a kokalevél tradicionális használata. És még fel sem kell fedezni.

mement 2010.09.13. 00:14:09

@ZéBé: mondjuk a kokalevel ragcsalas mas hatast is eloidez, ami a harcmezon nem biztos hogy jol jon.

ergerberger 2010.09.13. 02:13:12

transzkraniális = koponyán áthatoló.

Csak hogy a sok paraszt is értse.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.09.13. 07:42:16

@Almaspite: te, azt nem úgy hívják, hogy Speed? És nem gombnyomásra, hanem szájon át lehet bevinni? :D

@ergerberger: aki elég Vészhelyzetet és Dr. House-t néz, az szerintem tuggya! :DD

Deneware. 2010.09.13. 08:22:45

Nem újdonság... Már a németek is "befolyásolták a katonák agyműködését a jobb teljesítmény érdekében." Konkrétan pl. a pilótákét, amfetaminnal...

Raka1885 2010.09.13. 08:37:46

Ilyen cucc már régóta van. Úgy hívják szteroid.

nál 2010.09.13. 19:03:26

Nem értem, miért zárkóznak el a műtéttől.
Ilyen egysége minden űrgárdistának van:
warhammer40k.wikia.com/wiki/Catalepsean_Node

Lyss 2010.09.13. 23:29:50

Már Kurt Vonegut világa sem érintetlen (A Titán szirénjei). Kíváncsian várom a kronoszinklasztikus infundibulum kifejlesztését is.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.09.18. 19:07:54

@Deneware.: Az oroszok meg úgy hívták, hogy vodka... a tömeges tesztek is egész szép eredményeket mutattak. :)
süti beállítások módosítása