Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Ősi óceán nyomaira bukkantak a Marson

2012.02.10. 06:00 :: Regulus

A Mars Express nevű európai fejlesztésű, Mars körül keringő műhold új bizonyítékokat talált az egykor létező óceánra.

 

A Mars Express MARSIS nevezetű radarjával vizsgálja a kéreg felső, 60-80 méter vastag rétegét folyékony és fagyott víz után kutatva. Már eddig is gyanították, hogy az északi félteke alföldjeit évmilliárdokkal ezelőtt víz borította, most a műhold - vélhetően vízben gazdag - üledékes rétegeket azonosított. A kutatók több mint két évnyi MARSIS által begyűjtött adatot dolgoztak fel, és megállapították, hogy az északi alföldeket alacsony sűrűségű réteg borítja, ami egy ősi óceán jelenlétére enged következtetni.

 

Azt eddig is gyanították, hogy a Marson egykor létezett óceán, ez azonban egy nagyon vitatott elmélet. Eddig a bizonyítékokat fotók, a marsi kőzetek elemzése, illetve légköri mérések szolgáltatták, most a radarral végzett mérések az eddigieknél egyértelműbb bizonyítékot szolgáltatnak az óceán egykori létére.

 

A legújabb elmélet szerint a Marson két óceán létezett: egy négymilliárd éve, egy pedig hárommilliárd éve, egy nagy becsapódást követően, amikor is a felszín alatti jégrétegek megolvadtak. A második óceán eléggé gyorsan – maximum egymillió év alatt – megszűnt létezni: a víz megfagyott, visszaszivárgott a mélyebb rétegekbe, vagy elpárolgott a légkörbe. Ez a nagyjából egymillió év valószínűleg nem volt elég az élet létrejöttéhez.

 

Az azonban egyértelmű, hogy a folyékony víz jelentős szerepet játszott a Mars felszínének alakításában. A kérdés viszont még mindig adott: hová tűnt el ez a rengeteg víz?

 

Forrás: livescience.com

1 komment

Címkék: tudomány mars

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr604078777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solymosgyu 2012.02.10. 16:51:53

valaki nem mond igazat.
süti beállítások módosítása