Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Szintetikus egysejtűek a marsi kolonizációban

2011.08.22. 13:18 :: Zanphagras

A Mars mindig is egyfajta álma volt a science fiction íróknak. Közel van, viszonylag földszerű, és bár jelenleg nagyon nem jó hely, nem lenne lehetetlen kellemesebbé tenni. (Legalábbis sokkal könnyebb volna, mint a Vénuszt vagy a Merkúrt.) 2006-ban volt egy Hugo-díjátadó, ahol egy Pörgés című regényt is díjaztak, és ebben a könyvben is szó volt arról, hogy az emberiség először egysejtűekkel bombázza meg a Marsot, hogy a vékonyka szén-dioxid légkört valamennyire oxigénnel is feldúsítsák. Most kiderült, hogy az ötlet tudományosan sem tekinthető elvetendőnek - sőt...

Craig Venter genetikus és csapata, akik tavaly a világ első szintetikus életformáját létrehozták, ugyanis egy olyan egysejtűn dolgoznak, amely a légköri szén-dioxidot felhasználva oxigént, üzemanyagot vagy akár plasztikot hoz létre.

Ez természetesen a Földön is hihetetlenül nagy jelentőségű lesz (gondoljuk csak az üvegházi gázokra), de a Mars szempontjából is nagyon fontos - ugyanis Venter szerint a vörös bolygót ezzel sikerülhet élhetőbbé tennünk. Szerinte a primer nyersanyagokat ilyen egysejtűekkel remekül elő lehetne állítani a Marson egy potenciális expedíció résztvevői számára.

De mi is ez a "szintetikus létforma"? Természetesen nem arról van szó, hogy Venter és csapata megtalálta a Szent Grált és életet teremtett - hanem arról, hogy több, előre elkészített (a Mycoplasma mycoides baktérium) DNS-szegmenséből összeollóztak egy működő DNS-t, amit egy saját DNS-étől megfosztott baktériumba ültettek be. Az rövidesen osztódni, táplálkozni, működni kezdett - a recept alapján, amit Venterék belekódoltak a DNS-ébe. Ezzel bebizonyították, hogy lehet létrehozni egy-egy feladatra megtervezett létformákat - és azt, hogy a technológia a kezünkben van, és használható.

Venter, a Humán Genom Projekt veteránja világosan látja a földi problémákat is, és úgy gondolja, ilyen specifikusan megtervezett egysejtűekkel az üzemanyag-előállítás és a levegő oxigénnel való dúsítása mellett a tápanyag-gyártás is megoldható (Frederik Pohl Átjárója juthat az ember eszébe, amelynek főhőse pont egy tápanyagbánya munkása). Venter cége, a Synthetic Genomics már dolgozik egy olyan algán, amely bioüzemanyagot állít elő - hatalmas mennyiségben és tulajdonképpen ingyen.

Azonban Venter máris messzebbre tekint. Szeretne olyan szintetikus lényeket előállítani, amelyek, mire a Marsra ember érkezik, előállítják a szükséges nyersanyagokat, és oxigénnel tömik a levegőt.

Ez ugyan még nem a végső megoldás a Mars ügyében, de első lépésnek nagyon jól hangzik.

space.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr983170935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása