Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Lefényképezni a lefényképezhetetlent

2012.01.20. 11:14 :: Zanphagras

Lehet, hogy távcsöveinkkel, szondáinkkal, műholdjainkkal csak karcolgatjuk az "ég alját", és ahhoz képest, amit ötven-hatvan évvel ezelőtt elképzeltünk a jövőnkből, nem sok minden valósult meg... de most egy csapat űrkutató mégis olyan próbálkozásra szánta rá magát, ami még akkor sem lenne könnyebb, ha sokkal fejlettebbek lennénk és egy TARDIS-szal fél méterre meg tudnánk közelíteni a fotóalanyt... ugyanis ők egy fekete lyukat fognak lefényképezni.

A kutatók ezen a héten ülnek össze, hogy elkezdjék a tervezést. A lehetetlennek tűnő feladatot egy Föld-méretű virtuális eszközzel akarják végrehajtani: az ún. Eseményhorizont Teleszkóppal. Ez egy olyan eszköz lesz, amely több, szerte a Földön (és körülötte) levő külön rádióhullám-érzékelőből áll össze. Így a készülő virtuális gép kellő erővel rendelkezik majd, hogy fotót készítsen arról, amiről még soha nem készült - a galaxisunk középpontjában levő szupermasszív fekete lyukról.

Először Einstein relativitás-elmélete alapján feltételezték a fekete lyukak létezését. Indirekt módon már elég sokat találtak is ezekből a felfoghatatlan objektumokból (környező területek sugárzási anomáliái, fura rádióhullámok, változó tömegű csillagok, fényspektrum-ingadozások, stb.), de hiába tudjuk, hol vannak, még semmiféle képalkotó-módszert nem tudtunk sikerrel alkalmazni.

Eddig. Sheperd Doeleman, a projekt vezetője szerint még akár öt évvel ezelőtt is túl nagyravágyónak tűnhetett volna ez a projekt - de gondoljunk csak bele, öt évvel ezelőtt egy darab exobolygót nem ismertünk, most pedig tonnaszám katalogizálják őket is. A technológiai háttér azóta már megvan.

Ötven rádióteleszkópot fognak felhasználni, amelyek működését gondosan összehangolják, így válik lehetségessé a művelet. Ezzel egy olyan méretű virtuális "tükröt" hoznak létre, amelynek felülete akkora, mint a Föld. Ahogy Doeleman fogalmazta meg, "... Minden teleszkóp olyan, mint egy tükör egy kis ezüstpöttyöcskéje. Ha elég ezüstpöttyöt egymás mellé teszünk, kirajzolódik a tükörkép."

A fotóalany egy 26.000 fényév messzi helyen található, és körülbelül négymillió nap tömegével rendelkezik. Ami elég sok, mégis, a kutatók szerint ilyen távolságból nagyjából olyan könnyű lefotózni, mint egy grapefruitot a Hold felszínén.  Ezért a lehető legnagyobb méretű teleszkópra van szükség... a Földön pedig nem tudunk a Földnél nagyobb teleszkópot készíteni, így a csoport bizony magát a bolygót használja majd erre a célra.

a képen az új fekete lyukakkal kapcsolatos elképzelés látszik: a rádióhullámok forrása igen közel helyezkedik el az eseményhorizonthoz (legfeljebb 10-szer akkora távolságra, mint amekkora maga az eseményhorizont)

 

És mit is fogunk látni? Nem biztosak benne, hogy pontosan mi lesz a képen, de azért vannak elképzelések. Van, aki szerint a fekete lyuk "árnyékát" látjuk majd, a körvonalait. Van, aki szerint a több millió fokos plazmává hevült, sűrű, fényesen izzó anyagot, amely úgy örvénylik az objektum körül, ahogy a víz örvénylik a lefolyóban.

Az általános relativitás azt jósolja, hogy a fekete lyuk egy tökéletes kör lesz, így az Eseményhorizont Teleszkóp képe Einstein elméletének nagy gyakorlati vizsgája is lesz.

"Ha azt látjuk majd, hogy a fekete lyuk formája a legkisebb mértékben is ovális tökéletes kör helyett, az azt jelenti, hogy az általános relativitáselmélet hibás" - mondta az egyik kutató, Dimitrios Psaltis - "és még akkor is, ha nincs eltérés, akkor is segít igazolni és megmagyarázni az elmélet alapvető pontjait."

A teleszkópok merevlemezekre fogják menteni az adatokat, és egy központi elosztóan fogják feldolgozni és összesíteni őket. A hosszútávú tervek között pedig az szerepel, hogy egyre több és több teleszkópot vonnak be a programba, és így egyre több adatot tartalmazó, egyre részletesebb képpel szolgálhatnak majd.

space.com nyomán

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr663593701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása