Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A Twilight stúdiója megtámadott egy festményt, aminek KÖZE SINCS a Twilighthoz

2012.03.21. 06:00 :: Zanphagras

Breaking Dawn! Izé, breaking news! Támadnak a vámpírok. Nemrég a szörnyű élőhalottak dühét egy az egyben megérezhette a bőrén egy amerikai művész, bizonyos Kelly Howlett. Ez a művész hölgy egy zazzle nevű oldalon igyekszik értékesíteni elég csinos termékeit (ezek grafikák és festmények), egyik nap pedig a múlt héten kapott egy értesítést arról, hogy a zazzle adminisztrátora eltávolította egy képét - a Summit Entertainment, a Twilight stúdiójának parancsára!

Szegény Kelly gondban is volt, mert bár ablaka alatt még nem nyüzsgött szerzői jogi ügyvédek szürke hordája, de tartott valami hasonlótól. Villámgyorsan utánanézett, hogy ugyan már melyik képével sértette meg a Twilight szerzői jogait. A lap adminisztrátora szerint

"...egyik feltöltése tartalmazott vagy tartalmazhatott olyan szövegi vagy képi elem(ek)et, ami a Twilight jogtulajdonos birtokába tartozik."

Nos, vessünk egy pillantást a nyitóképre! Ez volt az a kép, amit a Summit eltávolíttatott az oldalról a copyright miatt. Az ott Bella Swan? Nem. Edward Cullen? Nem. Valamelyik karakterre emlékeztet az Alkonyat filmekből? Egyáltalán nem. Akkor mi lehetett a Summit dilemmája?

Maga a művész is sokáig agyalt rajta, hogy mi lehet a képpel a jogsértő... és aztán rájött. A címe. Merthogy címe nem más, mint a dátum, amikor elkészült a kép: 11-20-09. Ez pedig a New Moon film mozikba kerülésének a napja...

Az első döbbenet után Kelly kiakadt, és intézkedni kezdett. Egy dátum, mint szellemi copyright alatt álló objektum? Létezhet ekkora, ilyen világfelfaló ostobaság? Nos - a Summit a jelek szerint így hiszi.

Kiderült, hogy valóban a dátum használata miatt törölték a képét.

Annak idején valóban használták a film reklámozásához magát a dátumot, de felhívnánk arra az elhanyagolható apróságra a figyelmet, hogy ez a dátum NAGYON ELMÚLT, több, mint két év eltelt a bemutató óta, míg a festményt nem rég tiltották le. A művész nem egy furcsa történet kellemetlen elemének találja ezt, hanem sokkal rosszabbnak látja: ez az eset egy precedens lehet. Egy igen veszélyes precedens.

"Biztos vagyok benne, hogy a Summitnál senki még csak nem is látta a képemet. Egyszerűen csak van egy programjuk, ami végigtrollkodja a Google-t és kiküldi a fenyegetéseket. Ezek a 'kalózkodás elleni' törvény-tömegek megijesztenek engem, mert abból indulnak ki, hogy ezeknek a végeknek van igaza, ha pedig mégsem, akkor meg az ügyvédseregeik sokkal tovább bírják majd, mint az én pénztárcám. Ha egy olyan társaság, mint a Summit azt akarja állítani, hogy az én műalkotásom jogsértő, pusztán azért mert aznap készült, amikor bemutatták a filmet, akkor sem tudnék vitába szállni velük, ha akarnék! Utálom már a gondolatát is annak, hogy egy cég bármikor felhívhatja a honlapom karbantartóját, hogy töröltesse az egyik alkotásomat pusztán azzal az indokkal, hogy ők kivetnivalót találtak benne!"

Egyelőre happy end a történet: a zazzle-re is visszakerült a kép, ugyanazon a néven (valószínűleg alapos vizsgálat után), de a tendencia azért valóban ijesztő - ha figyelembe vesszük, hogy ha a 11-20-09 című kép szárított mongúzokat ábrázol, akkor is leszedték volna, pedig annak már végképp köze sem lehet a Summit szellemi tulajdonához, a Twilighthoz...

Művészek, írók! Semmit ne alkossatok 2012 november 16-án! Aznap jön ki az utolsó Twilight film...

blastr után

1 komment

Címkék: film művészet zs

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr754328594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása