Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Tinédzser galaxisok kannibalisztikus szokásokkal

2012.03.16. 06:00 :: Regulus

distant-galaxies-adolescent-years.jpg

Egy új felmérés kimutatta, hogy a tinédzser korú galaxisok igencsak szeretik felfalni kisebb társaikat.

 

A fantáziadúsan Nagyon Nagy Teleszkópnak (Very Large Telescope – VLT) elnevezett, chilei távcsőkomplexumban elvégzett megfigyelések kimutatták, hogy 3-5 milliárd évvel a Nagy Bumm után, az akkor tinédzserkorúnak tekinthető galaxisok alapvetően kétféle módon csillapították éhüket: vagy a folyamatosan áramló gázfelhőkkel, vagy a körülöttük lévő kisebb galaxisokkal.

 

Azt tudjuk, hogy a legelső galaxisok sokkal kisebbek voltak, mint a manapság legnagyobb számban előforduló spirális, vagy elliptikus csillagvárosok. Közvetlen a kialakulásuk után inkább a beáramló gázok növelték tömegüket, a kannibalizmusra később szoktak rá. Mindkét módszer elősegíti a csillagképződést.

980x300-idohajok.jpg

A kutatás során több meglepő újdonságot fedeztek fel: a távoli galaxisok között sok olyan volt, melyekben a gázfelhők nem keringtek a galaxis tömegközéppontja körül. A Tejút szomszédságában nem találtak eddig ilyen galaxisokat. A másik meglepetés a nehezebb elemek külső részeken történő koncentrációja: ez pont az ellenkezője annak, mint amit ma látunk a nagyobb galaxisokban.

 

Forrás: space.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr444316692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása