Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Mennyiség vagy minőség - alig akadt sötét energia a Nagy Bumm után?

2011.11.13. 06:00 :: Zanphagras

Kimutathatatlan, láthatatlan, nem nagyon hoz létre érzékelhető kölcsönhatást az anyaggal, egy dolog miatt azonban kétségtelenül kell léteznie: a gravitációja. Aki értő mosollyal arcán bólogatva azt susogta maga elé, mint az őszi szellő, hogy "sötét anyag" vagy "sötét energia", most írjon be magának egy mezei pirospontot! Nos, most - ugyan továbbra is az elmélet szintjén maradva, de - sikerült kimutatni, hogy röviddel a Nagy Bumm után mennyi létezhetett ebből a világon.

Emlékeztetőül: a sötét energia az a rejtélyes, eddig nem kimutatott és totálisan megmagyarázhatatlan természetű erő, amelyik az univerzumot egyre széjjelebbfeszíti, ezzel gyorsítja annak tágulását, az entrópiát.

A kozmikus háttérsugárzást vizsgálták, azt a mindent eltöltő fényességet, amiről úgy véljük, a Nagy Bumm hagyta hátra, és így elég sok mindent megtudhatunk általa a korai univerzumról. Például azt, hogy a sötét energia mennyit tett ki sűrűségéből százalékosan mérve.

Ugyanis legfeljebb 1,8%-ot. Ha ezt összehasonlítjuk a mai értékkel (74%), elsőre eléggé visszás képet kapunk.

De érthető a dolog, ha azt nézzük, hogy az anyag sűrűsége alaposan lecsökkent a tágulással. Sokan a kozmológiai állandóval egyenlősítik a sötét energiát, ha pedig állandó, akkor érthető a viszonylagos növekedése az anyaghoz képest.

Ezt sokan vitatják, ugyanis egyszerűbb bizonyos jelenségeket magyarázni, ha elválasztjuk a sötét energiát mind Eistein általános relativitáselméletétől, mind a kozmológiai állandótól. Ezeket a modelleket lehetetlen kizárni, ugyanis nem határozzák meg szilárdan a sötét anyag és energia mennyiségét.

A kutatás, ami most kimutatta az 1,8-as maximum értéket, egyáltalán nem tér el az állandó mennyiség elképzelésétől, így pedig emeli annak valószínűségét, hogy valóban ez lehet a helyzet. Mellette szól az egyszerűség elve is: egyszerűen fogalmazva, ez a világ nem akar bonyolult lenni, a dolgok mindig a legegyszerűbb állapotra törekednek (leszámítva az általunk ismert élő lényeket), és a kozmológiai állandó elmélete egyszerűbb képet mutat.

Egyre több adat érkezik a sötét energiával kapcsolatban, és ahogy a kutatások is egyre nagyobb figyelmet kapnak, könnyen lehet, hogy a kozmológia igazolni tud majd olyan elméleteket, amelyek alapját még Einstein rakta le, de mindmáig nem sikerült semmi bizonyítékot lelni rájuk, véli Bharat Ratra, a Kansas Állami Egyetem kozmológusa, a lassan csökkenő mennyiségű sötét energia modelljének felállítója.

Forrás: space.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr453371075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása