Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Wars vs. Trek: George Takei egységre szólít a közös ellenséggel szemben

2011.12.14. 13:12 :: Zanphagras

Bizony, Sulu parancsnok, George Takei úgy döntött, eljött az idő, hogy közbelépjen a Carrie Fisher és William Shatner között kitört brutális háborúban, ami a youtube-on zajlik (a két legenda összecsapásait itt lehet megnézni sorrendben: ELSŐ, MÁSODIK, HARMADIK). A meglepő az, hogy Takei nem száll be az érvelésbe egyik oldalon sem, hanem egyesülést hirdet minden sci-fi világok nagy közös ellenségével szemben - ami nem más, mint a Twilight.

Bizony, videójában leleplezi a veszélyt, amely a sci-fi-re leselkedik csillámló vámpírjaival és extra-blőd, álságos romanticizmusával. Ahogy ő fogalmaz:

"A hősiesség, bajtársiasság, epikus küzdelem minden érzete hiányzik. Helyette vannak vámpírjaink, akik csillognak, jajonganak és gimnáziumba járnak. Nos, nem vagyok én ellene annak, hogy megfűszerezzük egy kis szerelemmel-gyengédséggel a fantáziát, de sci-fi rajongók, figyelmezzetek: nincsenek nagy történetek, nagy karakterek, vagy elgondolkodtató mondandók az élettel kapcsolatban a Twilightban. Az Alkonyatban egyetlen üzenet hat át mindent tisztán és érthetően: 'Jaj, szeret engem a pasim?' "

Nos, hogy ezzel az üzenettel a harminc éve hidegháborúban élő rajongókat nem tudja kibékíteni, az biztos, de Takei a szívünkből szólt. Sok mérvadó nyugati irodalomtudós ugyanis azon fáradozik, hogy a sci-fit és a fantasyt beemelje a "kanonikus" irodalomba, hogy igenis lehessen Asimovot tanítani Bertold Brecht mellett. Azonban ez úgy tűnik, csak "spekulatív fikció" kategóriaként mehet sikerre - abba pedig sajnos beletartozik az Alkonyat is, így összemosódik a minőségi sci-fi és fantasy művekkel, jelentős károkat okozva a műfajok imázsának.

Hát, Trekkerek és jedik, fogjunk össze a közös ellenség ellen, ki-ki hozzon fézert vagy fénykardot, és keressünk csillámvámpírokat.

Ha pedig valaki vámpíros könyvet kénytelen karácsonyra beszerezni (mert otthon egy XX típusú kromoszómákkal bíró személy nyomást gyakorol rá), javasoljuk a NEM-csillámló típust (ráadásul most rendes, kulturált sci-fi regény van mellé ajándékba, KLIKK IDE).

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr583462947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mutant · http://universal.blog.hu 2011.12.14. 13:48:45

Én biztos,hogy nem gyakorolok nyomást a férjemre, köll a francnak az a szar:D Azt hittem először,hogy más mellett kampányol...

Zanphagras 2011.12.14. 13:50:40

@mutant: Jó ezt hallani :D

Annál Takei jóval normálisabb, hogy ilyesmit csináljon, szerencsére!

steery 2011.12.14. 14:20:33

Nemrég megnéztem az Alkonyat trilógia első három részét és egyáltalán nem voltam elragadtatva tőle. Folyton az volt az érzésem, hogy "mi ez az ostobaság?" Ki volt az a lökött, aki ezt a semmitmondó marhaságot kitalálta, hogy ember-vámpír-vérfarkas szerelmes egymásba? Egy normális oroszlán sem lesz szerelmes a gazellába, hanem elkapja oszt megeszi. Szeresd a táplálékot, de a tányérodon, nem az ágyban! Nagyon perverz ember lehet az, akinek ez az ökörség tetszik!

solymosgyu 2011.12.14. 15:37:52

Igen számoljunk le a vámpírokkal. És inkább clalke életművé-nek a befejező mozzanata uzáni történéseket vigyék filmre.

Globetrotter2014 2011.12.20. 23:41:54

ZSeniális a Takeis video. Jól nyomja az öreg...
süti beállítások módosítása