Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A marsi élet mágneses nyomai

2011.12.17. 06:00 :: Regulus

Ha valaha is létezett élet a Marson, annak jellegzetes mágneses nyomai lehetnek, amit egy marsjáró detektálhat.

A jövőbeni Mars-expedíciók roverei az élet nyomai után kutatva a marsi üledékes kőzetekben magnetit, illetve egyéb vastartalmú ásványok jelenlétét vizsgálhatnák. A mágneses szemcsék viszonylag egyenletes, vékony rétege az üledékekben erős bizonyíték lenne mikroorganizmusok által létrehozott ún. 'biofilmek' egykori létére.

 

A tudósok már régóta keresnek egy olyan módszert, ami – az eddigi metódusoktól eltérően – végre egyértelmű választ adhat arra, hogy létezett-e élet a Marson. Reményeik szerint most megtalálták.


A Földön élő mikroorganizmusok egy részére jellemző, hogy iszapos területeken élő telepeik az idő előrehaladtával üledékes 'dombocskákat' alkotnak, ezek összességét hívjuk mikrobialitnak. A leghíresebb ilyen buckák a sztromatolitok, amik sekély vízben képződtek, legkorábbi fosszilizálódott maradványaik 3,5 milliárd évesek.

 

Sztromatolit-szerű felszíni alakzatok azonban mikroorganizmusok nélkül is létrejöhetnek. Ráadásul a mikrobák nagyon nehezen fosszilizálódnak, így lehetséges, hogy – habár tényleg volt mikroszkopikus élet a Marson – nem találunk fosszíliákat.

 

Itt jön a képbe az új módszer: a mikrobák által létrehozott, és az abiotikus (élőlények nélkül kialakult) üledékes rétegekben a légkörből származó finom mágneses por eltérő módon rakódott le.

A biotikus rétegekben ugyanis sokkal egyenletesebb a mágneses, vagy vastartalmú por eloszlása, mint az abiotikusban. 

 

Forrás: space.com

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr953468571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása