Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A nap képe: Format C:

2012.04.25. 10:17 :: Zanphagras

Dani barátunktól kaptuk ezt a saját képet. Mit látunk? Hozzávetőleg 150 darab leselejtezett merevlemezt, amelyek - legyünk őszinték - elég erőszakos formázáson estek át. (Nagyobb méretű képért kattints ide.) A döbbenetes fotó mellett Dani azt is elmesélte, mi történik a selejtes winchesterekkel (amik ugye veszélyes hulladéknak minősülnek) bontás címszóval - és mi lesz velük azután.

Magába az üzembe Daniék behordták a régi 10-20 GB-os, levitézlett merevlemezeket (amelyek jó kis súlyt produkáltak), majd ezek után egy veszélyesen alapos élet-erő-egészség előadást az előírásokkal kapcsolatban. Ezután kaptak egy szatyrot a zoknijukra, arra pedig egy üzemi-biztonsági bakancsot (ami talán még nukleáris csapás ellen is véd). Láthatósági mellény, szemvédő szemüveg, szakszerű védelem került elhelyezésre, majd ezután bemehettek a Terembe.

A Teremnek két jellemzője volt, nagy volt, és jóóóó forró levegőjű. Volt benne egy "szolid, egy tonnás kis mobil shredder", amelynél egy kolléga ült laptoppal és egy arra rákötött vonalkódolvasóval. Ezzel egyesével katalogizálták a merevlemezeket, majd megkezdődött a zúzás.

A gépezet a normál vincseszterből percenként négyet fal fel, laptop-hdd-ből pedig tízet. Tekintélyes zajt is produkál (ahogy elvárható egy füzet méretű vincseszter dezintegrálásától). Ha beakadt egy merevlemez, a személyzet manuális módon intézkedett (kalapács segítségével). Miután végignézték a merevlemezek darálását (többek közt etikai okokból: fontos, hogy az ügyfél lássa, hogy a merevlemezét nem használják fel semmire, nem halásznak rajta adatok után és nem is adják el a feketepiacon), egy papír került kitöltésre, miszerint a vinyók valóban meghaltak. Ezek után lehetett távozni a zúzó helyszínéről.

Mi lesz a veszélyeshulladéknak minősülő törmelékkel? Daniék erre is rákérdeztek az őket kísérőtől. A törmelék Ausztriába megy, ahol fix gyártelepen egy ennél is klasszisokkal nagyobb géppel porcukor finomságúra darálják, szétválogatják az alkotóelemeket és újrahasznosítják őket. Egy ilyen vincseszter rendkívül sokféle fémet tartalmaz (többek közt még aranyat is), nem is beszélve a szilikátokról és műanyagokról, amelyek mind-mind értékes hozzávalók, és porított verziójuk "minden cseppje érték" a gyártók számára: tulajdonképpen vegytiszta vincseszteralapanyagokról van szó.

Az erőszakos "formázás", amellett, hogy nagy élmény, igen környezetbarát dolog. Mindenkinek csak javasolni tudjuk, hogy ha egyszer lesz lehetősége egy ilyen üzembe elvinni 100-150 merevlemezt, tegye meg.

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány a nap képe

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr874472314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása