Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Gyerekek segítik a robotfejlesztést - 2. rész

2010.11.06. 17:00 :: Dot hugi

A robotok fejlesztésében egyre nagyobb sikereket érnek el. Javier Movellan professzor egészen egyedi módszerrel vizsgálja, és segíti a robotok fejlesztését: A robotoknak gyerekekkel kell kapcsolatot teremteni, így egészen új, érdekes dolgokat figyelhet meg a professzor. Az itt látható interjú első részét ide kattintva olvashatod.

Kérdés: A gyerekek robotokhoz való viszonyából, hogyan következtethetünk a nyelv természetére, és az érzelmekre?

Movellan: Meg kell mondjam, igazán félek a nyelvektől. Egy nagyon komplex dolog, ami szokásoktól is változhat. Pszichológusok és nyelvészek egyaránt évtizedek óta vizsgálják, de még mindig csak a vizsgálati szakasz tart. Mindegyik mondja a maga véleményét, de közös tényeket még nem találtak, ezért egymást tartják ostobának. Ezért van az, hogy én a sokkal egyszerűbb szokásokat és kommunikációs eszközöket vizsgálom - a gyerekekét.

Illetve a papagájok is érdekelnek, főleg mert némelyek közülük képes megtanulni beszélni, és szeretném megfejteni, hogyan képesek beszélgetni is az emberekkel. Jelenleg Max G Movellannal kísérletezek, egy afrikai szürke papagájjal, ami a monitoromon szokott üldögélni. Viccesen hangzik, tudom, de véleményem szerint az állatoktól is rengeteget tanulhatunk, ha rendesen figyelünk a kommunikációjukra.

K: Mit tanulnak a gyerekek a robotoktól? Mi a haszna a gyerekeknek az ilyen kapcsolatokból?

Movellan: Nem tudom. Négy éve dolgoztunk gyerekekkel, mikor elkészítettük az első, nagyon egyszerű robot-terveket és a gyerekek imádták. Ezek a robotok segítenek nekik komunikálni, különböző érzelmi kapcsolatokat létrehozni és így talán sokkal jobb emberré fognak válni. Például, ha egy gyerek jól válaszol egy kérdésre, akkor a robot azt mondja: "Nagyon jó!" Rövid időn belül megfigyelhető volt a változás, vagyis, hogy a gyerekek egymást is megdícsérték. A robotok abban segítenek, hogy a gyerekeket boldogabbá és kedvesebbé tegyék.


További hasonló fotók a(z) InterGalaktika oldalain.

Wired: Még miben tudnak segíteni a robotok? (orvoslás, terápia, kiszolgálás stb..)

Movellan: Nos, a Roomba nevű robot segít a gyerekeimnek tisztán tartani a szobájukat. Könnyebb azt mondani, hogy kövessétek Roomba példáját, mint azt, hogy takarítsátok ki a szobátokat. Szerintem sok olyan szórakoztató vagy háztartási robot van, ami az emberek mindennapjaiba be tud illeszkedni, méghozzá úgy, hogy észre se veszik...olyanok mint az internet. Több, mint 5 millió Roomba takarító robot van világszerte, remélem néhány éven belül ez a szám lesz igaz a szórakoztató robotokra is.

Wired: Milyen célkitűzései vannak önnek és a csapatának ezzel a programmal kapcsolatban?

Movellan: Első, és legfontosabb feladatunk, hogy elfogadtassuk magunkat a megszokott tudósokkal, és minket is közéjük soroljanak és csatlakozzanak az ügyünkhöz. Szükségünk van olyan emberekre, akik értenek a matematikai számításokhoz, akik tudnak hammer-t vezetni, akik értenek az elektronikához, akik szeretnek gyerekekkel foglalkozni és nem tartják unalmasnak, ha órákig kell tanulmányozniuk a videófelvételeket. Akik nem félnek az új ötletektől és a véleményüket is képesek megváltoztatni. De legfőképp olyanokra van szükségünk, akik képesek elfelejteni azt, amit a professzoraik tanítottak nekik arról, mit gondoljanak.

Wired: Vannak olyan gyerekek, akik jobban vagy épp kevésbé vesznek részt a kutatás segítésében, vagy akiktől több eredmény születik? (Totyogósok, ovisok stb)

Movellan: A munkánkban különböző gyerekektől különböző szokásokat tapasztalunk meg. Vannak gyerekek, akik sokkal többet foglalkoznak a robotokkal és könnyebben barátkoznak velük, mint mások. Szeretnénk ezt megérteni. Nem kortól függ, inkább természettől. Vannak gyerekek, akik a cicákat szeretik, vannak, akik a kutyákat és van néhány, aki a robotokért van oda.

Wired: Miért engedik a szülők, hogy gyerekeik robotokkal játszanak?

Movellan: Ez könnyű! A szülők örömmel engedik gyerekeiket a robotok közé, ha látják, hogy a robotok segítenek a gyerekeknek jobb emberré válni. Erősebbek, okosabbak, kedvesebbek és boldogabbak. Nem beszélve arról, hogy könnyebben építenek ki kapcsolatokat és fejezik ki magukat.

A robotok megmutatják, hogy mi a jó út a boldogsághoz.

wired

 

Szólj hozzá!

Címkék: interjú tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr482403812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása