Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Sci-fi film: a műfaj, ami nem lenne ugyanaz Stanley Kubrick nélkül

2012.07.26. 18:19 :: Zanphagras

Stanley Kubrick 1928 július 26-án, 84 évvel ezelőtt született. Ő az a rendező, aki gondos munkájával újraalkotta a science fiction filmet: az sf alkotások a mai napig nem tudják (és nem is akarják) teljesen ledobni azt a vizuális és hangulati arculatot, amit Kubricktól kapott a műfaj a 2001: Űrodüsszeia, a Mechanikus Narancs és a Dr. Strangelove filmeken keresztül. Mit kell tudni az emberről, aki megteremtette a modern sci-fit?

Stanley Kubrick egy rajongó volt, kamerával a kezében. Maga is rendkívüli módon értett a filmezés legapróbb, legalapvetőbb részleteihez is, és maximalistaként ragaszkodott ahhoz, hogy minden a lehető legtökéletesebben történjen és kerüljön föl a szalagra.

A munkatársai szerettek vele dolgozni - egyszer. Ugyanis Kubrick a legapróbb részletekbe menően mindent tudni, látni, hallani, irányítani szeretett volna, és ha nem tetszett neki egy jelenet, akkor százszor is fölvetette. Arthur C. Clarke, akivel közösen dolgoztak a 2001: Űrodüsszeia szkriptjén, bevallotta: "Minden Stanleyvel való beszélgetésünk után egyszerűen le kell dőlnöm." Ezt a filmet mind fantasztikus képi világa és zeneisége miatt szeretjük, de tudomány is van benne bőven: Kubrick rendkívül sok kutatást végzett, hogy pontatlanság egy se legyen a filmjében.

orokvilaga_banner.jpg

Nem csak az írótársait, a színészeit is képes volt a tökéletességig gyötörni: amikor Alexet (Malcolm McDowell) azzal kínozzák, hogy a szemét kipeckelik, hogy brutalitást mutassanak neki, akkor a színésznek valóban kipeckeltette a szemét. Emellett nem szerette (sőt, ami azt illeti, utálta és nem is engedte), ha a színészei improvizáltak: úgy érezte, az ő eredeti vízióján gyengít minden kis változtatás.

A Mechanikus narancs szerzője, Anthony Burgess is keserűen jött ki a Kubrick-kal való együttműködésből: amikor a Mechanikus naracs filmet és a könyvet támadás alá vették "az erőszak dicsőítése" miatt, a rendező magára hagyta Burgesst, aki emiatt úgy érezte, csak a népszerűsítés végett volt rá szükség.

Sokan támadták különösen nagy önérzete miatt, de ennek ellenére azt nem lehet tőle elvitatni, hogy felépítette a modern science fiction hangulati és képi világát.

Szólj hozzá!

Címkék: film

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr854680012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása