Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Kína: Az időutazás veszélyei

2012.03.12. 15:20 :: Zanphagras

(a képen: Rod Taylor, mint időutazó az 1960-as Az Időgépből)

Mindenkinek, aki olvasni kezdte Időhajók című kötetünket (amely konkrétan Az Időgép történetének folytatása), vagy csak akár távolról is érdeklődik az időutazós sztorik iránt, intő jellel szolgálunk. Először is, Kína fokozatosan elkezdte betiltani az időutazós tv-sorozatokat, ami már önmagában világos jel ezek kártékonyságára (?). Másrészt pedig nem régen két kiskamasz lány lett öngyilkos, méghozzá a kínai vezető újság szerint azért, hogy utazhassanak az időben...


Két jóbarátról van szó. Egyikük elvesztette otthon a távirányítót, és nem akart bajba kerülni, a másikuk pedig abban a reményben csatlakozott az öngyilkossághoz, hogy így visszautazhat az időben a Csing-dinasztia egy császárát lefilmezni, vagy ha azt nem is, akkor meglátogathassa a világűrt (némi Doctor Who-s áthallással). Ezt délután négy körül egy-egy búcsúüzenetben rögzítették, majd megfojtották magukat a medencében.

A Kínai Fiatal- és Gyermekkutató Központ igazgatója, Szun Juncsao szerint "a gyerekek nagyon kíváncsiak, de rossz az ítélőképességük és így ilyen tragédiák minden korban történnek. Hallottam gyerekekről, akik leugrottak magas épületekről, miután egy színészt repülni láttak egy bűvészműsorban. Ez az utánzó típusú viselkedés a gyerekek természetében van, de nagyon veszélyes. Ezért valahogyan figyelmeztetnünk kell a gyerekeket a tv-műsorokkal kapcsolatban."

Nos, ha a derék igazgató hallott már ilyen gyerekekről, akkor el kell mondani, hogy mi pedig hallottunk már diktatúrákról (magyarok vagyunk, no), amelyek próbálták demokratikusnak és szabadnak beállítani magukat, és erősen kísérleteztek agymosással. Ez az eset pedig pompásan kapóra jön a kínai médiahatóságnak, hogy megindokolhassa az időutazós tv-műsorok kivéreztetését. Talán túlságosan is kapóra jön...


(nem csak a "nyugati" időutazós történetekre kell gondolni: ez a videó a Jade Palace Lock Heart című kínai sorozatból való, aminek története szerint egy mai lány kerül vissza a Csing-korszakba és lesz szerelmes egy akkori férfiba. Ahogy a videóból látszik, nem egy primitív kornak ábrázolja a Csing-érát)


A People's Daily Online (a Napi Kína újság internetes változata) még egy esetről beszámol, ami elrettenthet minket: egy Liaoning tartományba való 19 éves lány komoly összeget, 285$-nyi jüant fizetett ki egy internetes ismerősének, aki cserébe megígérte neki, hogy segít neki visszautazni a távoli múltba. Láss csodát, az illető amint megkapta a pénzt, felszívódott (lehet, hogy a múltban...).

A People's Daily Online végül ezt jelentette:

"Mivel sok ezekhez hasonló történet zajlott le, a Rádió, film és Televíziós Államigazgatóság betiltotta a főműsoridőben (19.00-21.00) ezeknek a műsoroknak a sugárzását."

Nem mindenki hiszi el azonban, hogy ez a mostani tragédia valóban úgy és azért zajlott, amit a Napi Kína és internetes ága leírt.

A jezebel.com tudósítója megemlíti:

"A People's Daily Online a Napi Kína honlapja, amely nem sokkal ezelőtt még így azonosította önmagát: 'a Kínai Kommunista Párt hivatalos újságja'. Ennél most már árnyaltabban fogalmaznak: 'a világ tíz legnagyobb újságainak egyike'."

Azaz közvetlen pártutasításra reagálva valószínűleg azt is megírnák, hogy a Föld lapos. Tehát nem üres spekuláció, hogy a gyerekek tragédiáját a kínai államigazgatás propagandacélokra használhatja fel.

A kínai kormányzat a múlt évben már betiltott ilyen műsorokat, azzal az indoklással, hogy az időutazásos történetek "pozitív jelentéstartalom és gondolat nélkül valók", valamint: "mítoszokat teremtenek, óriási és fura történetük van, abszurd taktikájuk, és még reklámozzák is a feudalizmust, babonaságot, fatalizmust és reinkarnációt". Fordítok: ezek a műsorok olyan világot mutathatnak be, amit minden erőnkkel köpködünk és primitívnek tartunk - de ahol az emberek talán jobban és boldogabban is éltek, mint ma, a fejlett, civilizált népköztársaságban...

És ezt nem akarjuk láttatni, ugye?



english.people.com.cn
és jezebel.com nyomán

5 komment

Címkék: sorozat irodalom zs

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr274312089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solymosgyu 2012.03.12. 19:26:42

én szerintem alkalmazzák. így kiderulhet hogy mi történt régen. DE én előre mennék. ugy 10000 évet. Hogy lássam milyen az íráni konfliktus. akkori helyzete. Létezik e még amerika. Meg ilyenek.

kilobike 2012.03.13. 11:20:08

Én mennék olyan 4 milliárdot, aztán tisztes távolból megfigyelném, ahogy a Nap bekebelezi a Földet, arabostul, amerikaistul...:-))

kilobike 2012.03.13. 11:20:08

Én mennék olyan 4 milliárdot, aztán tisztes távolból megfigyelném, ahogy a Nap bekebelezi a Földet, arabostul, amerikaistul...:-))

steery 2012.03.13. 15:47:49

Időutazás? De hisz most is utaztok előre az időben, pupákok! Csak normál sebességre van állítva a privát időgépetek...

:pFaza 2012.03.18. 14:01:51

Szerintem csak arról van szó, hogy a kínai kormány feltalálta az időgépet, és nem szeretné, ha erre valaki más is gondolna...
süti beállítások módosítása