Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Biblia - C. S. Lewis kiadás

2011.03.07. 12:30 :: Zanphagras

Az angolszász világban kevés olyan népszerű írót találunk, mint Clive Staples Lewis, a Narnia világát megalkotó egyetemi professzor. Minden életkorra akadnak javasolható és aktuális művei, írt mesekönyvtől science fictionön keresztül filozófiai elmélkedésekig és szatírákig mindenféle művet. Most azonban valami olyat adtak ki a neve alatt, amit nem ő írt, mégis sok köze van hozzá - a Bibliát.

Az író népszerűségét a filmes megjelenés csak megkoronázta: egyes művei évente 150.000-es példányszámban kelnek el, a kiadó szerint pedig 10 éves időintervallumokat vizsgálva a 2000-2010 időszakban eladási rekordot állított be korábbi eladásaihoz képest. Jó eséllyel a Lewis névvel fémjelzett Szentírás is elképesztően kelendő lesz.

A dolog iróniája, hogy valószínűleg ő örülne ennek a legkevésbé: egyrészt, mivel a büszkeség a gyengéje és nagy félelme volt, másrészt mivel többször kifejtette, hogy a Bibliának változtatások nélkül kell az emberek kezébe kerülni - másrészt mivel aggódna, hogy a neve alatt változtatások történhettek.

A Biblia ezen kiadását úgy tervezték, hogy az eredeti, nem módosított szöveghez Lewis-idézeteket csatoltak az alkalmas helyekre, például Máté evangéliumában, amikor Jézus a látványos, de üres vallásosságot ostorozza, a következő idézet található Lewis Mere Christianity című művéből:


Hogy létezhet az, hogy emberek, akiket teljesen nyilvánvalóan elemészt önnön büszkeségük, azt tudják mondani, hogy  hisznek Istenben és önmaguk előtt is nagyon vallásosnak tűnnek?


Lewis választ is ad: Mert ők csak egy képzelt Istent imádnak.

Jézus személyéről ugyanebben a művében egyébként így ír:

„Megpróbálok itt mindenkit óva inteni attól, hogy azt az legnagyobb ostobaságot mondják, amit Jézusról mondani szoktak az emberek: 'Kész vagyok elfogadni Jézust, mint nagy erkölcsi tanítót, de nem fogadom el azt az állítását, hogy Ő Isten.'. Ez az egy dolog, amit nem szabad mondanunk. Egy személy, aki pusztán csak ember volt, és mindazt mondta, amit Jézus mondott, nem lenne erkölcsi tanító. Vagy egy őrült volna - olyan szintű őrült, mint aki azt mondja önmagáról, hogy lágytojás - vagy maga a Pokol Ördöge lenne.

A Teremtés Könyvében, amikor Noé lerészegedése kerül leírásra, Lewis egy leveléből van idézet, amiben arról ír, hogy igenis érthető egyes emberek szégyenérzete és tartózkodása, de csak akkor, ha az ember maga is élt részegeskedő emberrel. Ennek ellenére a Biblia mondanivalójának meghamisítása lenne az alkohol említéseit elkenni a Szentírásban.

A felelős kiadó vezetője Lewis hatására tért meg és lett evangélikus, ám állítja, hogy katolikusok és mormonok is teljesen megértik és szeretik Lewis munkásságát.

A kiadás célja a Szentírás olvasásának terjesztése (ahogy Lewis is bibliai gondolatok allegóriájaként építette fel Narnia-könyveit, hogy a fiatalok legalább így megismerjék a Szentírást). A kiadó szerint Lewis nagyon rosszul érezné magát, ha a Bibliát személyi kultusz keretein belül adnák ki, vagy úgy, mintha ő afféle guru volna.

De jogos az aggodalma, hiszen a borítón Lewis neve nagyobb betűkkel van írva, mint a Biblia szó...

nytimes.com

Szólj hozzá!

Címkék: irodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr242718001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása