Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Hogyan menti meg az atombomba a világot

2012.03.13. 06:00 :: Regulus

asteroid-threat-global-action-plan-101109-02.jpg

Egy jól elhelyezett és időzített nukleáris töltet megmentheti az emberiséget egy aszteroidától – most már nem csak a filmekben, de akár a valóságban is.

 

Los Alamosban dolgozó tudósok az Amerikai Energiaügyi Hivatal szuperszámítógépén lemodellezték egy nagyjából 500 méter átmérőjű aszteroida eltérítését egy 1 megatonnás robbanófej segítségével. Az eredmények biztatóak. Ha jó helyen robban a bomba, a robbanás az aszteroidát, illetve a leszakadó törmeléket is eltéríti a Földtől. Ráadásul nem is feltétlen kellene az aszteroida felszíne alá telepíteni.

 

A kutatók szerint az atomtöltet csak a legutolsó lehetőség lenne, amit bevethetnénk, ha már semmi más nem működik. Egyes tudósok ráadásul kétségüknek adtak hangot a módszerrel kapcsolatban: szerintük előfordulhat az is, hogy egy nagy helyett sok kicsi kődarab találja el a Földet. Persze, ha jóelőre tudjuk, hogy jön egy aszteroida, kényelmesen felkészülhetünk az eltérítésére.

980x300-idohajok.jpg

Például kilövünk egy űrszondát, amit elküldenénk az aszteroidához. Miután odaért, a szikla mellett repülne tovább. A szonda aprócska gravitációs vonzása hónapok, vagy évek alatt annyira eltérítené az aszteroida pályáját, hogy az elkerülje a Földet. Már most is meg van a technológiai tudásunk ehhez a manőverhez: több olyan űrszondát is kiküldtünk, ami találkozott üstökössel, vagy kisbolygóval – esetleg pályára is állt körülötte, vagy csak becsapódott a felszínébe.

 

A másik lehetőség az űrszondával a becsapódásos eltérítés lenne. Ez nem annyira gyengéd és precíz, mint az előző, de bizonyos körülmények között ugyanolyan hatékony lehetne. Azt hihetnénk, hogy ez pusztán elméleti jelentőségű kérdés, pedig nem: a dinoszauruszok óta tudjuk, hogy eléggé káros hatással lehet a földi élővilágra egy nagy becsapódás. Márpedig a következő csak idő kérdése.

 

Forrás: space.com

1 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr324312040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2012.03.13. 15:38:33

Ha túl erős a robbanás, az aszteroida meg nem elég kemény vagy több kisebb darabból áll össze, piszkos hógolyóként, akkor csak szétszedi a meteort, ami száz meg ezer darabban hullik a fejünkre. Okosabb lenne inkább egy olyan nagy rakétát építeni, ami több tucat kisebb, hagyományos robbanófejes rakétát szállít és ezeket a meteor felszínétől pár kilométerre engedi ki, hogy egyszerre csapódjanak be egy több négyzetkilométeres területen. Így eloszlik a sok kis robbanás ereje, viszont az együttes lökéshullámuk nagy lesz.
süti beállítások módosítása