Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A boldogság hét titka

2012.03.25. 06:00 :: Regulus

Kutatók utánanéztek annak, hogy mi tesz minket boldoggá. Sok mindent találtak: a szerencsés génektől kezdve, a személyes tulajdonságokon át, egészen a döntéseinkig rengeteg összetevője van a boldog életnek.

 

Néhánnyal nem tudunk mit kezdeni, másokat azonban befolyásolhatunk. Következzen hét olyan faktor, amit – legalább részben – mi irányítunk.

 

1, Kultúra

 

 

Egy 2011-es tanulmány szerint, azok a férfiak, akik szeretik a művészeteket, balettet, és egyéb kulturális tevékenységeket, boldogabbak és egészségesebbek, mint azok, akik kevésbé vannak oda a kultúráért. Ez az eredmény független más tényezőktől, mint például a jövedelem. A kultúra mellett a mozgás, szabadtéri hobbik, és önkéntes munka hatása hasonló a férfiakra. A nők esetében a templomba járást, illetve a sportot említették. Az összefüggés azonban nem egyértelmű: lehet, hogy a boldogabb emberek gyakrabban végzik a fenti tevékenységeket, és nem azért boldogok, mert gyakran járnak színházba.

 

2, Állattartás

 

 

Egy másik kutatás a házi kedvencek hatását vizsgálta a gazdikra. Az eredmények azt mutatják, az állatok jó hatással vannak az emberekre: növekszik az önbecsülésük, a négylábú kedvenc értelmet a az életüknek, illetve a kötődés érzése is sokat segít. A tanulmány szerint még az élet nehéz szakaszaiban is sokat segítenek: hasonlóan funkcionálnak, mint az emberi barátok.

 

 

3, Pozitív gondolkodás

 

 

Hétvégénként üljünk le, fogjunk meg egy papírt és tollat, és írjunk le három pozitív dolgot, ami azon a héten történt velünk. Egy 2010-ben készült, 51 tanulmányból készült összesítés szerint a pozitív gondolkodás – bár nagyon elcsépeltnek hangzik – tényleg segít a boldogabb élet elérésében. Az egyik kutatás során kiderült, hogy azok, akik köszönőlevelet írtak másoknak – nem is kellett elküldeniük – határozottan boldognak érezték magukat ettől.

 

4, Altruizmus

 

 

 

Újabb közhely: jobb adni, mint kapni. Általában boldogabbak az emberek, ha a felesleges pénzüket másoknak adják és nem magukra költik. A boldogság mellett más előnye is van az önzetlenségnek: tovább élünk, ha magunk helyett másokkal foglalkozunk. Mi több, az altruista emberek párkapcsolatai is boldogabbak, mint önzőbb embertársaiké.

 

5, Nosztalgia

 

 

A társasági, energikus emberek – személyiségük alapján – a legboldogabbak. Persze nem egyszerű szürke kisegérből a társaság középpontjává válni, de legalább elleshetünk egy titkot extrovertált társainktól: nézzük rózsaszín szemüvegen keresztül a múltat. Egy 2011-ben megjelent cikk szerint az extrovertált emberek pontosan a nosztalgiának köszönhetik boldogságukat. Ha megbecsüljük a boldogabb emlékeinket, a rosszakra meg optimistán tekintünk, boldogabbá tehetjük az életünket.

 

6, Szex

 

 

Ez sem nagy újdonság, de ez is igaz: ha valaki elégedett a nemi életével, boldogabb a mindennapokban. Igaz ez férfiakra, de a menopauzán már átesett nőkre, és a neurotikus hajlamú friss házasokra is. A férfiakra az ölelések és a fizikai kontaktus egyéb formái vannak jó hatással.

 

7, Csak könnyedén!

 

 

Ha nagyon akarjuk a boldogságot, nem fogjuk elérni. Szintén egy – nők körében végzett - kutatás támasztja alá a következőket: azok, akik nagyon ráfókuszáltak a boldogság elérésére, sokkal nehezebben, vagy egyáltalán nem érték el. Lehet, hogy túl magasra tették a mércéjüket, vagy túlságosan a személyes boldogságukra figyeltek, és elhanyagolták a barátaikat, családjukat. Nem arról van szó, hogy ne keressük a boldogságot, csak ne konkrétan azt keressük – ehelyett csináljuk azt, amitől boldogok leszünk.

 

Forrás: livescience.com

3 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr1004334917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solymosgyu 2012.03.26. 17:46:27

ebből nekem a 6-os kiesik.

Mattinho 2012.03.26. 18:38:33

pedig az a legfontosabb:D

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2012.04.04. 10:10:57

áh, ha tökéletesen feltérképezik az agyat, és rájönnek, hogy a boldogságot milyen vegyületekkel tudják szimulálni, tablettákban érkezik a happyness... és most nem drogokra gondoltam.
süti beállítások módosítása