Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

410 éves az egyik leghíresebb Sejtő

2011.08.17. 16:16 :: Zanphagras

Pierre de Fermat, francia ügyvéd és hobbimatematikus 410 évvel ezelőtt született, 1601 augusztus 17-én. Annak ellenére, hogy nem a matematika volt elsődleges foglalkozása, sokat tett a tudomány előbbrejutásáért, elsősorban geometriai számítások terén.

Baszk származású volt, apja gazdag kereskedő. A korszakban a taníttatás minősége egy dolgon múlt csak - a rá szánt pénzen. És abból bizony elég volt.

A klasszikus görög és római matematikusok munkásságának nagy tisztelője és szakértője volt, amelyek technikáit és gondolatvilágát Vieta új algebrai módszereivel ötvözte.

Amiről azonban leginkább híres, az legendás sejtése, amelyet Diophantosz Arithmeticajának szegélyére jegyzett fel. Ez azt mondja ki, hogy nincs olyan három pozitív egész szám (a; b; c), amelyek esetében igaz lenne a következő egyenlet: an + bn = cn úgy, hogy n nagyobb, mint 2.

Sajnálatos módon a levezetést azonban nem írta le, mivel "nem fért el a margón". Így nem tudjuk, hogy hogyan jutott el az - egyébként igaz - állításhoz.

Persze ez nem is baj, hiszen számtalan ragyogó elme köszönhette a matematika és a számelmélet iránti szeretetét Fermat-nak. A nagy sejtés sok kiváló tudósnak adott motivációt és lelkesedést a kutatásokhoz. Bizonyítani azonban senkinek sem sikerült.

Legalábbis 1995-ig, amikor is Andrew Wiles és több kollégája jóvoltából született két esszé, melyekkel bizonyítható volt az egyébként egyszerűnek tűnő állítás. Azonban ezekhez olyan tudományos előzményeket is felhasználtak, amelyek Fermat-nak még semmiképpen sem állhattak rendelkezésére. Így a mai napig nem tudjuk, hogy Fermat hogyan bizonyította be állítását - ha ugyan nem egy kolosszális és felettébb jól sikerült blöffről van szó.

A Google mai nyitóképével is a híres matematikusra emlékezik.

A Nagy Fermat-Sejtés már évszázadok óta izgatja az emberek fantáziáját, még regény is szól egy tudósról, aki megfejti a nagy rejtélyt. Ráadásul a két sf-fejedelem, Sir Arthur C. Clarke és Frederik Pohl tollából származik, ami önmagában garancia a minőségre és tudományos igényességre; címe a Végső Bizonyítás.

De ha Fermat blöffölt is, a regényről elmondhatjuk: ez bizonyítás, nem ígéret.

2 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr433160581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alvering2 2011.08.17. 22:10:51

Szerintem nem blöffről volt szó, hanem egyszerűen hibás volt a bizonyítása, csak nem vette észre.
Sok embernek törött bele a bicskája, s Wilesnak sem jött össze elsőre.

Pestabácsi 2011.08.18. 14:43:05

A leghíres ebb a Sejtő Jenő. Eztmá miszt r Fűlig Jamesis megmonta
süti beállítások módosítása