Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

A Trónok harca tíz legnagyobb rohadékja I. rész

2012.06.05. 06:00 :: Zanphagras

 

Lássuk be, A Trónok harcával induló könyvfolyamnak (és a belőle készült sorozatnak) az egyik nagy varázsa pont az, hogy nincsenek benne fekete és fehér karakterek: egyformán piszkosszürke arcok bukkannak fel mindenfelől, mint a mi jól ismert valós világunkban is. Ettől pedig Westeros világa olyan valósághűvé válik, hogy arra nincs szó, sem több szóból álló kifejezés, hiszen a való életben is sorra találkozunk egyre nagyobb rohadékokkal. Megkíséreljük most szépen összeszedni a tíz legnagyobb szennyputtonyt (elsősorban a sorozatra, nem a könyvekre koncentrálva - ott száz is kevés lenne) George R. R. Martin világából.

10. Tyrion Lannister

Tyrion a vérgazdag Lannister-ház mindenható fejének, Tywinnek a fia. Mivel se nem magas, se nem tökéletes (azaz nem olyan, mint a bátyja, Jaime), soha (egész pontosan a sorozat második évadjáig), egyetlen felelősségteljes pozíciót és feladatot nem kapott, hiába magaslik ki intelligenciájával a Lannisterek közül.

Rohadék, ugyanis: Ez a galád jószág, akinek a nagy közkedveltségről árulkodó Ördögfióka nevet adta Westeros népe, igazi rohadék. Mindenkit képes halálra sérteni (és közben jobban élvezi, mint bármi mást a világon), mindig megtalálja azt a pontot, ahol a legjobban fáj. Előszeretettel teszi is ezt, akármilyen helyzetben. Ráadásul igazi hedonista: nő, kaja vagy pia nélkül látni nem lehet, még egy csatamezőn felállított sátorban sem, és nincs tekintettel semmiféle következményre.

Mégsem egyöntetűen fekete, mert: Mert korrekt. A vele egy szinten vagy magasabban levőket gond nélkül alázza és szívja a vérüket, de az elesettekkel és a szerencsétlenekkel esze ágában sincs kiszúrni, sőt, gyakran segíti is őket. Ráadásul alapvetően még csak nem is rossz szándékú, talán ő az egyetlen olyan Lannister, akinek nem folyamatosan a pénz, a trón megszerzése vagy egy takaros kis 21:00-ás kezdésű vérfertőzés jár a fejében. Emellett az élni és élni hagyni híve, ráadásul határozottan felelősségteljes és konstruktív személyiség nő ki belőle, amint kap egy **spoilervédelem** izé, szóval, egy felelősségteljes pozíciót.

Kedvenc idézetünk tőle: "The Lord of Light wants his enemies burnt. The Drowned God wants his enemies drowned. Why are all the gods such vicious cunts? Where is the god of tits and wine?"

Azaz

"A Fény Ura azt akarja, hogy égessék el ellenségeit. A Vízbefúlt Isten azt akarja, hogy fojtsák vízbe az ellenségeit. Miért ilyen gonosz p*cs az összes isten? Hol van a mellek és bor istene?"

A sorozat kötetei magyarul ide kattintva

9. Khal Drogo

Drogo a dothraki pusztai lovasok (pszeduoarab hun nomádok) egy khalja, azaz fejedelme, akinek a varkocsa ezer méterről öl és nem mellesleg nagyon hosszú (ami nagy dicsőség, mert ha egy dothraki vereséget szenved, akkor vágják le a haját. Drogo az, akihez az utolsó Targaryen fiúcska hozzáadja a húgát, Daeneryst, hogy így egy hadseregre tegyen szert, aminek élén visszatérhet Westerosra, hogy... előnyös alkupozícióból tárgyaljon (=véres péppé mészároljon mindenkit).

Amiért Drogo rohadék: effektíve nem sok vágya van azon kívül, hogy átlovagoljon az óceánon és meghágja a világot, valamint legyen egy fia, aki meghágja a világot. Ezen kívül nem riad vissza attól sem, hogy a neje rokonságát izzó arannyal öntse nyakon pusztán azért, mert az illető degenerált. De az sem zaklatja fel, ha valami háborgó alattvalóját a saját nyelvével kell megfojtania. Érzékeny, empatikus lélek, aki bárkinek SZÓ SZERINT kitapossa a beleit, ha azt diktálja az ősök hagyománya (vagy a kumisz).

Mégsem egyöntetűen fekete, mert: amikor kiderül, hogy vannak érzelmei, és végre beleszeret a feleségébe, akkor tündéri, aranyos lesz. Mindent megtesz érte, amit kér, a tenyerén hordozza, és kiderül, hogy mást is szeretne, mint meghágni a világot. Például szívesen lenne hosszú életű és boldog a feleségével...

Kedvenc idézetünk tőle: "Hnnngh, hurr hurr, waaaaaagh."

8. Gregor Clegane, a Hegy


A Hegy melléknevet azért kapta, mert ritka magas és cirka 190 kiló tömör izomzat. Lovag, azaz letette a lovagi esküt, és mindig közel volt a tűzhöz páratlan harci képességei miatt. Földjei és hűségesküje a Lannisterekhez köti a gigantikus harcost.

Miért rohadék: Nos, a Hegy élvezi az erőszakot. Ezzel sokan vannak így, de ő a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésnél kevés jobb dolgot tud elképzelni. Az Őrült Király elleni felkeléskor a királyi család csecsemő és kisgyermek tagjait ő "intézte el", és a gyerekek vérétől csatakosan erőszakolta és ölte meg a királynőt. De ő tehet öccse, a Véreb Sandor Clegane brutális égett sebéről is, ráadásul a legjóindulatúbb pletykák szerint a nővére, a szülei, és több felesége sem eltűnt mellőle, hanem áldozatul esett a brutális vágyainak. Úgy hírlik, több száz békeidőbeli gyilkosság, kínzás és nemi erőszak kötődik hozzá.

Miért nem egyöntetűen fekete: De, de igen, egyöntetűen fekete.

Kedvenc idézetünk tőle: Az úgy nincs. A Hegy nem beszédben erős.

 

  
 
A zseniális Trónok Harca könyvsorozat George R. R. Martintól eredeti angol nyelven a Bookeren! Most 50% kedvezménnyel!
 
 

7. Cersei Lannister

Cersei az anyakirálynő. Közismerten "jó viszonyt" ápol a bátyjával Jaime-vel, állítólag a királyi magzatok, például az édes kis Joffrey is ennek a jó viszonynak a gyümölcse. Férjéhez, Robert Baratheon királyhoz úgy kényszerítették hozzá diplomáciai okokból, és nem is nagyon volt boldog, amikor Jaime kiküldetésen volt.

Amiért rohadék: Cersei semmit, az ég adta világon semmit nem tesz úgy, hogy közben ne araszolna a hatalom felé. Embereket manipulál, régi barátokat és szövetségeseket is szó nélkül kivégeztet (nem is beszélve jó néhány tucat tökéletesen ártatlan, ártalmatlan és mit sem tudó fiúgyermekről, akik Robert fattyai). Emellett élvezi, ahogy kegyetlenül riogathatja és kiábrándíthatja például Sansa Starkot, mindezt asszonyi jóindulat fátylába csomagolva.

Amiért mégsem egyöntetűen fekete: Cersei karakterében az a legdurvább, hogy tökéletesen meg lehet érteni. Okkal olyan, amilyen, és nem azért vált ilyenné, mert élvezi, voltaképpen piszkosul szenved önmagától. Egyszerűen csak tudja, hogy ha jót akar magának és a gyerekeinek (akiket ráadásul őszintén SZERET, akármilyen idióták is), a hatalom közelében kell lennie. És nem kegyelmezhet. Így pedig máris nem tűnik akkora szemétládának.

Kedvenc idézetünk tőle: "Gods have no mercy, that's why they're gods."

Azaz: "Az istenekben nincs irgalom, ettől istenek."


6. Petyr Baelish, alias Kisujj

Kisujj egy felkapaszkodott kisnemes, aki Robert Baratheon alatt egészen a királyi főtanácsig és a főkincstárnoki posztig vitte. Elképesztő vagyona pedig szinte kizárólagosan vöröslámpás házak üzemeltetéséből állt össze (amihez alapból is szükség van egy defektes erkölcsiségre), amit némi vám- és valutaüzérkedéssel egészített ki.

Miért rohadék: Kisujjnak papírja van arról, hogy ő a legkétszínűbb, legszennyesebb alak a Hét Királyságban. Amellett, hogy egy nők nyomorba taszításából élő maffia főnöke, még van képe a szerelmével üldözni egy valamennyire boldog házasságban élő nőt (Cat Starkot), nagyban hozzájárulni a nő férjének **spoilerszűrés**-hez (de mivel Sean Bean játssza a férjet, ezért sejthető, mit tesznek vele). Ráadásul, ha ez még nem elég, összerak egy szövetséget is a Starkok ellen (a Rózsalovaggal "büszkélkedő" Tyrellek és a Lannisterek között), miközben szimultánban igyekszik benyalatkozni magát Cat kegyeibe... és ez innen csak még durvább lesz. Annyira, hogy egyre inkább az az érzésünk, Kisujj nem "kis" hanem "nagy" és nem ujj, hanem ffffffff...

Miért nem egyöntetűen fekete: ez az ember egy ponton lelkileg teljesen megsemmisült: egy párbajban megharcolt Catelyn kezéért, de vesztett. A lelki romokon meg hát épült, ami épült: egy hét királyságra való szennygombóc, egy címeres aranykorsóba csapolt literes ganajszaft. Petyr élete nagy tragédiája, hogy nem élhetett csendesen, a szerelme oldalán valahol, aminek a helyét pedig ambícióval, hatalomvággyal és ügyeskedéssel töltötte ki, így Cerseihez hasonlóan egy érthető, sajnálható, utolsó szennyes rohadék lett belőle.

Kedvenc idézetünk tőle: "You know what I learned from losing that duel? I learned I will never win. Not that way. That’s their Game, their rules. I'm not going to fight them. I'm going to fuck them. That is what I know. That is what I am. And by admitting what we are can we get what we want.”

Azaz: "Tudjátok mit tanultam meg annak a párbajnak az elvesztéséből? Hogy soha nem nyerek. Nem így. Az az ő játékuk, az ő szabályaik. Nem harcolok majd velük. Helyette szétb***om őket. Ehhez értek én. Ez vagyok én. És azáltal, hogy bevalljuk, kik vagyunk, megkaphatjuk, amit akarunk."

/folytatása következik!/

8 komment · 1 trackback

Címkék: sorozat film

A bejegyzés trackback címe:

http://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr844565022

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Trónok harca - Felpörgött az előrehozott birodalmi választási kampány 2012.06.26. 20:25:52

Robert király halála ill. a Joffrey király származását firtató tényfeltáró cikkek után kialakult legitimációs válságban a pártok előrehozott választások kiírásában egyeztek meg. A választás azért is sürgető, mert a birodalomban megindult belső, elsősor...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Bar Kochba 2012.06.06. 12:52:29

A Kisujj olyan, mint Piszkos Fred. Sose lehet tudni, hogy most kavarja, vagy nem kavarja. Amikor azt hiszed, hogy tudod, hogy ő a legnagyobb rohadék, tesz valamit amitől kiderül, hogy mindent csak az érdekedben tett.

De hol marad Lord Varys?

Zanphagras 2012.06.06. 14:56:34

@Bar Kochba: Kisujj igazából az egyik legrohadtabb rohadék, mert egyszerűen látod, hogy egyszerre több vasat tart a tűzben - de bármelyiket képes eldobni is...

Nema 2012.06.14. 22:31:43

@Bar Kochba: Varys a TOP 5-ben lesz szerintem. Mint ahogy "édes kis" Joffrey is jó eséllyel.

TéeSzElnök 2012.06.25. 15:58:40

Tyrion Lannister egyáltalán nem rohadék. Csak a hülyéket és a hatalmasokat alázza, akik csak egy törpét látnak benne.

Khal Drogo dettó - csak egy barbár egy korlátozott világból, korlátozott világszemlélettel. Kb. mint egy vad ragadozó, mindenesetre vannak szabályai. Nem öleb kategória - ettől viszont még nem rohadék.

szepi79 2012.06.26. 14:15:18

@Zanphagras: kisujj szerintem sem rohadék. ő azoknak a kisiskolásosoknak a védőszentje, akiket állandóan zaklattak a nagyobbak/erősebbek, csak mert megtehették. hát kisujj megmutatja nekik, hogy a sulin túl is van élet, ott pedig te szopod be, ha hülye vagy.

szeme közé, laposan! 2012.06.26. 14:39:11

"állítólag a királyi magzatok, például az édes kis Joffrey is ennek a jó viszonynak a gyümölcse" Hát, nem állítólag, hanem beismerten...

enfant terrible 2013.05.14. 01:24:19

Ne haragudjatok, de meg kell mondjam, hogy ez az összeállítás rettenetesen rossz, csupa klisékre építkezik. Tyrion Lannister ugyan miért lenne rohadék? Mert a magyar fordításban örödgfiókának hívják más szereplők? Amúgy eredetileg impnek. Ezt a nevét az apjának köszönhet, aki megveti őt. Egy Lannister, akit meg lehet vetni, ennek minden kis ember örül.Egy néző viszont talán nem a névtelen pórnép hangjával kellene azonosuljon, mi az elbeszélés vele egy csöppet láttat. Amúgy meg az imp az egyik legkarakteresebb, elmélyültebb, jóra törekvőbb jellem a sorozatban. Sokkal erősebb jellem kell ahhoz, hogy egy 'halfmanként' jóra törekvő és emberszerető legyél, mint egy robb starkként.
Azután Drogo mégis mit keres a rohadékok között? És a vörös papnő, vagy Viserys, az igazi rohadékok, azok nem szerepelnek itt? Pedig ők azért sokkal nagyobb rohadékok, mint az identitászavaros Theon, de még az abberált Jeoffrynál is, mert ők az itt megválasztott elsőkkel szemben nagyon is jól tudják mit cselekszenek!