Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Hírdetés

mt-ekonyv-olvaso-statik-banner_300x400-v2.jpg

Galaktikabolt.hu

gbolt báner300x400.jpg

Hirdetés

tarhelyma_banner_300x400.jpg

Hirdetés

300x400_eghasadas_banner_01_1.gif

Rovatok

Egyben

Csontszüret

Utolsó kommentek

 • S=klogW: sorozat = szellemi szemét a primitív proletáriátusnak a halivúdi szarnál is károsabb (2014.07.21. 21:31) Bárkiből lehet Joker!
 • Hokken: @steery: Igaz japánon kívül nem annyira elterjedt a hentai animék és mangák világa, de ott ez majd... (2014.07.17. 13:08) A sci-fi tabuja
 • steery: @MichaelCollins: Csak az a baj ezekkel a felhozott példákkal, hogy mindegyik ember-ember közti sze... (2014.07.16. 20:55) A sci-fi tabuja
 • MichaelCollins: @steery: Ember és idegen lény közötti szex? Star Trek: Kirk kapitány a nagy hódító (már a TOS-ban ... (2014.07.16. 06:07) A sci-fi tabuja
 • czibere: Most, hogy vége a VB-nek lehet menni fogadni, hogy be tudja-e fejezni a könyveit. (2014.07.15. 17:19) G. R. R. Martin nem szereti, ha siettetik
 • Utolsó 20

Friss topikok

 • S=klogW: sorozat = szellemi szemét a primitív proletáriátusnak a halivúdi szarnál is károsabb (2014.07.21. 21:31) Bárkiből lehet Joker!
 • Hokken: @steery: Igaz japánon kívül nem annyira elterjedt a hentai animék és mangák világa, de ott ez majd... (2014.07.17. 13:08) A sci-fi tabuja
 • czibere: Most, hogy vége a VB-nek lehet menni fogadni, hogy be tudja-e fejezni a könyveit. (2014.07.15. 17:19) G. R. R. Martin nem szereti, ha siettetik
 • steery: A Picard manőverrel is vannak ám gondok szép számmal. Tegyük fel, hogy egy űrhajó hiperűrsebességg... (2014.06.29. 13:54) A Riker-manőver
 • __tom_: az első képen a fiatalkori michael york (37.media.tumblr.com/tumblr_m3m5jruAHa1rtkvcwo1_1280.jpg) ... (2014.06.23. 11:10) Az éhezők viadala: A kiválasztott poszterek!

Külső feed

Gyerekek segítik a robotfejlesztést - 2. rész

2010.11.06. 17:00 :: Dot hugi

A robotok fejlesztésében egyre nagyobb sikereket érnek el. Javier Movellan professzor egészen egyedi módszerrel vizsgálja, és segíti a robotok fejlesztését: A robotoknak gyerekekkel kell kapcsolatot teremteni, így egészen új, érdekes dolgokat figyelhet meg a professzor. Az itt látható interjú első részét ide kattintva olvashatod.

Kérdés: A gyerekek robotokhoz való viszonyából, hogyan következtethetünk a nyelv természetére, és az érzelmekre?

Movellan: Meg kell mondjam, igazán félek a nyelvektől. Egy nagyon komplex dolog, ami szokásoktól is változhat. Pszichológusok és nyelvészek egyaránt évtizedek óta vizsgálják, de még mindig csak a vizsgálati szakasz tart. Mindegyik mondja a maga véleményét, de közös tényeket még nem találtak, ezért egymást tartják ostobának. Ezért van az, hogy én a sokkal egyszerűbb szokásokat és kommunikációs eszközöket vizsgálom - a gyerekekét.

Illetve a papagájok is érdekelnek, főleg mert némelyek közülük képes megtanulni beszélni, és szeretném megfejteni, hogyan képesek beszélgetni is az emberekkel. Jelenleg Max G Movellannal kísérletezek, egy afrikai szürke papagájjal, ami a monitoromon szokott üldögélni. Viccesen hangzik, tudom, de véleményem szerint az állatoktól is rengeteget tanulhatunk, ha rendesen figyelünk a kommunikációjukra.

K: Mit tanulnak a gyerekek a robotoktól? Mi a haszna a gyerekeknek az ilyen kapcsolatokból?

Movellan: Nem tudom. Négy éve dolgoztunk gyerekekkel, mikor elkészítettük az első, nagyon egyszerű robot-terveket és a gyerekek imádták. Ezek a robotok segítenek nekik komunikálni, különböző érzelmi kapcsolatokat létrehozni és így talán sokkal jobb emberré fognak válni. Például, ha egy gyerek jól válaszol egy kérdésre, akkor a robot azt mondja: "Nagyon jó!" Rövid időn belül megfigyelhető volt a változás, vagyis, hogy a gyerekek egymást is megdícsérték. A robotok abban segítenek, hogy a gyerekeket boldogabbá és kedvesebbé tegyék.


További hasonló fotók a(z) InterGalaktika oldalain.

Wired: Még miben tudnak segíteni a robotok? (orvoslás, terápia, kiszolgálás stb..)

Movellan: Nos, a Roomba nevű robot segít a gyerekeimnek tisztán tartani a szobájukat. Könnyebb azt mondani, hogy kövessétek Roomba példáját, mint azt, hogy takarítsátok ki a szobátokat. Szerintem sok olyan szórakoztató vagy háztartási robot van, ami az emberek mindennapjaiba be tud illeszkedni, méghozzá úgy, hogy észre se veszik...olyanok mint az internet. Több, mint 5 millió Roomba takarító robot van világszerte, remélem néhány éven belül ez a szám lesz igaz a szórakoztató robotokra is.

Wired: Milyen célkitűzései vannak önnek és a csapatának ezzel a programmal kapcsolatban?

Movellan: Első, és legfontosabb feladatunk, hogy elfogadtassuk magunkat a megszokott tudósokkal, és minket is közéjük soroljanak és csatlakozzanak az ügyünkhöz. Szükségünk van olyan emberekre, akik értenek a matematikai számításokhoz, akik tudnak hammer-t vezetni, akik értenek az elektronikához, akik szeretnek gyerekekkel foglalkozni és nem tartják unalmasnak, ha órákig kell tanulmányozniuk a videófelvételeket. Akik nem félnek az új ötletektől és a véleményüket is képesek megváltoztatni. De legfőképp olyanokra van szükségünk, akik képesek elfelejteni azt, amit a professzoraik tanítottak nekik arról, mit gondoljanak.

Wired: Vannak olyan gyerekek, akik jobban vagy épp kevésbé vesznek részt a kutatás segítésében, vagy akiktől több eredmény születik? (Totyogósok, ovisok stb)

Movellan: A munkánkban különböző gyerekektől különböző szokásokat tapasztalunk meg. Vannak gyerekek, akik sokkal többet foglalkoznak a robotokkal és könnyebben barátkoznak velük, mint mások. Szeretnénk ezt megérteni. Nem kortól függ, inkább természettől. Vannak gyerekek, akik a cicákat szeretik, vannak, akik a kutyákat és van néhány, aki a robotokért van oda.

Wired: Miért engedik a szülők, hogy gyerekeik robotokkal játszanak?

Movellan: Ez könnyű! A szülők örömmel engedik gyerekeiket a robotok közé, ha látják, hogy a robotok segítenek a gyerekeknek jobb emberré válni. Erősebbek, okosabbak, kedvesebbek és boldogabbak. Nem beszélve arról, hogy könnyebben építenek ki kapcsolatokat és fejezik ki magukat.

A robotok megmutatják, hogy mi a jó út a boldogsághoz.

wired

 

Szólj hozzá!

Címkék: interjú tudomány

A bejegyzés trackback címe:

http://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr382403812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.