Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Robert J. Sawyer, a FlashForward – A jövő emlékei írója Magyarországon!

2011.04.05. 16:00 :: tetsuo_

(Fotó: Bagi Gábor)
Örömmel tudatjuk, hogy Robert J. Sawyer, a nagy sikerű FlashForward – A jövő emlékei című sorozat alapjául szolgáló, azonos című regény szerzője elfogadta a Galaktika kiadója, a Metropolis Media meghívását a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra. A rendezvény 2011. április 14. és 17. között kerül megrendezésre a Millenárison. A fesztiválon magyar nyelven először megjelenő, Nebula-díjas thrillerét, a Lélekhullámot mutatja be.
 
A szerzőről
Robert J. Sawyer kanadai író, jövőkutató 18 bestseller science-fiction regényt írt és az egyetlen író a világon, aki egyaránt megkapta a legkomolyabb SF-díjakat az Egyesült Államokban, Kanadában, Franciaországban, Spanyolországban, Kínában és Japánban.
Jövőkutatóként olyan lapoknak írt cikkeket, mint a The New York Times vagy az Ottawa Citizen. Csaknem 500 alkalommal szerepelt rádióban és tévében, többek között a Discovery Channel, a CBC Newsworld, a The Hour, a W-Five és a Canada A.M. műsoraiban.
Előadóként is körbejárta már a világot a washingtoni Library of Congress-től a tokiói Kanadai Nagykövetségig. Nemcsak tudósok, orvosok és mérnökök szerepeltek a hallgatóságában, hanem biztosítási ügynökök, iskolai tanárok, könyvtárosok és trénerek is.
A kanadai író szakterülete a mai tudományos, orvosi, technológiai és etnikai problémák kivetítése a közeljövőbe, és a várható következmények bemutatása. Munkássága érthetővé teszi a ránk váró radikális változásokat. Emellett elsősorban a vallás és tudomány kapcsolatát, összeegyeztethetőségük lehetőségeit vizsgálja írásaiban.
 

A kötetről
Peter Hobson egy fiatalkori trauma hatására megszállottan dolgozik egy olyan berendezésen, amelynek segítségével egyértelműen megállapítható az ember halálának pontos pillanata. Kísérletei során sikerül megfigyelnie, hogy a biológiai élet véget értével az agyból alig érzékelhető elektromos energia távozik. Ezt elnevezi „lélekhullám”-nak, és kutatásai új célpontjaként a halál utáni élet lehetősége felé fordul.
Legjobb barátjával, a számítástechnikai zsenivel közösen szimulált komputeres másolatot készítenek Peter tudatáról, majd kis módosításokkal három példányban lemásolják. Az újabb kísérletekkel azt próbálja bizonyítani, hogy az ember lényének létezik egy halhatatlan része, mely a testtől függetlenül képes örökké élni. A három szimulált tudat azonban csakhamar megtalálja a kiutat a zárt, szigorúan ellenőrzött számítógépes környezetből, és birtokba veszi az internetet. Nem sokkal később pedig szaporodni kezdenek a titokzatos halálesetek. Vajon kideríthető-e, melyik tudatmásolat felelős a történtekért, de ami még fontosabb, visszazárható-e az elszabadult, halhatatlan szellem a palackba?

Robert J. Sawyer Nebula-díjas regénye komoly tudomány- és vallásfilozófiai kérdésekre keresi a választ, de emellett mindvégig izgalmas krimi marad.

„A modern technothriller elemeit keveri egy precízen megalkotott közeljövő képével… Ez egy fontos könyv.”
– Nancy Kress

„Sawyer a legalapvetőbb emberi kérdéseket feszegeti regényével, és miközben elgondolkodtat minket azon, kik vagyunk és merre tartunk, azt is elmagyarázza, hol tartunk utunkon egész pontosan.”
– National Post


Művei
Az 1960-ban született, kanadai Sawyer az elmúlt évtizedekben több mint negyven díjat nyert (kanadai, francia, kínai, japán, spanyol és amerikai), többek között a legrangosabb fantasztikus irodalmi elismeréseket, a Hugo- és Nebula-díjat. Első elbeszélése a White Wall Review nevű egyetemi lapban jelent meg, 1980-ban. Az évtized második felében már az Amazing Storiesban publikált rendszeresen. Egyik novelláját bővítette később regénnyé Golden Fleece címmel, 1990-ben. Ez jövőbeli környezetbe helyezve meséli újra az Aranygyapjú legendáját, egy telepeshajó fedélzetén, ahol emberek és mesterséges intelligenciák keverednek bele egy gyilkossági ügybe.
Következő nagyszabású vállalkozása egy trilógia volt (Far-Seer [1992], Fossil Hunter [1993] és Foreigner [1994]). Ennek cselekménye egy távoli gázóriás Föld-szerű holdján játszódik, melyet a bolygónkról áttelepített dinoszauruszok kései, értelmes leszármazottai laknak. Az óriás őslényekhez End of an Era (1994) című regényében is visszatért, itt különböző kihalás-elméleteket támogató tudósok próbálják megoldani vitás kérdéseiket időutazás segítségével.
A Lélekhullám (1995) hozta meg számára az első igazán zajos sikert, elnyerte ugyanis az Amerikai SF-Írók Szövetségének Nebula-díját. Ennek főszereplői ismét kutatók, akik az emberi lélek létezésének bizonyítékát keresik. Az Aurora-díjas 1999-es Flashforward – A jövő emlékeit először egy novelláskötet követte, majd 2002–2003-ban egy aprólékos kutatómunkával előkészített trilógia (Hominids, Humans, Hybrids), mely két párhuzamos Föld között létesít kapcsolatot: az egyik a miénk, míg a másik egy olyan világ, ahol a neandervölgyi ember vált domináns fajjá, a miénktől eltérő alapokon hozva létre civilizációt. Az első kötet elnyerte a rangos Hugo-díjat.
A 2005-ös Mindscan című regény, egy androidtestbe helyezett emberi tudat története John W. Campbell-emlékdíjat kapott. Ezt 2007-ben a Rollback követte, melynek középpontjában egy úttörő megfiatalítási eljárás áll. Sawyer legfrissebb műve a WWW-trilógia, az öntudatra ébredő internetről. Ennek eddig két kötete jelent meg, a Wake 2009-ben, a Watch 2010-ben látott napvilágot, harmadik része pedig idén várható az amerikai piacon.
2009-ben az ABC tévétársaság 22 részes sorozatot rendelt a Flashforward – A jövő emlékei című regényből, melynek munkálatain Sawyer mint tanácsadó végig jelen volt. Több fantasztikus sorozatban is kikérték a tanácsait, a Star Trek negyvenedik évfordulójára pedig David Gerrolddal közösen szerkesztett egy esszégyűjteményt, melynek a Boarding the Enterprise címet adták.
Tanított továbbá írást a Torontói, a Ryerson Egyetemen és a Humber főiskolán is. Tagja a Kanadai Krimi Írók, a Horror Írók Egyesületének és a Kanadai Írók Egyesületének. Jelenleg feleségével, a költő Carolyn Clinkkel él Torontóban.

A Könyvfesztivál 2011. április 14. és 17. között kerül megrendezésre a Millenárison, Robert J. Sawyer jövő szombaton, április 15-én dedikál 15:00 órától a K5-ös standnál.

5 komment

Címkék: irodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr482802083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solymosgyu 2011.04.06. 14:50:09

Van tőle jobb író is. Banks.

kuszanész 2011.04.07. 15:23:04

Gyu! Ilyenkor tedd hozzá hogy szerintem...hisz ez nagyon kinyilatkoztatás szerű. Olvasd el a legújabb könyvét!
Lehet hogy megváltozik a véleményed.....

solymosgyu 2011.04.07. 16:41:23

Ez nem csak az én véleményem.

kuszanész 2011.04.07. 17:06:59

Mégsem azt írtad!!
Mivel jobb ? Erről is írhatnál. Ne csak általánosságban írj!

solymosgyu 2011.04.07. 17:33:07

Nagyobb világot tár elénk. Neked tetszett a flash forward?
süti beállítások módosítása