Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Űrhírek

2012.06.06. 15:42 :: Zvezda

Ez a hét bővelkedik csillagászati és világűrrel kapcsolatos hírekben, bár még csak szerda van! Hogy senki ne maradjon le semmiről, készítettünk egy kis összeállítást. Érdemes odafigyelni, hiszen sokak meggyőződése, hogy az űrkorszak (1961.04.12 - ?) sok meglepetést tartogat még számunkra.

1. Marskolónia-tervek

Egy holland cég a minap bejelentette marskolonizálási terveit. Ezek szerint a következőnek kellene történnie belátható időn belül: 2023-ban négy űrhajós érkezik a Mars felszínére, akik végleg birtokba veszik a bolygót. Előre elkészített lakókomplexumokban fognak élni, valamint a magukkal vitt üvegházban növényeket nevelnek. Első feladatuk a víz és az oxigén előállítása lesz. Az első négyest kétévente további négy személy követi, akik nemcsak a kolonisták lélekszámát, hanem az eszközök, épületek számát is jelentősen megnövelik. A cél az önfenntartás. A tervezők azonban figyelembe vették, hogy ha egy vagy több személy visszalépne az utazástól, akár a kilövés előtti pillanatokban is, ezt következmények nélkül megteheti, ezért az utazók mellett tartalékokat is felkészítenének. A telepesek soha nem térnek vissza (kivéve ha addig megoldódik a gazdaságos visszaút problémája).

2. Vénusz-átvonulás

(Don Pettit asztronauta felvétele, amit az ISS-ről készített)

Ma hajnalban az évszázad utolsó Vénusz-áthaladásának lehetett szemtanúja az, aki korán kelt és megfelelő felszereléssel rendelkezett ahhoz, hogy figyelemmel kísérje az eseményt. Emberek tízezrei ki is használták a nem mindennapi alkalmat, és a világ több pontjáról megörökítették a ritka eseményt, melyet legközelebb csak bő száz év múlva tapasztalhatnak meg unokáink.


 

3. Űrsiklóbaleset a Földön

Az űrsiklók prototípusa, az Enterprise is múzeumba kerül, utódaihoz hasonlóan. Ám ebben az esetben különleges múzeumról van szó, egy második világháborús hadihajóból átalakított múzeumhajóról, amely felé a tesztűrhajó végső útja úszva vezet. Csakhogy a természet nem volt túl kegyes a világűrben soha nem járt járművel. Lapos uszályon vontatták ugyanis keresztül egy híd alatt, amikor a feltámadó szél oldalról a hídnak lökte, és szárnyrészén kijavítható károsodást okozott. A kedvezőtlen időjárás tehát igencsak késlelteti a kiállítást.

4. Egy fekete lyuk születése

A CID-42 katalógusjelű galaxis megfigyelés közben botlottak bele a csillagászok egy eddig nem tapasztalt jelenségbe. Mérések alapján a 4 milliárd fényév távolságban lévő csillaghalmazból kilökődött egy fekete lyuk. Ennek okait két galaxis és két fekete lyuk ütközésében vélik felfedezni, melyek összeolvadtak egy szuper masszív fekete lyukká, ami aztán önálló útra kelt, óránként 4,8 millió km/h sebességgel. 

5. Nemzetközi bolygókutatási konferencia Budapesten

Június 5-7 között rendezik meg a „Workshop on Mars – Connecting Planetary Scientists in Europe” nevű konferenciát az ESA támogatásával. Célja az ESA bolygókutató űrszondás programjainak, különösen a Mars Express küldetésnek a bemutatása, az eredmények megvitatása. A rendezvényre hallgatók is ellátogathatnak, nyelve angol, és belépőt sem kell fizetni, de egy előzetes regisztrációt azért valószínűleg el fognak kérni. Helyszín: az MTA Kutatóháza (1112 Budapest, Budaörsi út 45.) Ma és holnap még van lehetőség! Ne hagyjátok ki!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr664568805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása