Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Az USA következő generációs kémműhodjai

2011.12.16. 11:23 :: Regulus

Ha az Egyesült Államok hadserege élő adásban akarja megfigyelni az ellenséges (vagy épp baráti) területeket, kénytelen kémrepülőket, vagy drónokat küldeni. A legutóbbi kínos iráni incidens óta tudjuk, hogy ez nem is olyan veszélytelen vállalkozás.

Ennek kiküszöbölésére a Pentagon következő generációs űrteleszkópokat tervez geoszinkron pályára állítani, amelyekkel a Föld bármely pontjáról képes lenne élő felvételt készíteni. A mai kémműholdak alacsony (néhány száz km) földkörüli pályán, gyors sebességgel keringenek, így csak fotókat tudnak készíteni a megfigyelt területről. Ezzel szemben a geoszinkron (36000 km magasan) pályán keringő műholdak lehetővé tennék videofelvétel készítését is.

Ahhoz, hogy a készítendő videofelvételek felbontása megfelelő legyen - ez pixelenként 3 métert jelent -, húsz méter átmérőjű tükör szükséges - összehasonlításképp a NASA következő űrteleszkópjának tükre 6,5 m átmérőjű. Ennek pályára állítása meglehetősen problémás lenne. A megoldást a DARPA - a Pentagon kutatói szárnya - szerint a ma használt anyagoknál könnyebb, hajlékony membránból készült tükör jelenti.

A Ball Aerospace nemrég jelentetett meg egy előzetes tanulmányt a projekttel kapcsolatban. A következő fázis egy 5 méteres tükör előállítása és tesztelése lesz, még a földi laboratóriumokban. A repülési és pályára állítási tesztekhez már egy tíz méteres tükröt fognak használni.

Forrás: space.com

1 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr303468243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2011.12.20. 10:55:31

no hát erre elmondhatatlan nagy szüksége van a világnak... tényleg úgy kell mint egy falat kenyér! gondolom még drágább is lesz mint a James Webb űrtávcső, ami ellen ágál a kongresszus, ezt meg simán megszavazzák! Ahogy Carl Sagan mondta volt: "A pénzt rossz dolgokra használjuk!" és mennyire tökéletesen igaz ez még ma is!
süti beállítások módosítása