Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A tíz legjobb "Amerikán kívüli" fantasztikus film

2012.05.25. 13:40 :: Zvezda

Nemrég egy sorozat amerikai nézőnek befogadói képességeire tett enyhe bírálat után megkaptam, hogy ugyan tudok-e mondani máshol készült, jó fantasztikus filmet. Nos, összeszedtem, rangsoroltam. Tudok. (Példaként ne felejtsük el, a blogban már több alkalommal taglalt Iron Sky is finn-német gyártmány. Mivel itthon hivatalosan még nem mutatták be, a felsorolásból ezúttal sajnos kimarad.)
Íme egy tízes lista, amiben csak és kizárólag olyan alkotások szerepelnek, amelyekhez az amerikaiaknak még koopordukciós szinten sem volt közük. Jó böngészést, és tudjátok: listát bővíteni, egyéni rangsorolást felállítani a cikk alatt a kommenteknél bőven szabad.

 

 

 

10.Solaris (Солярис, 1972, szovjet, rendezte: Andrej Tarkovszij)

Furcsa dolgok történnek a Solaris bolygó feletti űrállomáson: egymás után sorra halnak meg az emberek. Kris Kelvin pszichológus feladata, hogy kivizsgálja, mi is történik valójában. Azonban az idő előrehaladtával világossá válik, hogy a bolygó, és a plazmaóceán materializálja azokat a személyeket, akik már nem élnek, de akikre lelkiismeret-furdalással gondolunk. Így más furcsaságok mellett Kelvin felesége is "kísérteni" kezdi. A pszichológus teljes tudati képét el kell juttatni az óceánba... A film Stanisl av Lemkönyvének adaptációja.

9. Cyborg She (僕の彼女はサイボーグ Boku no Kanojo wa Saibōgu, japán, 2008, rendezte:Kwak Jae-yong)

A rendező koreai, és forgatókönyv-íróként is tevékenykedik ebben a filmben. A sztori szerint pedig egy lány érkezik a jövőből, akinek meg kell védenie egy nagyon hétköznapi, 22 éves fiatalembert, mert jövőbeli énje tudja, milyen veszélyek leselkednek. A fiú természetesen szerelmes lesz a lányba, ám kiderül, hogy ez a lány teljesen más, mint az összes többi: nem ember...

8. Sztalker (Ста́лкер; szovjet-NSZK, 1979, rendezte: Andrej Tarkovszkij)



A Sztrugackij-testvérek Piknik az árokparton c. novellája által ihletődött film, mely a rejtélyes Zónáról szól, ahová az utat csak a rejtélyes Sztalker ismeri. elvezet két személyt, egy írót és egy professzort. A Zóna nem mindennapi hely, történései pedig olyan filozofikus kérdéseket boncolgatnak, mint az atomfenyegetettség, az élet és a halál kapcsolata, a hit problémája, a kiútkeresés az egyre ellehetetlenülő világból... A törtlnetből népszerű számítógépes játék is készült. 

7. Pandorum (Pandorum, német-anol, 2009, rendezte: Christian Alvart)

Az Elysium űrhajó emberekkel és szállítmánnyal megrakodva útnak indul a pusztulásra váró Földről egy távoli bolygóra, hogy új otthonra leljen a földi élet. Az űrhajón alvó emberekre személyzet vigyáz, ám egy alkalommal, a váltáskor különös dolgok történnek. A rendszerek működés kihagy, a szolgálatot leadni készülő legénység sehol. Az új őröknek el kell jutniuk a hajó reaktorához, különben a hajó és értékes szállítmánya megsemmisül. Azonban útjukat különös lények állják el, és még a Pandorumnak nevezett furcsa betegség is mintha felütné a fejét...

6. Nappali őrség (Dnyevnoj Dozor, orosz, 2007, rendezte: Timur Bekmambetov)

A nappal és az éjjel határait a nappali őrség felvigyázza. A jóslat szerint egy nap eljön majd valaki, akinek hatalma nagyobb bárki másénál, és ez felforgatja majd az egyensúlyt. Az esemény talán már be is következett akkor, amikor az őrség egyik tisztjének fia hátat fordított a fénynek, és besétált a sötétség birodalmába...

5. Éjszakai őrség (Ночной дозор, Nocsnoj Dozor, orosz, 2004, rendezte: Timur Bekmambetov)

Harcban állnak egymással a fény és a sötétség erői, ám be kell látniuk, hogy nem bírnak egymás fölé kerekedni. Fegyverszünetet kötnek, és megállapodnak, hogy nappal a sötétség katonái őrzik a rendet, éjszaka pedig a nappal őrei. Az így kialakult egyensúlyt csak a Hatalmas törheti meg, aki egy megnyíló kapun keresztül érkezik el a világba, de senki nem tudja, melyik oldalra áll majd. Szergej Lukjanyenko regényeinek filmadaptációi nagy sikert arattak a nézők körében. 

4. Időbűnök (Los cronocrimenes, spanyol, 2007, rendezte: Nacho Vigalondo)

Hector a nyaralójáan ihenve az erdőben meglát egy meztelen nőt. Segítségére indul, de egy bekötött fejű fegyveres ember állja útját. Hector egészen estig menekülni kényszerül, ám ekkor egy váratlan találkozás rádöbenti, hogy a délutáni incidens saját jövőjének egy darabkája...

3. Napfény (Sunshine, angol, 2007, rendezte: Danny Boyle)

Napunk hűlni kezd, és nem jut elég fény a Földre ahhoz, hogy melegen tartsa a bolygót. Tudósok egy csoportja megalkot egy bombát, amelyet közvetlenül a Napba lőve visszafordíthatják a mindenkire végzetes folyamatot. A Föld utolsó reményét évekig tartó űrutazás során szállítják úti céljához, ám az első kísérlet kudarcba fullad. Mi történhetett? Ennek okait kutatja fel és a bomba második példányát szállítja az újabb útnak indított űrhajó. Az idő pedig fogy...  

2. Melankólia (Melancholia, dán-svéd-francia-német-olasz, 2011, rendezte: Lars Von Trier)

Justine és Michael egy nagyszabású összejövetel keretében ünneplik a házasságukat Justine nővére, Claire és annak férje, John hatalmas házában. Annak ellenére, hogy Claire mindent megtesz, ami csak az erejéből telik, az esküvői parti kudarcba fullad: felszínre törnek az elfojtott családi feszültségek, a kapcsolatok megbomlani látszanak, és elindulnak a végzetes szakadások felé. Mindeközben pedig egy Melankólia nevű kisbolygó halad egyenesen a Föld felé.

1. Nyisd ki a szemed (Abre los ojos, spanyol-francia-olasz, 1997, rendezte. Alejandro Amenábar)

Cesar gazdag, nőcsábász férfi, aki egy nap megismerkedik az egyszerű, kedves Sophiával. Cesar féltékeny barátnője azonban szándékos autóbalesetet okoz, melyben a férfi arca visszafordíthatatlanul eltorzul. ekkor Cesar depresszióba süllyed, majd akaratán kívül gyilkosságot követ el. Beszámíthatatlansága miatt elmegyógyintézetbe zárják, és csak egy ember látogathatja. A rémálom oka is hamarosan kiderül, a mefejtés pedig sokkal több annál, mint amit a szituációból elsőre gondolunk. A filmből amerikai remake is készült, Vanília égbolt címen. 

39 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr644543936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elmouse 2012.05.25. 14:07:20

Az Őrség filmek szerintem nem sci-fik.
A svájciak is tudnak ám sci-fit csinálni: Cargo www.imdb.com/title/tt0381940/
Érdemes megnézni.

DBL47 2012.05.25. 16:09:41

Nos, az egész lista magán viseli azt a problémát, amit a freudi pszichológia feltalálása óta nemzedéki ellentétnek neveznek.
Az, hogy a Solaris, illetve a Sztalker 10. és 8. helyen van, jellemző.
Természetesen semmi gond nincs, mert ezt a listát egy személyes jogosultságú vélemény alkotta, és a sorrendje is az szerint épült fel. Azt pedig tudjuk, hogy az ízlések és a pofonok különböznek.
Valamit...
Nem provokációnak szánom ezt a hozzászólást. Egyszerűen zavar, hogy ilyen önkényes elven felépülhet egy - akármilyen helyi, izolált környezetű - kulturális etalon...

DBL47 2012.05.25. 16:27:58

Hmmm.igen...
Elmouse-nak igaza van.
Az Őrség könyvek(illetve filmváltozataik)az urban fantasy kategóriájába tartoznak...

paksi_hapsi 2012.05.25. 17:36:02

5. elem hol marad a listáról?

Zvezda 2012.05.25. 17:36:37

Hm.Igazatok van. Úgyhogy módosítottam a címen, talán így jobban belefér.

lancelotbéka · http://lancelotbeka.blog.hu/ 2012.05.25. 18:09:49

Na és a Pirx pilóta kalandjai az smafu????

Mattinho 2012.05.25. 20:11:58

Death note? Szerintem azis elmegy fantasztikusnak.

Zvezda 2012.05.25. 20:30:15

Az ötödik elem nagy dilemma tárgya volt, mert gyártásra ugyan francia (rendező, díszlettervező, operatőr stb...) azért Bruce Willis mégiscsak amerikai, a törénet jelentő helyszínéül szolgáló jövőbeli New York mégiscsak amerikai stb stb.. elég csak a készítés során még elég elképzelhetetlennek tűnő színesbőrú elnökre gondolni a storyban, aki....szintén amerikai karakter. Szóval a lista próbálja nélkülözni az amerikai atmoszférát, így Az ötödik elem lemaradt.
Sok film emiatt csúszott le, egy másik példával élve a Never Let Me Go is elég ütős, de angol-amerikai kopordukció, hiába játszódik angol földön a történet. Eezeket próbáltam minimalizálni, ha néha be is csúszik egy halvány amerikai vonás, az nem annyira jelentős. De ahol már egy az egyben érzékelhető, az kikerül a listáról. A Melankólia alatt is igen rezgett a léc Kristen Dunst miatt, végül azért maradt benn a film, mert csupa európai ország vett benne részt ilyen-olyan formában, és a színésznő is német származású.
(Egyébként nagyon jó film Az ötödik elem, szeretem, így semmi diszkriminatív szándékot ne keressen senki a kimaradása miatt.)

Zvezda 2012.05.25. 20:31:42

A Prix pilóta kalandjai sorozat. Itt filmeket listáztunk.

Zvezda 2012.05.25. 20:35:42

Death Note: szintén sorozat kategória. Annak is elég speiális, mert anime.

Zvezda 2012.05.25. 20:40:24

@elmouse: Cargo. Hmm. Ha az Őrség-filmeket összevonjuk, mehetne akár a 6. helyre is:) Nem is tudom, hogy feletkezhettem meg róla. Kösz a tippet.

Zanphagras 2012.05.25. 20:51:26

@Zvezda: Van abból film is. Ami azt illeti, kettő film + 1 spinoff, az L: To save the world. De ettől szerintem ebbe top10-be nem fér be egyik DN film sem, mert egyszerűen nem annyira jók, mint az itt listázott mozik. (Persze lehet, hogy csak a mangához vagy az animéhez mérten érzem gyengébbnek a filmeket, de ez ízlés dolga. :) )

Zanphagras 2012.05.25. 20:55:02

@DBL47: az ilyen webes toplisták szerintem mindig szubjektívek. Engem gyakran elkap a RÉÉÉDZS, amikor pl. nézek egy fórumon egy "top 10 sci-fi minden idők stb" típusú listát, és az első hat pozíciót Gyűrűk Ura, Underworld meg Harry Potter teszi ki... (amik ráadásul NEM sci-fik) No, ennél azért ez a lista jócskáb 'objektívebb' :)

acélpatkány · http://acelpatkany.blogspot.com/ 2012.05.25. 21:15:13

Hát, elég furcsa ízlésre vall, ha a Pandorum egyáltalán szerepel a listán... Ajánlom az Élethalálharcot (La Dernier Combat) és a The Quiet Earth-öt. Na meg Mad Max 1-2 eléggé kimaradt, de pl. a Clockwork Orange is ide kívánkozik, és még jó pár remek film...

Zvezda 2012.05.25. 21:18:10

@Zanphagras: Oké, ha van, akkor van. Lehet, hogy ideje lenne amúgy egy anime-toplistának? Én nem vállalom, de ha te szeretnéd... Valahol láttam egyet, ami vámpírtörténet volt, a háttérben pedig Budapest tündökölt, igaz, pici torzításokkal... Na, annak mi a címe?
És ha már itt tartunk, lassan elfér egy vámpír top10 is (bár kezdünk erősen elrugaszkodni a sci-fi témától), csak megvárom az új Twilight-bemutatót. akkor lehetne pl. : "10 vámpírstory Twilight helyett - avagy miért ne menj moziba tinigagyit nézni" XD

Zvezda 2012.05.25. 21:19:32

@acélpatkány: ezért írtam, hogy bővítsétek, vagy helyezzétek más sorrendbe. Nekem tetszett a Pandorum, leginkább a befejezés.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2012.05.25. 21:36:27

Úgy látszik, nem vagyok igazi sci-fi őrült, mert csak hármat láttam a tízből... Viszont a sok fajsúlyos mű mellé talán befért volna egy könnyedebb is, mondjuk a lengyel Szexmisszió, amit imádok.
Vagy - bár biztos sokan vitatják, hogy sci-finek tekinthető-e - Wim Wenderstől a Világ végéig.

göndördrót 2012.05.25. 21:55:02

És az Immortel? az hol van? az sci fi a javából! és francia...

DBL47 2012.05.25. 22:17:56

@Zanphagras: Kicsit bizonytalan vagyok, hogy melyik hozzászólásomra reagáltál. A második csak egy pontosítás volt...
Az első viszont másról szólt, mint amire reagáltál most.
Az volt a bajom, hogy a két Tarkovszkij film a 10. illetve a 8. helyen áll ebben a listában. Ezért írtam a nemzedéki ellentétről. Ugyanis egy ilyen lista objektív, vagy szubjektív állapotát az ízlés abszolút joga jelenti. Az ízlés pedig korfüggő is.
Nézd meg a két fenti film keletkezési időpontját: 1972. és 1979. Ezenkívül még az első helyezett, ami 1997-ben született. Az összes többi, ennek a kornak az alkotása, erre jellemző tartalommal és stílussal.
Az első helyezettel különben egyetértek. Nem láttam, de sokat olvastam róla.
Steven Jay Schneider adott ki egy remek kis könyvet: "101 sci-fi film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz" címmel. Kiadták nálunk is. Ebben ez a film nagyon remek minősítést kap.
Azt hiszem, azt a kategóriát, hogy sci-fi, lassan elfelejthetjük. Az igazi sci-fi tartalma mindig az ember és a világ változásainak kapcsolatát jelenti. Az átlag szórakoztató filmeknek (illetve könyveknek) erre nincs érkezése. Az egész ugyanis csak üzlet.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2012.05.25. 23:18:44

a Piknik az árokparton-t nem tervezitek véletlen kiadni? csak mert 1.000.000 (no jó, 1) megrendelőtök biztosan lenne...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.05.26. 11:26:33

a Nyisd ki a szemed sokkal jobb mint a vanilia égbolt
és eredeti spanyol hanggal érdemes nézni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.26. 14:57:42

Cube. kanadai, nem lett volna szabad kihagyni.

pollucs 2012.05.26. 15:18:01

ha volt már, akkor bocs, de a Mr Nobody (Jared Leto-val)egy igazán jó kis sci-fi, úgy európai módra

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2012.05.27. 00:11:07

@load error: státusza: nem rendelhető!
hidd el nem véletlenül kérdeztem őket...

Mattinho 2012.05.27. 09:44:43

@Zvezda:
de van belőle rendes film is...

izriot 2012.05.27. 15:15:24

Dante 01, Kaena: La prophétie, Renaissance? Úgy tudom ezek francia filmek.

Zvezda 2012.05.27. 22:30:48

@mrbloodbunny: Úgy látom, az Európa Kiadónál megjelent párszor, legutóbb 2005-ben. Valószínűleg náluk vannak a jogok. Próbáld meg aukciós oldalakon, ha sehol máshol nem rendelhető, hátha... vagy könyvtár.

DBL47 2012.05.28. 20:38:36

Nos, ennek a novellának egy csonkított változata az 1974-es kiadású, 11. sz. Galaktikában található...

ubik 2012.05.29. 11:29:29

- space battleship yamato (2010)
- casshern
- immortel
- the jacket, bár lehet nem angol hanem amerikai, passz...

Gukker 2012.05.29. 15:12:19

Nekem még ide kívánkozik a Lakott Sziget. Szintén Sztrugackij.
www.imdb.com/title/tt0972558/

Makay89 · http://makay.net 2012.05.30. 15:30:51

A minap megnéztem a Sunshine-t. Nagy sci-fi rajongóként sem tudott igazán meggyőzni. A kivitelezés remek, az egyes jelenetek is jól össze vannak hozva, viszont a film története valahogy nem igazán tetszett. Olyan, mintha az eleje a közepe és a vége három különböző filmből lenne összeollózva és lerí róla, hogy nem passzolnak össze.

makay.net - Sci-fi & fantasy

Joga 2012.06.10. 08:44:14

@pollucs: Mr Nobody +1. Hatalmas mozi.

Gomes 2012.06.29. 11:57:41

Moon, 2009-ből. Talán a legjobb brit sci-fi, amit valaha láttam, de nálam egyébként is ott van a topfilmek között.
süti beállítások módosítása