Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Mars, jövük! - első képek a tegnap földet ért Curiositytől

2012.08.06. 10:52 :: Zanphagras

Ahogy a NASA szakemberei mondták: lezajlott a "nyolc perc iszonyat", landolt a Curiosity a Marson, méghozzá a jelek szerint gond nélkül! Azóta Houstonban négyezerszeresére nőtt a pezsgőfogyasztás, de persze egy földet érés semmit nem ér az első eredmények nélkül. A derék Mars-felfedező jármű máris elküldte az első képeit, amik afféle helyzetjelentő, "jól vagyok, apa" funkcióval is bírnak, mutatják a Curiosity különböző részeit, hogy a sérültségét-sértetlenségét ellenőrizni lehessen. (Nyitókép: ováció a sikeres landolás kapcsán)

980x300_mars.jpg

Ezek a képek egyből a Mars felszínére való érkezés után készültek, különösebb időráfordítás nélkül, így nem kell félni, nem ez a maximum teljesítménye a kerekeken gördülő Kíváncsiságnak.

A kerék

Árnyék az idegen bolgón

A Curiosity az eddigi legkomplexebb gép, ami sikerrel landolt a Marson. Feladata a tonnaszámra való fényképkészítés mellett négy alapvető ágra bomlik: 1. meg kell határoznia a landolás és környéke lakhatóságát biológiai szempontok alapján 2. fel kell tárnia a helyszín geológiai sajátosságait 3. a lakhatóság tekintetében releváns helytörténet feltárása 4. a felszíni sugárzás mérése, jellemzése. Ebben segítik a beépített kamerák:

...és ezek mellett a különböző mérőműszerek, melyek között helyszíni spektrométer és sugárzásmérő is található. Ez a kisebb autó méretű jószág egy egyetemi kutatólaboratóriummal is felér.

Emellett ha valaki megtámadja (és kellően lassú hozzá, hogy minimum 8-10 percig egy helyben maradjon), a gép meg is tudja védeni magát: egy komoly lézer is van beépítve. Természetesen alapvetően nem harcászati céllal: a lézer forró plazmává oszlatja a Mars egy-egy szerencsétlen kődarabját, a spektrométer pedig így tökéletesen meg tudja határozni a kőzetek összetételét.

Mi szurkolunk, Curiosity! (És őszintén reméljük, hogy nem sokára a Puli Space Technologies főhadiszállásáról is hasonló örömujjongás-fotókat láthatunk!)

space.com nyomán

4 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr124697892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2012.08.06. 11:43:22

háát... a Vikingről nagyságrendekkel szebb "első képek" érkeztek, nem is értem, biztos én vagyok az uborkasaláta...

tugezőőr uuuii uuillö 2012.08.06. 12:38:57

"Mars, jövünk"?
"tegnap földet ért"?
"nyolc perc iszonyat"?

mrZ (törölt) 2012.08.06. 22:20:25

Landolás egy volt tengerfenéken.
Laser spectrometer?
igen
szénhidrogént keresnek?
áááá, dehogy

frekventor 2012.09.09. 19:11:31

Mindig csak fanyalogtok... Küldött már ennél jobb képeket is, olyan mintha ott lennél. Ha kitart, adatai alapján mi is mehetünk utána.Ha tényleg támogatja a TV stáb, igazi valóság-show lehet belőle.
süti beállítások módosítása