Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

8000 kilométeres teleszkóp

2012.04.05. 06:00 :: Regulus

Az ausztráliai rádió interferometriás gyakorlat újabb mérföldkövéhez érkeztek: két dél-koreai és három ausztrál teleszkóp összekapcsolásával létrehoztak egy 8,000 kilométeres bázisvonalú óriástávcsövet.

 

Az ausztrál tudományos ügynökség – fedőnevén CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) – nagyon szereti ezt a módszert alkalmazni: az elmúlt évek során Kínával és Japánnal együttműködve is létrehoztak hasonló óriástávcsöveket. A mostani együttműködés keretében egy tőlünk 3,5 milliárd fényévre lévő galaxist figyeltek meg egyidejűleg az öt rádióteleszkóppal öt órán keresztül. A megfigyelési adatokat valós időben továbbították a nyugat-ausztráliai Curtin Egyetemre másodpercenként 64 MB-os átviteli sebességgel.

A CSIRO-nak persze van egy nem titkolt célja ezekkel a nemzetközi tudományos projektekkel: idén fogják kiválasztani a Square Kilometer Array (SKA) elnevezésű távcsőkomplexum helyét. Az SKA az ESA következő nagy projektje, melynek keretében háromezer, együttesen 1 négyzetkilométer felületű rádióteleszkópból álló rendszert hoznak létre. A 15 méter átmérőjű teleszkópok öt spirális, legalább 3,000 kilométer hosszú kart alkotva fognak elhelyezkedni. Az építkezések 2016-ban kezdődnek, az előzetes számítások szerint a teljes költség mintegy 1,5 milliárd euró lesz. Többet a témáról itt találsz.

 

Az SKA helyszínéért két kontinens, Dél-Amerika és Ausztrália verseng egymással. Utóbbi a rádió interferometria területén szerzett évtizedes tapasztalata, illetve a térségben kiépített széleskörű tudományos kollaboráció alapján is reméli, hogy ő adhatja a helyszínt.

 

Forrás: livescience.com

3 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr834362900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Messidor 2012.04.05. 08:35:30

Azért az nem mindegy,hogy 8000 vagy 8,000 km-es(lásd kép alatti szöveg)!

Link Elek 2012.04.05. 08:42:23

Sixty seven organisations in 20 countries, together with industry partners, are participating in the scientific and technical design of the SKA telescope which will be located in either Australia – New Zealand or Southern Africa extending to the Indian Ocean Islands.
www.skatelescope.org/about/

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2012.04.05. 09:44:02

@Messidor: Csak annyi a különbség közte, hogy a második amerikai módon van írva. Az is nyolcezret jelent, nem nyolc egész nullanullanulla akar lenni.
süti beállítások módosítása