Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Az első igazi vízbolygó

2012.02.22. 11:29 :: Regulus

Úgy látszik, a már évekkel ezelőtt felfedezett exobolygók is tartogatnak még meglepetéseket.

 

Nemrég új bolygótípust kellett beiktatni a bolygótípusok listájára, melynek első képviselője a GJ 1214b. 2009 decemberében fedezték fel, azóta a Hubble Űrteleszkóppal vizsgálták. A kutatási eredmények szerint a GJ 1214b egy vízgőzben gazdag, vastag atmoszférával rendelkező vízbolygó.

 

Az első vízbolygót a Naprendszertől 40 fényévre, a Kígyótartó csillagképben kereshetjük. Átmérője 2,7-szerese a Földének, tömege majdnem hétszerese, amelynek jelentős részét víz teszi ki. Egy vörös törpe körül kering, átlagosan kétmillió kilométer távolságban. Becsült felszíni hőmérséklete 230 °C, ami lehetetlenné teszi a földihez hasonló életformák kialakulását.

Az atmoszféráját rögtön felfedezése után elkezdték vizsgálni, egy 2010-es publikációban valószínűsítik, hogy jelentős mennyiségű vízgőzt tartalmaz. A Hubble Űrtávcsővel végzett további mérések megerősítették ezt a gyanút. A tömegéből és méretéből kiszámították a sűrűségét is, ami 2 grammnak adódott köbcentiméterenként (ez a víz sűrűségének kétszerese). Ebből következik a feltevés, miszerint anyagának nagy része víz.

 

Az extrém hőmérséklet és nyomás érdekes dolgokat művel a vízzel. Teljesen általános például a 'forró jég', vagy a szuperfolyékony víz jelenléte a bolygón – a víz ezen speciális állapotait a Földön jószerivel csak laboratóriumokban figyelhetjük meg.

 

A GJ 1214b valószínűleg a napjától távolabb alakult ki – ahol sok vízjég volt -, majd jelenlegi helyére vándorolt. Napjához való közeledése során egy adott periódusban a felszíni hőmérséklete hasonló lehetett a Földéhez, azt azonban nem tudjuk, hogy meddig tartott ez az időszak. A Földhöz viszonyított kis távolsága ideális alannyá teszi további vizsgálatok számára.

 

Forrás: space.com

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr744170413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása