Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Rhea arca

2011.01.21. 07:30 :: Zanphagras

 A NASA Cassini szondája már 2004 óta a Szaturnusz és annak holdjai környékén tartózkodik, mérési adatokkal és fantasztikus fotókkal szolgálva fellövőinek. Újabb szép képeket küldött vissza e héten, amikor eddig a legközelebb merészkedett a Szaturnusz második legnagyobb holdjához, a Rheához.

A szonda képeivel kapcsolatban már botrány is történt, így különösen érdekes minden egyes kép, amit közreadnak.

Ezen a képen középen a Rhea látszik, egyből fölötte a Dione hold. A vízszintes vonal a Szaturnusz gyűrűje. Balra fent, a nagyobbik pötty a Tethys, a kisebbik tőle jobbra pedig az Epimetheus.

Ez a kép pedig plasztikázatlanul mutatja Rhea arcát. Becsapódások kráterei pettyezik, és egymást keresztező repedések húzódnak a felszínén.

A hold keresztmetszete egyébként 1528 kilométer hosszú, és mindig ugyanazt az arcát mutatja a Szaturnusz felé. Giovanni Cassini fedezte fel a XVII. században. Róla nevezték el a Cassinit.

Egy csillagász sem kívánhatna többet.

A képek a NASA/JPL/SSI tulajdona. 

space.com

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr562601453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása