Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Sötétebb a sötétnél: mennyi fekete lyuk is van?

2012.09.03. 17:53 :: Zanphagras

dusty-torus-art.jpg

Az "Univerzum Legkülönösebb és Legérdekesebb Objektumai" versenyen komoly esélyesek volnának a fekete lyuknak is nevezett szingularitások. Ezek a jelenleg elfogadott nézetek alapján óriási csillagok megsemmisülésekor keletkeznek, eseményhorizontjukon semmi sem menekülhet ki, ha egyszer belépett (legalábbis a kvantumszintű "nyüzsi-részecskéken" kívül), gravitációjuknak fényévekre levő csillagok is engedelmeskednek... De egész pontosan mennyi is van ezekből a döbbenetes objektumokból? Nos, a csillagászok osztottak, szoroztak, megszámolták, hány olyan csillag van, ami elég nagy ahhoz, hogy ilyen maradjon utána, extrapolálták, összeszámolgatták a létező, ismert fekete lyukakat, aztán mondtak egy számot 600.000 és 800.000 között (ki-ki vérmérséklete alapján). Mind bukták.

A NASA WISE nevű teleszkópja 2011 februárig több, mint egy éven keresztül pásztázta az egész égboltot, olyan jellegű fényforrások után kutatva, amiket más teleszkópok nem észlelnek. Olyan mennyiségű adatot halmozott fel, hogy még mindig elemzik (és még jóóó sok idő kell, hogy a végére jussanak), így részletekben közlik az eredményeket is. Most például azt, hogy mindenki támassza be a sufniba a 800.000 fekete lyukas elképzeléseit - most a WISE segítségével ugyanis két és fél milliót azonosítottak.

Ráadásul ezek a fekete lyukak, amiket most sikerült lokalizálni és behatárolni, nem sza...ggal gurigáznak. Ezek nem az összeomló csillagok után fennmaradó, apró példányok, hanem gigantikus, ún. szupermasszív fekete lyukak, amik most is úgy buktak le, hogy a beléjük hulló anyag elárulta őket. Ezeket az objektumokat kvazároknak is nevezik, és az univerzum legfényesebb objektumai közé tartoznak: a beléjük hulló anyag elképesztő erejű fényt bocsát ki.

980x300_orveny.jpg

Ezek mellett a böszme fekete lyukak mellett ún. kozmikus hotdogokat is találtak: ezek ritka, forró, portól elárasztott galaxisok, melyeket nejhéz észlelni, mert fényük java részét kiszúri a porfelhő, amiben vannak. Ezekből a WISE kb. 1000-et észlelt, és mindet nagyon nagy távolságban - azaz ezek az univerzum korai napjaiban léteztek csak, hiszen fényüknek több milliárd évbe telt a Földre való út.

A tudósok szerint ez egy ideiglenes típusú galaxis volt a korai időkben: átmenet a spirális formából az elliptikusba.

A konklúziók levonása persze a későbbiekre marad: még mindig olyan adat-tonnákon kell a szakértőknek átrágni magukat, amik igen komoly feladatot jelentenek. De a tudósok egyhangúlag állítják, hogy ezek a felfedezések még csak a jéghegy csúcsa: a WISE adatok között további szenzációsnak ígérkező felfedeznivalók rejtőznek.

Úgy legyen, mondjuk mi.

space.com nyomán

25 komment

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr924750866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hörgőszelep (törölt) 2012.09.05. 13:12:48

Itt a faluban is van pár fekete lyuk, de némelyike már borotvált, így igazándiból nem is tudni, hogy fekete-e...

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2012.09.05. 13:20:16

Hogy mennyi fekete lyuk van a világon, arról értelmetlen beszélni, hiszen azt sem tudjuk, hogy mekkora az egész világ. És ezt könnyen lehet, hogy sosem fogjuk megtudni.
Hogy az általunk belátható világon mennyi fekete lyuk van, arról van értelme beszélni.
A csillagászok becslése egyáltalán nem volt rossz, hiszen bőven nagyságrenden belül tévedtek.
A kvazárok valószínűleg kialakulóban lévő galaxisok. vagyis "protogalaxisok". A kvazárjelenség, és a fekete lyuk jelenség alapvetően más-más. A fekete lyuk jellemzően valamely csillagösszeomlásból keletkezik (lehet hogy másképp is, azt nem tudjuk), és utána kezdi gyűjtögetni az anyagot magába -ha talál. A kvazár pedig egy "jet"-e rendelkező óriási energiájú valami. Igazából nem ismerjük még a galaxisok kialakulásának a folyamatát, sőt az átalakulásuk (spirálisból- elliptikusba) folyamatát sem. A dolog természetéből következően ezekben a hipotézisekben sok a spekulatív rész.

sebaj_tobias 2012.09.05. 13:24:55

Szuper!

Akkor a feldolgozott adatokból lehetne egy videót készíteni, hogy mi is megnézzük mit talált a wise?
Lehetőleg 3D-s legyen. :-)

T

kewcheg 2012.09.05. 14:37:45

...De most akkor volt Teremtés, vagy nem volt?

Karipapa01 2012.09.05. 14:45:30

@kewcheg: Butuska! Hogy Isten minek teremtett fekete lyukat? Bizonyára virágos jókedvében, különben is Isten cselekedetei kifürkészhetetlenek, meg aztán bőven belefért a hat napos határidőbe.

ropi730 2012.09.05. 14:47:41

bocs haver lehet te nem tudod, de a világegyetem végtelen és nem "mekkora"...

we 2012.09.05. 14:55:28

...hanem gigantikus, ún. szupermasszív fekete lyukak... ...Ezeket az objektumokat kvazároknak is nevezik

Akkor a szupermasszív fekete lyuk = kvazár?

Nem igazán.

Sonka Nery 2012.09.05. 15:06:12

@kewcheg: nem az a kérdés, hanem hogy ki volt az aki ennyire elcseszte az egészet... na ezen még jelenleg is folyik a vita...

2012.09.05. 15:06:43

Az eddigi rövid hozzászólás-lista alapján javasolom a becslés felülvizsgálatát, mert nyilvánvalóan alulbecslés.

karit 2012.09.05. 15:20:00

@ropi730: a világegyetem végtelen és nem "mekkora"

Ezt most hogy? A határtalan és a végtelen jelentése nem ugyanaz. SZVSZ ha volt kezdete - akár a Hat Napos Művelet, akár a Big Bang jelenti ezt -, akkor véges mennyiségű anyag jöhetett csak a világra, ami nem szóródhat szét végtelen térben.

Ha igen sokat megyek benne balra és egyszer csak jobbról jövök vissza, az sima ügy, de hogy ne lenne valahol vége a galaxisok számának, az renonce lenne. Szerintem.

kewcheg 2012.09.05. 15:40:55

@karit: mindennek vége kell hogy legyen a mi dimenzióink szerint.De mit jelent akkor a fogalom, hogy : "örök"
az ember nem találhatott ki ilyet, ha nem lenne valami halványlila sejtelme az értelméről...

becsoccsent 2012.09.05. 15:47:04

... es akkor isten megteremtette darwint.

nalam a 'volt a nagy semmi, amibol aztan lett ez a sok minden' egeszen mark twain harom satan konyveig erhetetlen volt. de mar nem.

Cang 2012.09.05. 15:49:04

@kewcheg: teremtés nem volt hanem van

jankenudli (törölt) 2012.09.05. 15:51:13

" SF Két és félmillió fekete lyuk
Ráadásul ezek a fekete lyukak, amiket most sikerült lokalizálni és behatárolni, nem szarral gurigáznak."

Nagyon kulturált bevezető, épp egy tudományos jellegű cikkhez való.

Sárga Király 2012.09.05. 15:51:25

Ami végtelen, az nem tud tágulni, nincs is hova. Az univerzum viszont tágul, anyagára és üres területeire is érvényes az entrópia. Ezek szerint?

Link Elek 2012.09.05. 15:55:22

egy amerikai project hot-dog-okat talat az urben.
milyen meglepo :)

2012.09.05. 15:58:20

@karit: A fizikának ez már olyan területe, ami - a szélsőségesen különböző problémakörnyezet miatt - nagyon nem hasonlít a körülöttünk látható "normális", Newtoni fizikára, a jelenlegi tudomány állása szerinti megoldások emberi aggyal nagyon nehezen felfoghatóak: Nem "véges mennyiségű anyag szóródott szét a végtelen univerzumban", mert - zárt univerzumot feltételezve (ha jól tudom a legutóbbi mérések inkább ezt támasztják alá) - nem "végtelen", hanem igenis véges. Ha viszont nyílt univerzumot feltételezünk, akkor végtelen anyag keletkezett...

BTW: Nem szabad összetéveszteni a határtalan és a végtelen fogalmát. Egy kör kerülete határtalan a saját 1 dimenziós voltában, de nem végtelen. A gömb felülete ugyanez 2D-ben. Na most ugyanezt tessék megpróbálni elképzelni 3 dimenzióban. Megint csak: zárt univ. esetén - nyílt esetben nyeregfelület lenne a 2D-s analógia. (Sőt, egyes elméletek szerint az a 3 valójában 12 vagy 16, amiből csak 3-at érzékelünk - ez is jó példa az emberi elme "hibás" prekoncepcióira..)

toroloco 2012.09.05. 16:19:02

természetesen a cikk NEM ismeretterjesztő hanem mint az a blog címéből is egyértelmű pure SF.

doubting thomas 2012.09.05. 17:16:46

Tessék újraszámolni az egészet!

Találtam egyet a kamrában a kovászos uborka mögött. Speciális lehet, mert nyávog és csak a tejfölt tünteti el...

karit 2012.09.05. 17:29:01

@Lrdx: @Lrdx: A mai okosok szerint a BB után a táguló anyag hozta létre a teret (Univerzumot), eszerint a véges anyag véges (zárt) teret hozhatott csak létre. Ennek geometriája akárhány dimenziót is feltételezve már más kérdés, nagyon valószínű, hogy nagy léptékben (a horizonton jóval túl) 3 dimenzióban is önmagába kell visszahajlania, különben "leesnénk a széléről" a ... hova is?

Kérdéseim:

1. A semmiből(?) keletkező virtuális részecskepárok energiával rendelkeznek, ami szétsugárzódik a térbe az annihilációjukkor. Ha az energiamegmaradás nem sérülhet, akkor ez a plusz energia előtte honnan "vevődik el"?

2. Ha igaz, nem kötelező megsemmisülnie ezeknek a spontán pároknak. Pl. amikor az eseményhorizont határán létrejövő részecskepár egyik tagja kifelé, a másik befelé hull. A lyukba hulló - tegyük fel - antirészecske annihilálódik a lyuk anyagának egyik részecskéjével, a létrejövő energia odabent marad, vagyis belül nincs szabálysérülés. A kifelé haladó nem anti részecske viszont növeli a térben lévő anyag mennyiségét.

3. Vajon a fekete lyuk belsejében - a szingularitásban - is van ilyen spontán keletkezés-megsemmisülés? Más nézőpontból, ha a tér jelenlegi "hígságánál" is nonstop keletkezik új anyag, és régebben is, akkor a még csak kosárlabdányi méretű, de ugyaennyi valós részecskét tartalmazó Univerzum esetében mi lehetett a helyzet a keletkező virtuálisak számával? Arányosan durvább volt a keletkezés hevessége a kis méret miatt? És amennyiben a szingularitásban is ez történik, akkor ott vajon milyen hevességgel zajlik le? Elég hevesen egy Ősrobbanáshoz?

ropi730 2012.09.05. 20:32:05

@karit: már a big bang eleve baromság, sőt az egész mivel anyag nem is létezik tehát amiket itt mondasz az mind csak fejtegetése valami régen bukott elméletnek....

renevol 2012.09.06. 00:07:39

Sajnos minden másodpercben reális az esélye, hogy egy Univerzum-méretű valami szalad bele véletlenül az Univerzumba és tök felesleges volt ma dolgozni mennem.
süti beállítások módosítása