Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Tornádó a Nap felszínén

2012.03.30. 11:08 :: Regulus

A NASA Solar Dynamics Observatory nevezetű Nap-kutató űrobszervatóriuma elkészítette az első videót a Nap felszínén megjelenő tornádóról.

 

Akárcsak a Földön, a Nap felszínén is megjelenhetnek tornádók. Habár formájuk nagyon hasonló, azért akad egy két apróság, amiben különböznek. Az első mindjárt a méretük: a Földön egy nagyobb tornádó átmérője elérheti a 3 kilométert – ugyanez a Napon kb. 60,000 kilométeres átmérőt jelent. A szél sebessége is eltér egy kicsit: a földi jelenségnél az eddig mért legnagyobb sebesség durván 500 km/h volt, a napfelszíni társaiknál akár 300,000 km/h-t is mérhetünk.

 

Íme a videó:

 

Persze azt is hozzá kell tenni, hogy kialakulásuk okai is eltérőek. A Földön a felszálló meleg levegő hozza létre, míg a Napon kétmillió fokos gáz áramlik ki a napfelszín egy sűrűbb területéről a Nap mágneses erővonalait követve. Nagyjából 200,000 kilométeres magasságig spirális pályán örvénylik, ez rajzolja ki a jellegzetes formát. A tornádók gyakran a korona anyagkidobódásokkal (Coronal Mass Ejection – CME) együtt figyelhetők meg. Néhány tudós szerint a tornádók segítik a CME-k létrejöttét.

 

 

A CME-k során a Naptól elinduló plazmafelhők sebessége akár néhány millió km/h-s értéket is felvehet. Egy ilyen felhő könnyen okozhat zavart a műholdak működésében, vagy az elektromos hálózatokban, de ezek 'felelősek' a sarki fényekért is.

 

Forrás: livescience.com

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr614349818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása