Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Hatodik érzék a hadseregben

2012.03.07. 14:30 :: Regulus

Az Egyesült Államok hadserege – az afganisztáni és iraki háború során bekövetkezett eseményekre alapozva – az úgynevezett hatodik érzék fejlesztését is be akarja építeni az újoncok képzésébe.

 

A fent említett háborúk során több katona is beszámolt arról, hogy éles helyzetben, amikor nem volt idő a helyzet elemzésére, a másodperc törtrésze alatt kellett olyan döntést hozniuk, ami az életüket mentette meg. Az amerikai haditengerészet kutatóintézete pont ezt a képességet – egyedi helyzetekben, a szituáció megfelelő elemzése nélkül helyes döntést hozni - szeretné kifejleszteni kis, vagy épp zéró harctéri tapasztalattal rendelkező katonáiban is.

 

Ez a fajta intuitív cselekvés alapjaiban különbözik a lépésről-lépésre analizáló, időigényes gondolkodástól, mivel gyorsan, ösztönösen történik. A katona lát, hall, vagy érez valamit, aminek hatására a tudatalattija néhány tized másodperc alatt létrehozza a 'megoldás érzetét', ami segít a harctéri szituáció átlátásában.

Azt is vizsgálják, hogy eme képesség elsajátításában mennyire segíthet az 'implicit tanulás' – amikor úgy tanulunk, hogy nem vagyunk ennek tudatában. Jó példa erre amikor megtanulunk kerékpározni, vagy új nyelvet tanulunk. Első lépésben az intuícióra és implicit tanulásra egy-egy mérőskála megalkotását tervezik, ezután egy működő elméletet fognak kidolgozni, mely figyelembe veszi az egyes katonák különbözőségét, az alkalmazkodóképességüket, a harctéri stresszt és kimerültséget, stb.

 

Végül egy virtuális harctér-szimulátor segítségével elkezdik a katonák adatgyűjtéssel egybekötött tényleges intuitív képzését. Hasonló szimulátorokat már ma is használnak a katonák felkészítésére a harctéri körülményekre, illetve a veteránok poszt-traumatikus stressz szindrómájának kezelésére.

 

Forrás: livescience.com

2 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr984295179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2012.03.13. 21:44:09

Izgalmasnak hangzik. Alapvetően a harctéren olyan helyzetben vannak a katonák, amiben a velük született ösztönök jelentős mértékben javíthatják a harci potenciált.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.03.13. 22:04:52

Szerintem a 6. érzék az egyensúly érzék, azaz a gravitáció felfogása. Az tökmindegy, hogy a fül csinálja, akkor is egyedi érzék, nem hallás.
süti beállítások módosítása