Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A különleges effektek varázslójának 9 nagy pillanata

2012.01.17. 12:00 :: Petrus Becius

Minden valószínűség szerint az olvasók számára nem fog sokat mondani a Douglas Trumbull neve, de bizonyos vagyok benne, hogy az átlag vagy éppen a laikus sci-fi rajongók ismerik a munkáit. Douglas Trumbull ugyanis nem kisebb filmalkotások speciális effektjeit ötlötte ki és valósította meg, mint a 2001: Űrodüsszeia vagy a Harmadik típusú találkozások. És hogy mi is az apropója ennek a kis összeállításnak? A 69 éves visual effects mágus ugyanis Gordon E. Sawyer-díjat fog kapni az Akadémiától február 11-én, elismerve ezzel eddigi fantasztikus munkásságát. Trumbull mesternek itt az SF blognál bár nem tudunk szobrocskát biztosítani, de 9 fantasztikus (sőt, tudományos-fantasztikus) pillanatának megidézésével szeretnénk gratulálni a díjhoz!

 

1. 2001: Űrodüsszeia

Trumbull 23 évesen kezdte karrierjét azzal, hogy Stanley Kubrick varázslatos klasszikusába készített jeleneteket az űrről és az űrhajóról. Ami kezdetben az ifjú Douglas számára egy kilenc hónapra szóló szerződésnek indult, az később egy hároméves küldetéssé "fajult", amelynek egyik eredménye lett a méltán híres "Stargate Sequence".

2. Az Androméda-törzs

A mester következő nagy műve egy Michael Crichton-regény 1971-es adaptációja volt, amely egy földönkívüli vírus földi kalandozásait mutatta be. Trumbull cseppet azonban túlvállalta magát, állítása szerint majdnem csődbe is jutott!

3. Silent Running

Trumbull rendezőként is remekelt, első filmje az 1972-es Silent Running, amelyben egy asztronautának kell kiirtania az utolsó földi növényt, amely egy űrhajón található. A filmet bár nálunk sosem mutatták be, de megihletett olyan alkotásokat, mint a Red Dwarf vagy a WALL-E.

 4. The Starlost

A rövid életű (pontosabban 16 epizódot megélt) kanadai sci-fi sorozatban Trumbull elsősorban producerként vett részt, a különleges effektek létrehozásánál csupán egy epizódban működött közre. Többek között azért is, mert az általa tervezett kamera nem funkcionált elég megbízhatóan (a technika fránya ördöge...).

 5. Harmadik típusú találkozások

Minden idők egyik leglélegzetelállítóbb sci-fi alkotása, amelyre mindig emlékezni fogunk, és egy cseppnyit öntelt mosollyal fogjuk mutogatni az unokáinknak. Igen, egy igazi legenda a filmkészítésben, amely szerencsére Trumbull hozzáértő kezének nyomait viseli magán. Egy felejthetetlen klasszikus lett, Mr. Trumbull, köszönjük!

6. Star Trek

Igen, kedves olvasó, Trumbull fantasztikus mancsa a Star Trek első filmjéhez is elért. Ugyanis ő volt az, aki nem kis pénzért (10 millió dollárért) elvállalta a Harmadik típusú találkozások befejezése után a film utómunkálatainak elvégzését. A klingonok esélytelen harcát V'gerrel és Spock űrsétáját elnézve nyugodtan állíthatjuk, hogy megérte.

 7. Agyhalál

A képminőség, pontosabban a felbontás javítása érdekében találta fel Trumbull az ún. Showscan-t. Ezt az eljárást először az Agyhalál című 1983-as filmben alkalmazták volna, de ebből a tervből semmi sem lett. Ez, és a női főszereplő, Natalie Woods vezettek odáig, hogy Trumbull felhagyjon a rendezéssel.

8. Blade Runner

Ridley Scott iránti tisztelete jeléül Trumbull nagy lelkesedéssel vetette magát a Blade Runner effektjeinek készítésébe. Állítása szerint elege lett a steril űrhajókból és a jövő egy más alternatíváját is meg akarta jeleníteni. Mondanunk sem kell, a film sikere, sőt kultikussá válása igazolja, hogy a Trumbull által végzett munka ismét önmagáért beszélt.

9. Az élet fája

Terrence Malick 2011-es filmje ugyan nem sci-fi, de méltó betetőzése Trumbull eddigi munkásságának. Maga a mester csupán a távoli múltban és a távoli jövőben játszódó jeleneteket fémjelzi nevével, tehát asztronautáktól dinoszauruszokig mindent láthatunk, ami szem-szájnak ingere.

via Blastr

5 komment

Címkék: film videó

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr413569743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chelloveck · http://chelloveck.sfblogs.net 2012.01.17. 13:53:43

Hála istennek. Örül akkor Trumbull, mivel pár nappal a Gordon Sawyer előtt a Georges Méliès díjat is ő kapja meg a 10. VES Awardson. Szüret van!

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2012.01.17. 16:02:32

Ez egy igen impozáns lista! Innen gratulálnék én is a mesternek!

kicsimate_galaktika 2012.01.18. 15:21:35

nagy szaki az öreg, de anyám, rendezőként... a silent running a legrosszabb élményeket kelti újra bennem:) a tree of life pedig már vagy egy hónapja feldolgozás alatt áll (malick nagyon fura dolgot kreált), de trumbull ott se hibázik.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.19. 16:54:37

"Az Androméda-törzs"
Ezt minek kellett újra leforgatni vajon?
( qltura.blog.hu/2009/07/20/film_az_andromeda_torzs_2008 )

"Silent Running"
Ez mekkora gagyi film!
( qltura.blog.hu/2010/02/12/film_silent_running )

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.19. 17:00:17

"Harmadik típusú találkozások"
"Blade Runner"
Mind a kettő valódi klasszikus! Imádom őket! Még akkor is, ha a Blade Runner-t nem sikerült jól feliratozni...
süti beállítások módosítása