Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Gyerekeknél az okosabb számítógép titka

2012.03.15. 07:00 :: Regulus

baby-laptop-computer.jpg

Tudósok szeretnék megérteni a csecsemők agyának működését; az eredményeket a számítógépek okosítására használnák fel.

 

A gyermekek a legjobb tanulógépek a világon: hihetetlen tempóban hihetetlen mennyiségű tudást képesek elsajátítani. Már az újszülöttek is annyi neuronnal rendelkeznek, mint a felnőttek – ahogy növekszik a csöppség, ezek a neuronok egyre több kapcsolatot építenek ki egymás között, 2-3 éves korban már akár darabonként 15000-et. Ez a hálózat teszi lehetővé a kölöknek, hogy egyszerre tanuljon nyelv(ek)et és szociális készségeket, miközben a túléléshez és boldoguláshoz szükséges tudást is elsajátítja.

 

A felnőttek ezzel szemben szeretnek egyszerre egy dologra koncentrálni, nem aprózzák el erőforrásaikat. Amennyiben jól kombináljuk a kétfajta hozzáállást, optimális módszert kapunk a számítógépek intelligensebbé tételére.

500x150_idohajok2.jpg

A legújabb, kisgyerekekkel végzett kutatások azt mutatják, már egészen kicsi kortól használjuk a következő tudományos módszereket: valószínűségek becslése, feltevések ellenőrzése, illetve következtetések levonása régi és új bizonyítékok alapján. A kisgyerekek képesek olyan problémák megoldására, ami még mindig kihívást jelent a gépeknek: ilyen például a nyelvtanulás, vagy az ok-okozati kapcsolatok felismerése. Ha ezeket meg tudnánk tanítani egy számítógépnek, nem csak okosabb lenne, de alkalmazkodóképesebb és emberibb is lenne.

 

Forrás: livescience.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr774316490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása