Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Az 5 legpechesebb űrhajósnő

2012.09.18. 09:00 :: Zvezda

űrhajósnő.jpg

Kicsit rugaszkodjunk el az SF-től, hiszen egy jó történet nemcsak látványvilágból, tudományos eredményekből áll, hanem emberi élettörténetekből is. A személy és a mögötte húzódó személyes story pedig mikor is lehetne a legszívbemarkolóbb, mint ha maga a színtiszta valóság. Íme öt asszony, akik a legpechesebbnek mondhatják magukat, ha űrkalandokról van szó.

500x150_bradbury.jpg

5.Claudie André-Deshays Haigneré, aki otthon hagyta a férjét

űrhajósnő5.jpg

Történt ugyanis, hogy a fiatal Claudie reumatológus orvos volt, kutatási területe pedig az űrtevékenység hatása az emberi szervezetre,ezt pedig hogy is lehet legjobban kutatni, mint az űrben, ugyebár... így a fiatal űrorvosnő elvégezte orosz barátainknál a kiképzést, Jean-Pierre Haigneré űrhajóssal együtt, akibe történetesen beleszeretett. Mivel az oroszok jófejek, és nem tiltják, hogy házaspárok együtt tréningezzenek és akár együtt is az űrbe utazzanak, nem emeltek kifogást a kapcsolat ellen. 1996-ban fel is repült Claudie a Mir-re, hogy 16 napig kutasson, majd 2001-ben egyedüli nőként az akkor még csak épülő Nemzetközi Űrállomásra is. Ám férjét, aki időközben szintén űrhajós lett, otthon kellett hagynia a kalandért. Ezt kívánta a legénységi beosztás... (Jean-Pierre csak egy év múlva jutott fel a Mirre, majd ő is behozta lemaradását az asszonnyal szemben, így jelenleg az űrutazások aránya a ma már gyermekes házaspárnál 2-2 maradt.)

4. Sally Ride, akit megelőztek az szovjetek

űrhajősnő4.jpg

Bár a maga nemzetének hőse is lehetne, és az Egyesült Államokban élete végéig népszerűségnek örvendő első amerikai űrhajósnő is felkerült erre a listára, ez nem jelenti azt, hogy ne lett volna savanyú az a bizonyos szőlő az USA-nak. Míg a szovjetek felküldtél '63-ban Tyereskovát, majd '82-ben Szavickaját, az első amerikai űrhajósnő csak 1983. Június 18,-án indulhatott az űrbe. Ráadásul a rá következő évben mindketten dupláztak, Szavickaja ezt megspékelte még egy első női űrsétával is, így Sally Ride-nak "csupán" a nemzeti büszkeség jutott. Korai halálát pedig őszintén sajnáljuk, és ezúton hajtunk fejet munkássága előtt.

 

3. Nagyezsda, aki tíz évig készült

haldeman980x300.jpg

És aki soha nem jutott el az űrbe. A hölgy, akinek családnevét nem ismerjük, azért lett dobogós, mert pechsorozat áldozata. 1994 óta készült Csillagvárosban a nagy utazásra, és már elmúlt negyven éves. Többször kijelölték végre utazásra, de valami folyton közbejött. 2001-ben berobbant a köztudatba az "űrturizmus" fogalma, és a hölgy lekerült az utazók listájáról, hogy az űrbe mehessen potom húszmillió dollárért Dennis Tito, az első űrturista. És ha azt hinnénk, hogy nem lehet ennél nagyobbat koppanni, szólok, hogy igenis lehet! Ugyanis másodszor is kijelölték, és másodszor is egy űrturista, Mark Shuttleworth vette el a helyét, majd mintegy kegyelemdöfésként a reménybeli űrhajósnőt törölték a jelöltek listájáról.

2. Geraldine "Jerri" Cobb, akinek bűne, hogy nő volt

űrhajősnő2.gif

Bizony, és ez nem vicc! Mindenki, aki kicsit is foglalkozik a témával, tudja jól, hogy kik is azok az "Igazak". Aki nem, annak eláruljuk, hogy az első hét amerikai férfit foglalták bele e gyűjtőnévbe, akiket kiképeztek űrutazásra, és akik végre is hajtották azt. Csakhogy az USA is meglépte azt, amit keleti riválisa, és előkészített egy női szakaszt is, hét űrhajósnővel. Ám a demokrácia és az emberi jogok országában (ahol a hatvanas években még fehér és fekete bőrű ember között is különbséget tettek) egy nő NEM érvényesülhetett, pusztán azért, mert nő volt. Egy kongresszusi meghallgatáson 1963-ban maga John Glenn, az első amerikai űrhajós, aki valódi űrutazást tett (majd 77 évesen duplázott) elvágta egy végtelenül soviniszta kijelentéssel a starthoz vezető utat. Glenn ezt találta mondani (összegezve): a nők társadalmi helyzetüknél fogva nem alkalmasak arra, hogy hősként képviseljék az űrben az amerikai népet.

1. Valentyina Ponomarjova, aki örökké tartalék maradt

űrhajósnő1.jpg

Valentyina Tyereskova dublőréről van szó, aki -bár ugyanúgy felkészült, ugyanúgy kiváló teljesítményt nyújtott és nyújthatott volna-, végül örök tartalék maradt, és soha nem repülhetett a világűrbe. A szovjetek 1962-63-ban megkezdték egy női csapat válogatását is, melyen végül öt nő találtatott megfelelőnek. A követelmények nem voltak túlzásba esőek, hiszen a hölgyek között volt tanítónő, gyári munkás is. Ráadásul a végső kiválasztásnál mint Tyereskovának, mind Ponomarjovának neves-befolyásos támogatója akadt. A végszó kimondása után pedig nem volt mit tenni. Tyereskova világhírű lett, míg társait elnyelte a feledés homálya. Ponomarjova jelenleg történész, aki az emlékeiből él. Több könyvet írt felkészüléséről és kiképzéséről, mind orosz nyelven érhető el jelenleg.

echo980x300.jpg

4 komment

Címkék: űrhajós világűr űrturista űrhajósnő

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr424784657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

frekventor 2012.09.20. 11:25:25

Azért annyira nem kell őket sajnálni: mint fentebb is látható, ma is publikusak,jó kis fizetést kaphattak,egyengethették az emancipációs utat.A második hely is előkelő...

HgGina 2012.09.26. 19:21:57

@frekventor: és Tyereskova negyedik helye se rossz.
Tyereskova ugyanis nem az első volt. Előtte bizonyítottan legalább három nő volt fent (természetesen szovjet színekben). Közülük kettőnek a küldetéséről fennmaradt hangfelvétel. Az egyiknek a felvételből kiderül a keresztneve: Tatjana. Szerencsétlen rádióadását végig felvette egy olasz rádióamatőr testvérpár, mivel akkoriban különösebb titkosítás nélkül ment a csevej. A rádióbeszélgetés hossza kb. 3 perc, a tartalma pedig az űrhajós utolsó 3 perce. Gyakorlatilag a halálát vették fel. Hallottam a felvételt, szörnyű, ahogy a nő könyörög a földieknek, hogy mentsék meg. Szörnyű. Az adatok szerint valószínűleg 1957-es a repülés, de legkésőbb 1958 tavaszi. A ruszkik természetesen nem kommentálják a dokumentumokat.
Gagarin előtt ezen kívül legalább 6 férfi űrhajós volt fent, akik közül csak 1 érkezett vissza élve (kb. 4 nappal Gagarin előtt), az ifjabb Tupoljev, aki aztán a Szuhoj gyár főmérnöke és a Gagarin halálát kivizsgáló bizottság vezetője is volt.

frekventor 2012.09.29. 19:05:43

Talán igen, talán nem. Én alapból nem vagyok szkeptikus, hiszen a "kontroll", az amerikai és a többi nagyhatalom résen volt, a bakikat azonnal kipellengérezték volna. Meglepődnél, miket tudtak a "ruszkik" már a hatvanas években is.Amennyire engedték, bepillantást nyerhettem például a hírközlés titkosított változataiba, és olyan megoldásokkal "vartyogtak" akkoriban is hogy csak tátottam a szám (Pl.: elbrusz). A hatvanas évek vége felé például láttam olyan felvételeket, ahol a helyből felszálló orosz gépek irreálisan stabil és pontos mozgást végeztek.Amikor 60 méterről elsöpörtek, vitték a kételyeimet is...

Zvezda 2012.09.29. 21:36:17

@HgGina: Ezeket az agyrém összeesküvés-elméleteket már megbeszéltük a legsikeresebb űrhajósnők-poszt alatt.
Ha annyira nagyszerűen bizonyítani tudod, nem csak úgy olvastad valahol, és fiatalságod és /vagy naivitásod okán elhitted, nos... lehet róla leleplező tanulmányt írni.
Egy hangfelvétel még nem bizonyíték, főleg hogy hamis is lehet, mert nem mindig és nem minden stimmelt a Cordiglia testvéreknél. Mi van akkor, ha csak két szenzációhajhász nagyszájú olaszról van szó? Ha nem voltak titkosítva a beszélgetések, miért nem hallotta senki más, mindig csak a két vájtfülü olasz? És a Tatjanat honnan szedték, amikor mindig csak a hívójellel azonosították egymást, nem név szerint?
Kész agyrém, amilyen összeesküvés-elméleteket olvasni szoktam, de az sokkal szörnyűbb, hogy akik ezeket írják, vagy újra leírják vagy tényként kezelik, komolyan elhiszik, amit mondanak. Bizonyítékok nélkül és az írott történelmet meghazudtolva (nemcsak a szovjetet, hanem kompletten mindenkiét, hiszen ilyesmi nem maradhatott volna sokáig titokban, és az akkor még hátrányban lévő USA azonnal lecsapott volna a sajtóban).

Tudom tudom, ezt azzal szokták kimagyarázni az elméletgyártók, hogy kölcsönösen volt a két nagyhatalomnak titkolnivalója, mert holdraszállás se volt ugyebár, és 1-1 arányban nem köpték be egymást, a világ meg hülyének van nézve. Erre az elméletre és magyarázkodásra szoktam azt mondani, hogy paranoia a köbön, és hogy aki ezt elhiszi, komolyan vizsgáltassa ki magát, mert enyhén problémák vannak a valóságérzetével, a reális értékítéletével. Van egy magyar oldal (nem reklámozom, nehogy már oda járjatok olvasni és butulni), de én ha unatkozom, mindig oda lépek át röhögni. És rájövök, mennyire el tudják vinni magukat az emberek, és milyen nagyon nem képesek visszatalálni onnan. Aki az ottani összeesküvés-elméleteket boncolgatja és elemzi (be nem mutatott forrásokra hivatkozva), már a Marsra készül... csak oda. (Meg van róla győződve, hogy őt kiképzik erre.)
Felfoghatatlan számomra, hogy tényleg van, aki ezt komolyan veszi...
süti beállítások módosítása