Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A tengerfenék felerősítheti a szökőár hullámait

2012.03.17. 06:00 :: Regulus

tsunami-waves.jpg

Ahogy a hullámok megközelítik a partvonalat, a parthoz közeli tengerfenék topográfiája jelentős szerepet játszik abban, hogy mekkora hullámok érik el a szárazföldet.

 

A tavalyi japán földrengés utáni szökőár az Egyesült Államok nyugati partján fekvő Crescent városát különösen erősen érte el. Ennek két oka volt: egyrészt, a tektonikus aktivitás következtében a tengerfenék egy része megemelkedett és pont a város felé mutat; másrészt a város kikötőjének elhelyezkedése és alakja is kedvezőtlenül befolyásolta a várost ostromló hullámokat.

 

A tudósok gyanították, hogy ugyanez a helyzet az óceán mélyebb részein is, ahol a tengeralatti hátságok, szakadékok és szigetek erősíthetik vagy gyengíthetik a szökőárt. A műholdakkal végzett mérések megerősítették ezt a feltevést, még a földrengés epicentrumától nagy távolságokra is. A NASA és az Ohioi Állami Egyetem kutatói műholdas magasságméréssel vizsgáltak ún. 'összeolvadó cunamikat', amikor kisebb hullámokból keletkezik egy nagy – ezek a hullámok akár mérföld ezreket is utazhatnak számottevő energiacsökkenés nélkül.

980x300-idohajok.jpg

A mérések elemzése kimutatta, hogy a 2011 márciusi szökőár ereje megduplázódott, amikor a Csendes-óceán közepe tájékán masszív óceáni hátságok felett haladt el. A tudósok az adatok alapján elkészítettek egy programot, ami képes modellezni a tengerfenék hatását az összeolvadó szökőárakra. Gyanítható, hogy az 1960-as chilei szökőár is – ami több mint 200 halálos áldozatot követelt Japánban és Hawaii-on – hasonlóképpen erősödött fel ennyire.

 

Forrás: livescience.com

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr364316166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása