Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Vámpéterek, foma és nagybömbök

2011.11.14. 11:00 :: Zanphagras

Aki nem tudja, mit jelent a cím, annak büntető házi feladatot adunk: először is szégyellje magát, másodszor pedig hazafele menet sebesen szerezzen be néminemű Kurt Vonnegut-irodalmat, mert az kötelező minden becsületes sci-fi- és humorkedvelő olvasónak.

Vonnegut megítélésében megoszlik az irodalmár társadalom: sokan nem tartják science fiction írónak, mert műveiben nem a sci-fi vonulat a lényeg, legfeljebb ugródeszkának használja. De emellett nem lehet nem szeretni abszurd, őrült akasztófa-humoráért, nyelvi leleményességéért, így szerintem megbocsátja a legelkötelezettebb sci-fi rajongó is az esetleg háttérbe szoruló sf-oldalt is.

Az 5-ös számú vágóhíd, A Titán szirénjei, A Macskabölcső vagy az Időomlás után az ember már nem csodálkozik azon, hogy sf-íróként aposztrofálják Vonnegutot. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy Vonnegut sok esszét, kritikát is írt, valamint számos előadást tartott (tanárember lévén). Ezekben ugyanazt az ironikus hangot halljuk, amit regényeiben is megszokhattunk - ezért külön öröm számunkra a nem régiben a Maecenas Kiadó gondozásában megjelent csemege, a Vámpéterek, foma és nagybömbök című kötet.

Ebben pontosan olyan Vonnegut-munkákat olvashatunk, amelyek eddig magyarul nem nagyon voltak hozzáférhetők. Sokrétű témákat dolgoz fel benne: nagy nyíltsággal beszél saját életéről, a hatvanas-hetvenes évek társadalmáról, a jövő tendenciáiról, a mindennapokról, irodalomról... Teszi mindezt a megszokott görbe tükör, a humor és az irónia eszközeivel, ráadásul olyan perspektívából ír ezen témákról, amire rajta kívül senki sem volt képes.

Vigyázat! Nem kezeskedünk a rekeszizmok épségéért, és azt sem garantáljuk, hogy a kötet olvasása nem indít be erős gondolkodást a szürkeállományban, mert de. Mindenkinek ajánljuk, aki szereti a fekete humort, az intelligens diskurzust, és érdeklődik a "hogyan volt?" és a "hogyan lesz?" kérdésekre adható válaszok iránt. Főként akkor, ha szeretné a válaszokat a Mester fanyarul kacagtató, elgondolkodtató hangján hallani.

2 komment

Címkék: irodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr243378243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AbuBakr 2011.11.14. 16:00:02

Kamaszkoromban nagyra tartottam Vonnegutot, de ahogy korosodtam, úgy jöttem rá, hogy erősen túlértékeltem, ahogy manapság mindenki...

Van pár egészen jó könyve (a Titán szirénjei nem tartozik közéjük) de összességében nem írta be magát a halhatatlanok közé.
Az utóbbi pár évben divatos lett, ez okozza a túlértékeltségét.

Menő dolog Vonnegutot olvasni....

Na mi újság, Wagner úr? 2011.11.21. 13:55:10

Én nem divatból kezdtem Vonnegutot olvasni, de azért bírom a műveit. Van jobb, és kevésbé jó is, nekem pl a személyes kedvencem a Kékszakáll c. műve vagy említhetném akár az Áldja meg az isten, Mr. Rosewater-t is.
Divat vagy nem, én nagyon kedvelem
süti beállítások módosítása