Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A NASA rájött, hogy robbanthat fel csillagokat

2012.03.27. 14:47 :: Zanphagras

A NASA valamilyen egyelőre nem bevallott okból kifolyólag nagyon érdeklődik az iránt, hogy vajon hogyan is lehet pontosan Ia típusú szupernovát csinálni egy csillagból. A SWIFT műhold röntgen- és uv-fényű megfigyelései alapján a NASA közölte, hogy "most már sokkal tisztábban látjuk, hogy mi kell ezeknek a csillagoknak a felrobbantásához". Na végre! Épp ideje volt.

Az Ia típusú szupernovák nagyon fontosak, ugyanis a csillagászok rögzített pontként tudják kezelni őket: azon ritka dolgok közé tartoznak, amiket látni lehet a teleszkópokban, és azt is lehet róluk tudni, milyen messze vannak.

Ugyanis ha belenézünk egy teleszkópba, semmiféle bejáratott módszer nincs arra, hogy rájöjjünk: amit látunk, az egy fényes dolog messze, vagy egy halvány dolog közel. Egy ilyen pontnak van egy fényereje, jobban mondva egy belső ragyogása, ami nem változik, és így fényessége vagy halványsága alapján meg lehet mondani, mennyire van messze a körülötte levő dolgokkal együtt.

Maga a pont egy ilyen szupernóva esetén a fehér csillag, ami felrobban. Ezekről a fehér törpékről alapól is tudunk dolgokat: olyan ciklusú csillagokból lesznek, mint a mi napunk, felhasználták összes üzemanyagukat és egy Föld-méretű fehér golyóvá zuhantak össze, és stabilan ragyognak a megmaradt hőjüknek köszönhetően. Nagyobb részt szénből és oxigénből állnak, és már nem tudnak saját fúziót végezni, így ott maradnak, és hűlnek szépen lassan (NAGYON NAGYON lassan), míg teljesen el nem vesztik hőjüket és sötétbe borulnak.

Azonban néha ezeknek a fehér törpéknek van egy társcsillaga, amellyel bináris rendszert alkotnak. Annak ellenére, hogy a fehér törpe kicsi, hogy csillag legyen, a gravitációval nem finomkodik, és gyakran elszívhat anyagot a társcsillagától.

Ha elég anyagot tud lopni, akkor egy bizonyos ponton elég forró lesz a fehér törpe ahhoz, hogy újra beindítsa a fúziót, és másodpercek alatt (konkrétan másodpercek) a fúzió végigrohan az összes oxigénen és a szénen, nehezebb elemekké alakítva őket - és őrült energiát szabadít fel és lő ki. Pontosan több, mint 1044 Joule fölötti értékekről beszélünk, ami adott idő alatt ötmilliárdszor annyi energiát jelent, mint amit Napunk kibocsát (és az sem kevés). Mindez egyetlen Föld-méretű pontocskába zsugorítva... természetesen a fehér törpe képtelen túlélni ezt, és olyan hevességgel robban fel, hogy univerzumszerte látható legyen. És mivel ez a "megtörési pont" minden fehér törpénél ugyanaz, mindenhol ugyanolyan hatások miatt és ugyanúgy robbannak fel, ugyanolyan fényerősséggel, és így tudjuk a távolságukat kiszámolni.

Ami eddig ismeretlen részlet volt, az maga a ravaszként funkcionáló másik csillag, amelyből a fehér törpe az anyagot meríti a robbanáshoz. Eddig úgy vélték, hogy ezek vörös vagy kék óriások lehetnek, amelyek elég gyakori partnerek bináris rendszerekben, és azt is gondolták, hogy a fehér törpék időnként egymásba ütköznek. A NASA gammasugár-észlelésre tervezett SWIFT műholdja lenyomozta a szupernóvákat és szupernóva maradványokat, hogy a gyanúsítottak padján ülő óriáscsillagokat végre átvihessék a börtönbe, gyanú beigazolva címszóval. Nos, felmentették őket: a mi Napunkhoz hasonló, vagy annál kisebb csillagokat találtak - így a fehér törpe vs. fehér törpe is sokkal valószínűbbnek látszik.

Azaz, a NASA valóban tudja a receptet: elég egy rokonszenves, tetszőleges fehér törpét bevontatni akármilyen csillag mellé. A fehér törpe gravitációja innentől kezdve megoldja a dolgot, amíg a "kis" jószág ripittyára nem robbantja saját magát (és magával együtt jó hosszasan szinte mindent a közvetlen környezetében).

Köszi, NASA. Így már jól fogunk aludni. (De legalább még nem tudtok fehér törpét vontatni. Maradjon is így még egy darabig.) Sith Birodalom, Halálcsillag, szétrobbantotok egy bolygót? Nagy dolog, Darth Sidious... Majd a NASA megmutatja!

dvice nyomán

17 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr174343626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mulire92 · http://bit.ly/H9LE4o 2012.03.29. 21:42:34

Érdekes megfigyelések és gondolatok, de tudjátok amit el tudnak képzelni előbb utóbb meg is valósítják. Úgy látom ők is ilyenek: kmdholding.com/huot0c6

Link Elek 2012.03.29. 23:08:38

mar csak nehany apro technikai problemat kell megoldani a feher torpe vontatasa ugyeben...

Niga u mad 2012.03.29. 23:22:41

@mulire92: ők bizonyára homoszekszuálisak

Pakos · http://iranynewyork.hu 2012.03.29. 23:46:20

Érdekes cikk volt, köszi. Eddig én is fehér törpe vs. vörös óriás teoriát ismertem.

petru 2012.03.30. 04:08:25

Jo cikk, ertheto, szellemes...

aLaca · http://utopiaepulet.blog.hu/ 2012.03.30. 07:00:16

Én azért tennék egy javaslatot, szerintem szavazzuk meg, hogy itt van mán az ideje a kozmoszban is robbantgatni, mer hát itt már majdenm mindenkit legyilkoltunk, osz túl nagy bummot meg úgyse lehet csinálni, mer ákkó meghaljunk mi is he. Na de ha mán robbantás, akkor én demokrátikuss jogomná fogva követelem, hogy a Napot tessenek először felrobbantani, mer az ugye elég közel ván, így a teknikát se kel meszze utáztatni, meg az itt van a szemünk előtt, osz mindenki ingyen megnézhetné...hú, az vón má jó!

Lord_M_ 2012.03.30. 09:04:22

óóó hát ez is valami ? :)
de szerintem ezt a bevontatás dolgot az oroszok fogják megoldani... felküldenek két kamazt... aztán két jó erős lánccal nekifeszülnek... és már vontatják is a mit sem sejtő fehér törpét... ide a szomszédba... bár szerintem kezdésnek elég lenne a jupitert közelebb hozni, hogy éjjel is láthassuk... esetleg a földet átterelni a jupiter körüli pályára... mégiscsak fain lenne az éjszakai égbolton egy gázóriás ... vagy méginkább a szaturnuszt... széép gyűrűk lennének az éccakában

mindenesetre akkor előbb azért aztat lehetne hogy a Vénusz meg a Föld között teleportálni lehessen ? (no és persze előtte terraformálni a vénuszt meg megtekerni hogy pöppet gyorsabban forogjon)

:)

amúgy jó ez, hogy a tudomány egyre többet megért a világból... bámulatos ez.

nahh, megyek pattogtatom tovább a kőbaltámat :)

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.03.30. 10:24:37

Egyszerűen csak oda kell küldeni a Halál Csillagot!

olcsó e-cigi · http://www.olcsoelektromoscigaretta.hu/ 2012.03.30. 10:50:16

Igényes kis poszt, a stílusa is igazi csemege.

guy2 2012.03.30. 11:11:18

A csillagokat a NASA nem tudja még felrobbantani, hiányzik hozzá a technológia. Aljas rémületkeltés a célja a cikknek! :-)

Lord_M_ 2012.03.30. 11:23:23

@nexialista: és halszálkából vannak a lábai, persze... csak az a baj, hogy sűrűn kell cserélni mert elszenesedik elég gyorsan... valószínűleg a hűtés nem a legjobb, de egyelőre csak madártollakat forgatok körbe de a sebessége nem a legjobb... (egyik büszkeségem, a fakérget sikerült kör alakban megmenteni, és a két végén két bot van rögzítve ( | ) ... a kéregbe egy egér van... az tekeri körbe körbe... a fakéregbe madártollak vannak erősítve (korábban ragasztottam őket gyantával, de rendszeresen leestek)...
így egyfajta ventillátorként levegőt áramoltat a fa-lapkához... de kevésnek tűnik...

viszont zajos... meg sokat fogyaszt (cincog és búza kell bele)

:)))

belekotty 2012.03.30. 11:51:03

A NASA inkább tisztázza a szupernova elméleteket, mert erősen sántítanak. A szupernova elmélet hogy amikor a vasmag összeroppan akkor a bezuhanó rétegek visszapattanása miatt a külső rétegekben is megindul a fúziós reakció a lökéshullámtól.
Hogy zuhannának be a rétegek? Ahhoz meg kellene szűnnie a belső nyomásnak amitől összeomlik. Ez csupán csak a newtoni mechanikával nem egyezik. Ha a vasmag összeomlása bekövetkezik, akkor hogy lehetséges az hogy a vasfémek utáni két fém kivételével az összes többi együtt csak a Világegyetemben csak 1 százaléka a vasnak. A vasmag összeroppanása csupán annak egy százalékáig folyik? A szupernova robbanást leíró elméletek annyira gyenge lábakon állnak, hogy nevetséges az Ia robbanásokat standard gyertyaként deklarálni.
Ja persze ha az Ia robbanásokból nem lehet távolságot becsülni, akkor az egész Világegyetemre vonatkozó elméletek kukába dobhatók. :-))

Kopi3.14 2012.03.30. 13:03:46

@belekotty: Nem tudom, nekem a kavitációs buborék összeroppanása esetén keletkezö lökéshullám is "visszapattanásnak" tünik akkor már.

Egyébként rém egyszerü felrobbantani egy csillagot. Csak ki kell küldeni mellé egy embert, s megmondani, vigyázzon rá, semmihez ne nyúljon, mindenért ö a felelös. Bár nem tudom et-ék hogy fogják tudni értelmezni azelektromágneses sugárzás elött érkezö nem én voltam sikolyt.

petru 2012.04.01. 06:25:08

@dr. Lord_M_: Hát de enber! Ne a Jupitert hozzák ide hanem a Szaturnuszt! Mennyivel szebb!
@belekotty: Ha csak annyi pénzem volna, ahány nevetséges elképzelés létezik a "tudományban"...

belekotty 2012.04.02. 13:14:34

@Kopi3.14: Az nem az, mert a kavitációs buborék az örvényekben fellépő centripetális erők hatására jön létre és amikor az örvény a belső súrlódás miatt megáll, összeomlik a nyomás miatt.
Itt meg a nagy nyomás hatására az atommagok összeolvadnak.
A belső mag a külső nyomására nyomódik össze, vagyis a külső rétegek nem válnak el a belső mag határától, ergo nincs visszapattanás sem. Arról nem is szólva hogy az a mondás hogy a neutron mag az ami már nem összenyomható és arról pattan vissza. Csakhogy az elemek előfordulása szerint a vasmag 99 százalékban vasmag marad.

@petru: Igen, akkor gazdag lennél. A tudomány épp olyan vaskalapos mint 500 éve volt, csak már modernebbek a dogmák.
süti beállítások módosítása