Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Szilárd fullerének az űrben

2012.02.24. 06:00 :: Regulus

Az infravörös tartományban méricskélő Spitzer Űrteleszkóp először talált szilárd halmazállapotú buckminsterfulleréneket.

 

Az űrtávcső egy 6500 fényévnyire lévő kettős csillagrendszer körül talált jókora mennyiségben szilárd halmazállapotú fullerént. Ezek azok a híres 60 szénatomból álló, focilabda-szerű molekulák, amelyek felfedezéséért és előállításáért még egy Nobel-díjat is adtak. Ezekből találtak annyit, amennyiből tízezer Mount Everest-et is fel lehetne építeni.

A most talált fullerének emissziós színképe különbözik a régebbiekétől, ebből következtetnek a tudósok a szilárd fázisra. Valószínűleg milliónyi fullerén tapadhat össze, így alkotva kicsiny – egy hajszál szélességénél is jóval kisebb – szilárd testeket.

 

Az első gáz halmazállapotú fullerénfelhőket 2010-ben fedezte fel a Spitzer, azóta nagyjából 15 holdtömegnyit talált a Kis Magellán-felhőben. A mostani felfedezés arra enged következtetni, hogy a buckminsterfullerének jóval elterjedtebbek az űrben, mint eddig gondoltuk.

 

Forrás: space.com

1 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr114187204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2012.02.24. 21:29:29

Az milyen buli lesz majd, mikor javarészt fullerénekből álló aszteroidákat, holdakat, bolygókat, planemókat találunk az űrben! Feketék, mint egy neutroncsillag és lehet rajtuk bányászni. Ha megtanuljuk átalakítani a buckminstereket szén nanocsövekké, nem lesz gond űrlifteket építeni tucatszámra a telepesvilágokon.
süti beállítások módosítása