Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A Curiosity első mérései

2011.12.18. 06:00 :: Regulus

A legújabb, Curiosity névre keresztelt rover alig három héttel a kilövés után elkezdte mérni az űrbéli sugárzást.

Az autó nagyságú marsjáró Radiation Assessment Detector (RAD) nevű sugárzásmérő detektorával a bolygóközi térben előforduló nagy energiájú részecskéket vizsgálja. Ezek a részecskék az emberi életre potenciálisan veszélyesek, így a rover mérései értékes információkat szolgáltatnak a későbbi emberes Mars-küldetések megtervezéséhez.

 

A Curiosity-t - a NASA 2,5 milliárd dolláros Mars Science Laboratory (MSL) missziójának központi elemét – november 26-án indították útnak. Az egytonnás rover nyolc és fél hónapos út után, 2012 augusztusában fog landolni a Gale kráterben. Fő feladata annak vizsgálata, hogy a kráterek belsejében fennmaradhatnak-e mikroorganizmusok.

 

Habár a RAD elsődleges feladata a marsfelszíni sugárzásviszonyok vizsgálata, az utazás során begyűjtött adatok is igen értékesek a tudósok számára. Az eddigi mérések ugyanis a bolygóközi térben utazó szondák felszínén történtek, míg a Curiosity szépen becsomagolva fekszik az MSL belsejében. Az így kapott adatok jobban közelítik az űrhajósok által elszenvedett sugárterhelés mértékét a tudósok szerint.

 

Forrás: space.com

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr303468885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása