Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Űrkorszak-szkepszis

2011.08.25. 13:40 :: Zanphagras

A NASA űrsikló-programjának vége kapcsán több honlap és újság is cikkezett a korszakos járműről. A statisztikákból pedig egy különösebben nem dicsőséges kép bontakozik ki előttünk. 1977-ben indult a program, és 44 éve alatt összesen 135 repülést produkált. Az öt aktív űrsiklóból kettő balesetben pusztult el - legénységével együtt (a Challenger 1986-ban és a Columbia 2003-ban). Az űrsiklókkal kapcsolatos negatív vélekedés azonban nem áll meg ennél a vitatható sikerű programnál - hanem az egész ún. űrkorszakot kritikával illeti.

Amikor az amerikaiak 1969-ben eljutottak a Holdra, döbbenetesen pozitív társadalmi reakcióval szembesült az űrkutatás. Az emberek látták, hogy nem blöffről van szó, tényleges eredményeket lehet elérni. Holdkőzetek kerülnek a laborokba, ember jár Luna felszínén...

Misszió missziót követett. Még golfozásra is sor került a Holdon, járművet is teszteltek rajta az asztronauták. Aztán elérkezett a hatodik misszió, sétált a tizenkettedik ember is égi kísérőnkön...

És 39 év nagy-nagy semmi következett Hold-tekintetben.

A Hold jelenleg a Földhöz legközelebb eső égitest, és a tény, hogy 1972 óta ember nem járt arra (és nem is nagyon tervezték), teljesen szkeptikussá tette a közvéleményt az olyan jól hangzó tervek kapcsán, mint a Mars-expedíció. A legtöbben ki is ábrándultak az űrkutatásból, szerintük az egész nem több fellengzős, jól hangzó kijelentéseknél és dollármilliárdnyelő-gépezetnél. Persze telelőttük szondákkal a Holdat - ami mégsem ugyanaz, mintha egy ember járta volna be, akármilyen kis részét is.

Annyira jellemző ez a kiábrándulás, hogy egyre inkább terjed az az elképzelés, hogy tulajdonképpen egyáltalán nem is szállt ember a Holdra... hiába bizonyítható, hogy megtörtént, az elmélet tartja magát (a 256-os Galaktika tudományos témája is ez volt). A katasztrófák, például a képen látható Challenger-baleset csak tovább növelték a kételyt.

De nem is csak a múlt az érdekes, pusztán azért kell róla beszélni, mert itt volt tulajdonképpen 60 év, amikor már rendelkezésünkre állt a technológia, hogy beköszöntsön egy űrkorszak - Holdbázissal, ahol a kisebb gravitációnak hála nagyobb űrjárókat szerelhetnénk össze és indíthatnánk el, Marsbázissal, ahol egyre növekvő ember-kolóniát létesíthetnénk...

Ehelyett ami történt, az hat darab holdraszállás, ami bár nagy jelentőségű technikai bravúr - de sajnos, egyelőre, semmi folytatása nem lett. Emellett karcolgattuk a világűr alját műholdakkal (ráadásul azok döntő többsége még csak nem is "fölfelé" néz a végtelenbe, hanem le a Földre ipari és harcászati okokból...), és van egy-két teleszkópunk is odafent.

Valamiért a nagy áttörés után a folytatás elmaradt. Nem léptünk be az űrkorszakba az azóta eltelt 40 évben sem. A kérdés csak ennyi: miért nem valósult meg semmi a nagyratörő tervekből?

Több elképzelés és magyarázat van arra nézve, hogy miért nem erősödik a jelenlétünk a világűrben. Nem éri meg, nincs rá szükség, hiába működik elvben, nem elég jó a technológiánk a gyakorlatban... sok mindent el lehet mondani és el lehet képzelni, de az kész tény, hogy eddig ha valamit technikai jellegű problémát meg kellett oldani, azt az ember meg is oldotta. Ennyire idegen lenne az emberi természet számára a világűr?

Furcsa módon, bár mi érthetetlenül állunk a jelenség előtt, a vallásoknak van erre adható válasza. A Bibliában a 115. zsoltár 16-os versében olvashatjuk: "Az egek az Úrnak egei, de a földet az ember fiainak adta."

Lehet, hogy egyszerűen erről van szó: a világűrt és a többi égitestet nem nekünk szánták? Lehet, hogy az emberiség soha nem hagyhatja el még saját bolygóját sem, nemhogy a naprendszert?...

5 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr203179678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solymosgyu 2011.08.25. 15:55:57

Vagy:uj utakra kell terelni az sf-et. Hagytam egy linket az intergalaktikán. Hogy mire erélnénk az adott időpontot nem kovetkezik be a jövő.Mondjuk az 1939-es cikk -nél értehető. kitort a 2. világháboru. De akkor mi a jövő? Remélem mire erélnénk az isten gépei korát. Az bekovetkezik. Vagy miről. írjanak az sf írók?

Emide Buda 2011.08.25. 16:22:21

Nincs mit csodálkozni. Isten azért isten, hogy mindig igaza legyen.
"Börésit bárá Elohim et hásámájim veet háárec"

Apokalipsz István 2011.09.02. 15:25:19

A naprendszert még nagyon-nagyon sokáig nem fogjuk elhagyni, mellesleg nem is lesz érdemes elhagynunk. Elég kicsi esély van rá, hogy a galaktikus szomszédságunkban (kb max 20 fényévnyi sugarú körben) lakható bolygót találunk. Ha meg terraformálni kell akkor nincs értelme ehhez fényéveket utazni, amikor itt van a Mars, Vénusz Hold...

Avatar 2011.09.02. 17:00:20

Még az Antarktiszt se népesítettük be, pedig ott csak hideg van, az oxigén hiányával nem kell megküzdeni. Néhány kutatón kívül nem sok embernek vonzó mégsem az Anktartiszra költözni.
De a Marianna árokba se merülünk le napi rendszerességgel, pedig az is közelebb van, mint a hold. Technikai bravúr, hogy tudunk olyan tengeralattjárót építeni, ami képes rá, de nincs különösebb okunk rendszeresen lemerülni oda.
Az űrprogram hidegháborús fejlesztési verseny eredménye volt, és inkább a PR érték volt a mozgatórugója, mintsem a belőle származó közvetlen haszon. Minek mennénk a holdra, ha nincs ott semmi, amire igazán szükségünk lenne?
süti beállítások módosítása