Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A japán földrengés megrázta még a felső atmoszférát is

2011.08.12. 14:50 :: Zanphagras

A márciusban bekövetkezett katasztrofális 9-es erősségű japán földrengést leginkább a fukusimai események kapcsán szoktuk emlegetni és tragikusnak tartani, melyekről Arnold Gundersen nukleáris szakértő azt nyilatkozta, hogy "Húsz Csernobil zajlik egyszerre.". De nem is csak a csernobili rész az ijesztő ebben az eseményben, hanem maga a rengés katasztrofális ereje, és az elsöprő cunami, amit elindított. Most pedig közzétettek egy kutatási eredményt, ami újabb határozottan ijesztő jelenséget ír le.

A japán partokat vízfallal elárasztó földrengés ugyanis nem elég, hogy az egész Földön mikrorezgéseket utórezgéseket indított el, de ráadásul nem csak a szilárd köpenyt rázta meg. Hanem még az atmoszféra legfelsőbb részét is.

A felszín elmozdulása és a cunamik ugyanis a levegőt is megmozgatják maguk fölött. Ezek a hullámok a rezgések energiájától függően az ionoszféráig, a légkör legmagasabban levő rétegébe is eljuthatnak.

A Tohoku partjait elsöprő rengésről jelentették, hogy még 350 km magasságban is elektromosan töltött részecskék hihetetlen hullámait okádta szét.

Többek közt 1000 Taiwanból és Japánból való GPS-t használtak fel ennek a megfigyelésére. A jelenség neve szeizmikusan haladó ionoszférikus zavar. Az elektromosan töltött részecskék, amiket létrehoz, megzavarják a rádiós kommunikációt a műholdak és a talajszint, ami alaposan magába foglalja a GPS rendszereket, ez pedig mérhető adatokat szolgáltat a zavarok vizsgálatához.

Már hét perccel a rengés után hatalmas, korong alakú elektronsűrűsödést figyeltek meg az ionoszférában. Ebből a korongból 720-800 km/órás sebességgel, koncentrikus körökben áramlottak ki a nagy energiájú elektrontömegek. Háromszor akkora méretű volt, mint a 9.3-as szumátrai földrengés után megfigyelt, 2004-es anomália (ami a jelen események tükrében nyert magyarázatot). Ezek a hullámokban szétszáguldó elektronok valamiképpen a cunamihoz kötődnek - és így, a félelmetesen hatalmas jelenségben van egy nagyszerű lehetőség: lehetséges, hogy életmentő fontosságúak lesznek a jövő hasonló eseményei folyamán, előrejelzésként.

A kérdés az, hogy van-e az ionoszférában megelőző jel, ami földrengés előtti állapotról tanúskodna, így kaphatunk-e előre valamiféle jelzést arról, hogy közeleg egy katasztrófa - hiszen ha a rengés után a cunami már elindult, lehet, hogy így is, úgy is késő a figyelmeztetés. De ha az ionoszférában tükröződik a földkéregbeli feszültség, akkor hatalmas lépést tettünk a rengések előrejelzésében és sok tragédia megelőzésében.

A földrengések valószínűségének elemzésekor egyébiránt a kutatók megdöbbentő összefüggéseket találtak más természeti jelenségek (erdőtüzek, törésminták, fagyásminták, fraktálok, stb.) előfordulási valószínűségeivel. Erről bővebben Michael Buchanan Itt és mindenütt című könyvében olvashat az érdeklődő.

space.com

15 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr113148642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solymosgyu 2011.08.12. 20:01:32

Nem lehet hogy idegen lények műve? A sátán igy akar elpusztítani minket?

Tarsoly Zsolt 2011.08.13. 19:23:51

És most meghalunk mindannyian, vagy sem?

kicsimate_galaktika 2011.08.13. 23:49:03

@solymosgyu: látom kibővült a Nagy Sándor-elméleted:)

solymosgyu 2011.08.14. 10:03:08

ennek semmi koze hozzá.

aha, persze 2011.08.14. 19:29:38

Az mard meg, aki úszni tud.

A Nagy Villamos 2011.08.14. 19:39:27

Hallod, egyszer van egy Batmanmentes poszt, és máris mindenki hülye?

A Nagy Villamos 2011.08.14. 20:19:37

@solymosgyu: Gyu, a két kérdés összetartozik? Azaz a sátán afféle idegen lény az értelmezésed alapján? Érdekes gondolatmenetnek tartom!

2011.08.14. 20:45:57

Mivel sehol sem találtak egyértelmű előjeleket, most épp az ionoszférában keresik?

AZ utolsó bekezdés összefüggéseit meg a könyv elolvasása után is inkább érdekesnek találtam, mint megdöbbentőnek, ez kicsit bulváros lett:)

Jofiu 2011.08.14. 22:22:26

@Hadrian77:
Az egész cikk bulváros lett.
"újabb határozottan ijesztő jelenséget ír le"
"áramlottak ki a nagy energiájú elektrontömegek"
"hullámokban szétszáguldó elektronok"
Az eredeti, hivatkozott cikk az ionoszférában koncentrikusan terjedő elektronsűrűség fodrozódást ír, ami eltorzítja a rádióhullámokat. A vízfelszínen haladó hullám összenyomja kissé az atmoszférát, ami felfelé terjedve eléri az ionoszférát, sűrűségváltozást okoz a töltött részecskékből álló rétegben. Fodrozódást. Nem pedig nagy energiával száguldó elektrontömegeket. Nem ijesztő, csak ha annak van (félre)fogalmazva.
Egy hónapja megjelent másik cikk az ionoszférában indukált hullámok látható fény kibocsátásáról is ír:
engineering.illinois.edu/news/2011/07/13/tsunami-airglow-signature-could-lead-early-detection-system

magyar ember teli szájjal 2011.08.14. 22:32:32

Jajj, csak nehogy Magyarországon bekövetkezzen egy fraktál!

Pestabácsi 2011.08.15. 15:39:42

Mit csodálkoztok?

Jób 26,11
Az egek oszlopai megrendülnek, és düledeznek fenyegetéseitől.
2.Pt 3,10
Az Úr napja pedig úgy jő majd el, mint éjjeli tolvaj, a mikor az egek ropogva elmúlnak, az elemek pedig megégve felbomlanak, és a föld és a rajta lévő dolgok is megégnek.
Jóel 2,10
Reszket előttök a föld, és megrendülnek az egek; a nap és hold elsötétednek, a csillagok is bevonják fényüket.

solymosgyu 2011.08.15. 15:52:05

Én csak két kérdést tettem fel.
süti beállítások módosítása