Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Banán vagy atomerőmű?

2011.03.25. 07:00 :: Zanphagras

Az xkcd és Randall Munroe jóvoltából most megtudhatjuk, melyik a jobb egészségünk szempontjából: egy működő atomerőmű mellett lakni vagy - banánt enni. A válasz, nem meglepő módon, eléggé meglepő.

Ugyanis amennyiben 50 mérföldnyi (azaz átszámítástól függően 70-90 kilométernyi) távolságban lakunk egy működő atomerőműtől, attól egy év alatt kevesebb sugárzás ér minket, mint egy darab egészséges, tápláló banán elfogyasztásától (amit jó eséllyel boldog mosollyal ajánlanak nekünk az orvosok és dietetikusok, valamint sápadtságunk miatt aggódó tündéri rokonságunk).

Mindenki megnyugtatására: egyik mennyiség sem különösebben veszélyes az egészségre, azaz banánt enni is lehet, és kollégánkat sem költöztetjük el Paks közeléből a veszély miatt. A dolog tanulsága egyértelműen az, hogy jóval kevesebb aggódást kéne produkálnunk - és jóval alaposabban át kéne vizsgálnunk az idevágó táblázatot (amit teljes méretben IDE KATTINTVA érhetünk el), hogy ezt az alacsonyabb aggodalmi szintet sikerrel prezentálni tudjuk.

(És csak úgy mellékesen: amennyiben a banán, ami az atomerőmű közelségénél veszélyesebbnek számít, nem végezte ki nukleáris hatalmával az őt lelkesen, daiquiri formájában fogyasztó Sf-írót, Frederik Pohlt, aki jelenleg is aktív, lelkes, és bizonyíthatóan élő, akkor nekünk sincs sok félnivalónk.)

dvice.com

8 komment

Címkék: tudomány zs

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr812769730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moszatov · http://moszat.eu/ 2011.03.25. 09:56:38

Végy egy divatosan fake képet (amit 0,3 mp alatt fotosokkol össze egy két éves), adj hozzá egy aktualitást (egy elpukkant atomerőmű tökéletes választás) és miközben jó közszolgálatilag nyugtatod a népet (mert a radioaktív sugárzás kifejezetten javallott bizonyos esetekben, pl. sérült blogszerkesztők orvoslásában) hirdesd az igét (csak úgy mellékesen): Végyé Pohlt vazze! Remek találmány ez a fogyasztói társadalom.
Innen figyelmeztetném az arab világot (hogy én is előrángassak egy aktualitást): óvatosan azokkal a liberalizációs forradalmakkal mert ez lesz belőle!

2011.03.25. 15:15:55

@bardosz: Légy szíves mutass egy 2 évest aki tudja kezelni a Photoshop-ot, és 0,3 mp alatt képes egy készít el egy montázst.

@efes: Jól mondod.

Egyébként milyen liberalizáció? Az arab világban végbemenő forradalmak nagy részét bár demokrácia párti, de egyáltalán nem liberális, elsősorban vallási nacionalista. Nem is lenne ezzel baj, csak pár év alatt az egyesülő arab világ egy új erős pólust fog adni a világnak. A demokrácia egy álomszerű, de valós társadalmakban életképtelen irányítási rendszer, csakis a diktatórikus rendszereknek van, volt és lesz jövőjük.

solymosgyu 2011.03.26. 14:32:43

De akkor miért szuletik ennyi beteg ember?

Nathaniel Arthur Parrott 2011.03.26. 19:58:50

@solymosgyu: Mert a nemzetközi baloldal radikálisabb részlege(kommunisták) fluorizálják a vizet, ami veszélyes a mi testnedveinkre.

Ezért iszok én tiszta gabonapálinkát és esővizet. :)

Shellagh 2011.04.03. 10:24:14

@solymosgyu: valószínűleg köze van hozzá annak, hogy az orvostudomány fejlődésének "hála" meg tudják menteni egy csomó újszülött életét, aki addig meghalt volna, viszont annyira még nem fejlett, hogy meg is gyógyítsa azoknak egy jelentős részét.

Nincs itt semmi nagyhatalmi összeesküvés :)

solymosgyu 2011.04.03. 17:28:05

Akkor valamelyíkőtok ezoterikus.
süti beállítások módosítása