Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Videójáték készült William Gibson megvalósulatlan Alien forgatókönyvéből

2011.09.09. 12:45 :: kicsimate_galaktika

William Gibson a kortárs SF irodalom egyik megkerülhetetlen alakja. A producerek azonban nem látják a fától az erdőt (ebben az esetben a Philip K. Dick árnyékában meghúzódó Gibsont), így művei filmvásznon eddig nem nagyon voltak láthatóak. Persze volt Johnny Mnemonic - A jövő szökevénye, meg New Rose Hotel, de például legismertebb műve, a Neurománc lassan tragédiába illő nem-megfilmesítési passiója régóta borzolgatja kedélyeinket.

Biztos sokan már tudtátok, hogy Gibson volt az Alien 3 egyik forgatókönyvíró-jelöltje is. El is készítette saját verziójához a szinopszist - de nem ő lett a befutó. Ebben a stádiumban vérzett el egyébként Eric Red (Alkonytájt - Near Dark, 1987) és David Twohy is (Pitch Black - 22 évente a sötétség, 2000). Nem meglepő, hogy az Alien-saga harmadik része lett az egész sorozat leggyengébb láncszeme.

Gibson alaptörténete, ami az Aliens történéseit követi nagyjából így festett:

Egy navigációs hiba után a Sulaco a "Union of Progressive People" fennhatósága alá eső területre sodródott. A cég (U.P.P.) emberei elfoglalják a hajót, ahol rájuk ront a xenomorf, aki Bishop megcsonkított testében bujkált eddig. A katonák az űrbe taszajtják az arctámadót, míg Bishopot magukkal viszik további tanulmányozás céljából. Aztán a Sulaco megérkezik a cég tulajdonában lévő Anchorpoint űrállomásra, ahol a fedélzeten megbújt maroknyi Alien elszabadul, tüzet okoz, Ripley pedig kómába esik. Hicks elhgyja a hajót, hogy kinyomozza a rémhírt, miszerint a Weyland-Yutani társaság Alien-harcosok kifejlesztésén dolgozik. A U.P.P. közben befejezi Bishop javítását, aki így visszatér Anchorpointba. Az állomást elöntik a paraziták, és a visszaforduló Hicksnek kell a maroknyi túlélővel egyetemben szembeszáll az Alienekkel...

Jól hangzik, nem? De vajon Ripleyvel mi történt a kómába esése után? Ezt már soha se fogjuk megtudni.

A Nintendo Power pár alkalmazotta nem hivatalosan elismerte, hogy az Aliens: Infestation játék bőven merít Gibson alapkoncenpciójából. A nemsokára megjelenő konzoljáték így legalább valamennyire átmenti ennek a lehetséges forgatókönyv szellemiségét - bár előfordulhat, hogy ebből még jogi viták születnek.

Az Aliens: Infestation előzetese, avagy a '90-es évek nem múlhat el:

8 komment

Címkék: tech alien

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr493213429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

armitage 2011.09.09. 14:12:00

hm, legalább valami eljut a képernyőkre a feledésbe merült filmes munkákból.

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2011.09.10. 00:52:02

Csak én nem értem a poént, vagy valóban 1995-ös színvonalú játékot akarnak kiadni 2011-ben?

Cifu78 2011.09.10. 06:55:33

@Cikk: "Nem meglepő, hogy az Alien-saga harmadik része lett az egész sorozat leggyengébb láncszeme."

Szigorúan szubjektív dolog, de especiel azért az Alien: Resurrection-al sikeresen alulmúlták azért... :S

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: A Turrican akkor meg Vastar-utánlövés? :)

@Mao elvtárs: Kézikonzolra, Nintendo DS-re, egész pontosan. Őszintén szólva cseppet sem csodálkozok, hogy népszerűek az ilyen játékok, arra, amire szánják (időtöltés utazás vagy várakozás közben) tökéletesek, és nem kell hozzájuk komoly hardver, ugyanakkor szórakoztatóak és ami lényeg: egyszerűek. A "régi" kalandjátékok is reneszánszukat élik az ilyen kis konzolokon.

Nagy gépekre, konzolokra nem fejlesztenek igazából ilyesmiket, mert mások az elvárások, és nem utolsó sorban azért, mert a böngészőből futtatható játékok lefedik a piaci igények jó részét.

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2011.09.10. 07:52:21

@Cifu78: szerintem a Resurrection a második legjobb. :)
Főleg abból a filozofikus megközelítésből, hogy amikor Ripley kétszáz év után visszatér a Földre, immár ő maga az Idegen.

Naib 2011.09.10. 09:00:32

Bár - még - nem olvastam a könyvet (közeljövőben pótolandó teendők közé fel van írva:)), mindig sírhatnékom támad, ha a "Neuromancer"-t "Neurománc"-ként látom lefordítva (erről persze nem a blogíró tehet).

nevetőharmadik 2011.09.10. 09:26:20

A leírásod alapján én nem sajnálom, hogy nem ez lett az Alien 3, megkaptuk volna a másodikat pepitában.

Cifu78 2011.09.10. 09:42:27

@Mao elvtárs: Mint mondottam volt, szubjektív dolog. Nekem egyáltalán nem jött be, akciófilmhez képest túl sok erőltetett agyaskodás van benne (és még csak nem is arra gondolok, hogy miért kellene egy automata ajtónak kinyilnia, ha savat csöpogtetnek a vezetékeire), elgondolkodtató filmhez képest viszont túl logikátlan és értelmetlen fordulat van benne (egy vészhelyzetben miért a Föld felé indul el alapból az űrhajó?).

Ettől még persze mindenkinek egyéni tetszése lehet azzal kapcsolatban, hogy melyik része mennyire tetszik a sorozatnak, de én az Aliens / Alien / Alien 3 sorrendet tartom, a Resurrectiont pedig az AvP-k mellé sorolom. :)

@Naib: Még csak nem is az eredeti fordító, ezt a címet ugyanis a magyar kiadó követte el...
süti beállítások módosítása