Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Az öt legsikeresebb űrhajósnő

2012.09.25. 08:00 :: Zvezda

h0.jpg

Essen itt néhány szó azokról az asztronauta-hölgyekről, akik igazán nagyot teljesítettek. Vannak szakmák, amelyekben a nőknek igencsak fel kell kötniük a nadrágot, ha férfi kollégáik teljesítményével akarnak vetekedni. Ez néha olyan jól sikerül, hogy adott esetben még túl is lépik őket...

500x150_bradbury.jpg

5. Valentyina Tyereskova, az első

594px-RIAN_archive_612748_Valentina_Tereshkova.jpg

Az első férfi csapat kiképzése és az első repülések után mindkét űrhatalomban felmerült az ötlet, hogy női erőt is kiképezzenek a világűrben való utazásra. A szovjetek nagy energiával láttak neki az alkalmas hölgyek kiválogatásának, ahol a pilóta-múlt nem volt feltétel, az életkor, a testalkat és a gyermektelenség azonban igen. Tyereskova textilgyári munkásnő volt, ám szabad idejében az ejtőernyőzés szerelmese, egy alkalommal majdnem bele is fulladt egy folyóba, melyet ereszkedés közben nem tudott már kikerülni. Az öt kiképzett hölgy közül végül őt jelölték ki az utazásra, amit sikeresen is hajtott végre a Vosztok 6 fedélzetén, 1963. június 16.-án, majdnem három napon keresztül. Enyhe rosszullétektől eltekintve bebizonyította, hogy a női szervezet is képes elviselni a megterheléseket. Az űrbiznisz olyannyira bejött neki, hogy hozzá is ment kollégájához, Andrijan Nyikolajevhez, és hamarosan megszületett az első űrhajós-bébi is (bár a Földön), Jelena. Jelenleg Tyereskova az egyetlen vezérőrnagyi rangban lévő nő az Orosz Fegyveres Erőknél.

4. Liu Yang, aki gyermeke nélkül nem lehetne űrhajós

Liu yang.jpg

Bizony, ugyanis Kínában egy sor szokatlan kritériumnak kellett megfelelni ahhoz, hogy az ember lánya űrhajós lehessen. Ilyen volt a férjezett státusz és legalább egy gyermek léte. Az első kínai űrhajósnő egy kifejezetten szegény tartományból, Henanból származik, vadászpilóta múlttal rendelkezik, és egy alkalommal ő is majdnem otthagyta a fogát már, amikor gépe galambrajjal ütközött, és vakon kellett leszállnia, hiszen semmit nem látott az ablakát beborító vértől. Liu-t 21 nő közül választották ki a Sencsou 9 útjára, küldetését sikeresen teljesítette, szabad idejében pedig Rubik-kockázott (csak hogy valami magyar vonatkozást is említsek). A kísérleti kínai űrállomás lakója 13 napot tartózkodott az űrben.

980x300_mars.jpg

3. Ji Szo-Jeon, akinek a tartaléka egy férfi volt

k4.jpg

Dél-Korea első űrhajósa történetesen nő. Ez pedig egyfelől a véletlennek, másfelől pedig a férfi kolléga könnyelműségének köszönhető. Ji Szo-Jeon és társai Oroszországban készültek fel az űrutazásra, azonban a számítógépmérnök szakember férfi jelölt ellen több rendbeli kifogás is érkezett a felkészülési szabályzat megsértése miatt, ezért az elsőségből visszahívták, és tehetséges női társát választották, hogy elsőként képviselhesse hazáját a világűrben. A 29 éves űrhajósnő sikerrel vette az akadályt, és 2008. április 8.-án el is indult a Nemzetközi Űrállomásra, ahonnan április 19.-én érkezett meg a Földre ismét, bár nem zökkenőmentesen. Enyhe gerincsérülést szenvedett, de hamarosan elhagyhatta a kórházat.

2. Sunita Williams, a rekorder

1182382260_7572.jpg

Amerikai helikopter berepülő pilóta, aki 1998-tól kezdve részesült űrhajóskiképzésben, nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Oroszországban is. Rendkívül jól teljesített, a bezártság-tesztet például 9 napig bírta, víz alatti környezetben. 2006-ban, 2007-ben és 2012-ben indult a világűrbe, jelenleg is ott tartózkodik. Több rekord is az ő nevéhez fűződik, ugyanis ő tartja a leghosszabb világűrbeli kutatási időt, és a legtöbb űrséta rekordját is alig két hete állította fel, szám szerint hat alkalommal. A Nemzetközi Űrállomásról a tervek szerint 2013. januárjában tér majd haza. 

1. Eileen Collins, a parancsnoknő

52186main_eileen_collins_med.jpg

Kivételes hölgyről van szó, nem véletlenül került a kiválóságok között is az élre. A légierő ezredese 1990-ben részesült űrhajós kiképzésben. Négy alkalommal is űrsiklón repült: 1995-ben a Discovery-n, 1997-ben az Atlantison, 1999-ben a Columbián, és 2005-ben szintén a Discovery-n. Második útján pilótafeladatokat látott el. Azon kivételes emberek közé tartozik, akik jártak a közelmúlt mindkét űrállomásán, a Mir-en több alkalommal is, de legutolsó útja során a Nemzetköz Űrállomásra vitt utánpótlást. A Discovery űrsikló első (és eddig egyetlen) olyan parancsnokaként tette meg ezt az utat, aki NŐ, így, nagy betűvel. Ilyen megtiszteltetést évtizedenként egyszer, ha osztanak (ezentúl). Személye rendkívül nagy hatású, az Encyclopædia Britannica azon 300 nő között tartja számon, akik a legnagyobb hatást tették az emberi történelemre. Csillagvizsgálót és repülőteret is elneveztek róla. 

haldeman980x300.jpg

27 komment

Címkék: tudomány toplista űrhajós világűr űrállomás

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr294795574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SpaceboyDesign · http://www.honlapkeszites-webgrafika.hu/ 2012.09.26. 19:06:00

Valahol olvastam, talán csak pletyka, hogy Valentyina Tyereskova házassága nem igazán volt „szerelem házasság”. Az akkori pártvezetés terveiben állítólag az szerepelt, hogy a tehetségesebb férfi pilóták feleségének űrhajós-nőket választanak, mintegy „genetikai kísérlet” képen. Az űrhajós-baby így is értendő igazán.

HgGina 2012.09.26. 19:15:49

Tyereskova köztudottan nem az első volt. Előtte legalább három nő volt fent (természetesen szovjet színekben). Közülük kettőnek a küldetéséről fennmaradt hangfelvétel. Az egyiknek a felvételből kiderül a keresztneve: Tatjana. Szerencsétlen rádióadását végig felvette egy olasz rádióamatőr testvérpár, mivel akkoriban különösebb titkosítás nélkül ment a csevej. A rádióbeszélgetés hossza kb. 3 perc, a tartalma pedig az űrhajós utolsó 3 perce. Gyakorlatilag a halálát vették fel. Hallottam a felvételt (valahol a neten is fent van), szörnyű, ahogy a nő könyörög a földieknek, hogy mentsék meg. Szörnyű. Az adatok szerint valószínűleg 1957-es a repülés, de legkésőbb 1958 tavaszi. A ruszkik természetesen nem kommentálják a dokumentumokat.
Gagarin előtt ezen kívül legalább 6 férfi űrhajós volt fent, akik közül csak 1 érkezett vissza élve (kb. 4 nappal Gagarin előtt), az ifjabb Tupoljev, aki aztán a Szuhoj gyár főmérnöke és a Gagarin halálát kivizsgáló bizottság vezetője is volt (Gagarin egy Szuhojjal zuhant le).

spinat 2012.09.26. 19:26:31

és Ripley kimaradt?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.09.26. 19:28:11

@spinat: haha, én is azt hittem először, hogy a filmek világából, de így még jobb lett a cikk.

SpaceboyDesign · http://www.honlapkeszites-webgrafika.hu/ 2012.09.26. 19:58:10

@HgGina:

- Gagarin egy MiG -gel zuhant le.

- Tupoljevet is kevered. Akire te gondolsz ő Vlagyimir Iljusin volt, (a másik híres repülőtervező, Szergej Iljusin fia és nem Tupoljev). A pletyka úgy szól, hogy Vlagyimir járt fent az űrben, pár nappal Gagarin elött, de a visszatéréskor súlyosan megsérült, ezért nem mutathatták be, mint sikeres repülést. A fellelhető dokumentumok alapján viszont Vlagyimir Iljusin némileg korábban egy autóbalesetben sérült meg.

(a pontos adatokat most nem akarom guglizni, emlékezetből ennyi rémlik)

De én nem tartom valószínüsíthetőnek ezt, mert annak az esélye, hogy a Szovjeteknek lett volna még egy teljesen felkészített rakétájuk és űrhajójuk, hogy pár napra rá kilőjjék, elég kicsi. Még az Űrrepülőgépek korában is csak egy félig előkészített eszköz állt rendelkezésre, ha bármi gond történik, hát még akkor.

Persze lehet még ezer összeesküvés elméletet találni, de ez a poszt azon nők elött tiszteleg, akik az űrutazásban tettek valamit az emberiségért.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.09.26. 20:01:45

Sztem Shanon Lucid azért simán belefért volna (mondjuk a koreai helyett)
en.wikipedia.org/wiki/Shannon_Lucid
A kommunista Tyereskova mellén meg vicces az ott fityegő hatalmas kereszt (Lengyel Grünvald Kereszt).

SpaceboyDesign · http://www.honlapkeszites-webgrafika.hu/ 2012.09.26. 20:09:05

@HgGina:

Most értelmeztem újra, amit írtál. 1957 vagy 58?

Amikor még 1959 -ben készült el az emberi fellövésre alkalmas eszköz és 1960 nyarán -ban is csak kutyákat lőttek fel? Maga az űreszköz, a Vosztok - K 1961 márciusára készült el, és az első két kilövés ezzel az eszközzel kutyákkal történt és mindkettő sikeres volt, a kutyusok épségben visszajöttek.

Az összes állítólagos sikertelen emberes űrrepülés dátumának 1961 év elejét jelölik meg az összeesküvés-elméletek dokumentumai. 1957-58 szerintem teljességgel kizárt.

HgGina 2012.09.26. 20:31:58

@Szárnyati Gézа: @SpaceboyDesign:
Köszönöm a pontosítást, a Szuhoj főmérnöke volt Tupoljev, és a vizsgálat szerint egy Szuhoj által keltett légörvény lehetett a zuhanás oka. Bocs az elírás miatt.

A fellövések időpontjait a felvételekből tudják. Ne haragudj, hogy nem tudom belinkelni az oldalt, mert sajnos nem mentettem ki. gyakorlott gugli-barátok biztos hamar megtalálják. 3-4 napon keresztül hallgattam az archív felvételeket, és olvastam rengeteg leírást. Ha az évben tévednék, nézd el nekem! Az teljesen bizonyos, hogy egy olasz testvérpár a saját maga által épített eszközökkel befogta az orosz rádióforgalmat, és ezek egy része megmaradt felvételen. Fényképek vannak a testvérekről és a műszaki felszereléseikről is.
Ami teljesen bizonyos, hogy összességében Gagarin előtt minimum 10, valószínűleg 15 körüli ember-fellövés történt. Ezek közözz legalább 3 nő volt. Ezt az előbb beírtam. A férfiak között az egyik utazás feltehetően kétszemélyes volt. Tényleg nagyon sajnálom, hogy azt az oldalt nem mentettem ki, de szerintem meg fogjátok találni. Ha megvan, érdemes végighallgatni az egyébként nem túl jó felvételeket.
Magánvéleményem, hogy ezeknek a titkolása egyrészt értelmetlen, mert dokumentumok vannak róluk, másrészt szerintem az ez iránt érdeklődők a titkolózást csakis a régi szovjet politikusokra vetítenék ki, másrészt az életüket kockáztató, feláldozó űrhajósok iránti nagy-nagy tiszteletet generálnának.
Visszatérve az évszámokra, lehet, hogy meglepő, de minden jel szerint a szovjet emberutazások már'57-ben rendszeresek voltak, többnyire nem retúrjeggyel. Az általunk ismert kutyautazások (pl. Lajka) már az emberi kisérletek után zajlottak. Tudom, fura és kicsit hihetetlen, amit írtam, de engem a dokumentumanyag meggyőzött. Vagy legalábbis nagyrészt el tudom fogadni a hivatalos verzióval szemben. Az említett oldalon - emlékeim szerint - 3-4 férfi űrhajós teljes neve is szerepel a Gagarin előttiekből. Képek nincsenek róluk, biztos a szovjet titkolózás miatt.

Bocs, ha kicsit lazán kezeltem az infokat, egy éve nem gondoltam, hogy ez még érdekelhet mást, pedig nagyon izgalmas téma. Bízom benne, hogy ez a pár kis info segít az érdeklődőknek a keresésben.

Más... Örülnék, ha a Farkas Berci előtti két kiképzett magyarról születne egy kis írás.

HgGina 2012.09.26. 20:39:59

@SpaceboyDesign: megint csak megköszönöm a javításodat. Hiába no, nem vagyok nagy repülő ismerő. Teljesen igazad van, Iljusin, nem Tupoljev. Repül ez is, az is. :)))
Amit még tudok a történetről, azt Iljusin (aki nem Tupoljev) mondta el. Valamit elcsesztek az oroszok, és szegényke valahol Kínában esett le. A kínaiak megtalálták, és vagy egy évig vendégként kezelték valami kínai szanatóriumban, mert kicsit összetörte magát landoláskor. Persze azóta tudjuk, hogy gyakorlatilag fogoly (vagy túsz) volt Kínában.
Emlékeim szerint pár éve nyilatkozott valami újságírónak, aki ezt megírta, de Iljusin (aki még mindig nem Tupoljev) ezt később cáfolta.
Az a kis kopasz orosz pártfőtitkárnak (akinek már le se merem írni a nevét, nehogy eltévesszem, de aki cipővel csapkodta a szószéket az ENSZ-ben) állítólag Iljusin lepottyanását meg se merték mondani, ezért lőtték fel Gagarint 4 nappal utána, és csak a sikeres visszatérést követően jelentették neki a dolgot.

HgGina 2012.09.26. 20:46:40

@SpaceboyDesign: még egy apróság a kutyákkal kapcsolatban. Úgy tudom, Lajka nem élve jött vissza, tehát ebben is van valami bizonytalan.
Biztos én vagyok túl értetlen, de ha ez a téma a tudományról szól, akkor miért kell évtizedekig titkolózni? Ha meg politika, akkor miért kell ezt tudománynak hazudni?
Költői kérdés volt, nem kell megválaszolni! Szerintem mindannyian tudjuk a választ. :)))

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2012.09.26. 20:57:51

@HgGina: Igen, szegény Lajka valószínűleg megfőtt a kapszulában. Nem is szerepelt a tervben, hogy élve visszatérjen.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2012.09.26. 21:00:00

De az még 1957-ben volt. Bjelka és Sztrjelka 1960-ban élve visszatért.

Martian (törölt) 2012.09.26. 21:17:29

@HgGina: korai orosz emberes űrrepülések..? áááá, az semmi, a nácik már egy jó évtizeddel előtte visszavonultak a Hold túlsó oldalára! :DD

mariovideo.eu · www.mariovideo.eu 2012.09.26. 21:22:03

Érdemes megemlíteni Mae C. Jemisont, aki az első afro-amerikai nő volt az űrben, a NASA Űrsikló-programjában 1992-ben. :)
Többek között ezért is hívták meg a Star Trek The Next generation egyik epizódjába, ahol egy transzporter-technikust játszott.
www.glogster.com/media/5/26/53/79/26537976.jpg

medvecápa 2012.09.26. 21:29:23

www.lostcosmonauts.com/wom.htm
Ha erre a felvételre gondoltok, akkor ez '61-ben készült. Mondjuk ha ezt a megjegyzést is figyelembe veszem, akkor simán hihető: "..Three days later, on May 26, 1961, TASS, the soviet press agency announced the return to earth on the 23rd of a large, unmanned satellite which burned upon re-entering the atmosphere .."

SpaceboyDesign · http://www.honlapkeszites-webgrafika.hu/ 2012.09.26. 21:34:17

@Szárnyati Gézа:

Így van, eleve úgy lötték fel, hogy az űreszköz nem rendelkezett visszatérésre alkalmas berendezésekkel. Eredendően mérgezett táppal kívánták elaltatni, de három órával a fellövés után elpusztult.

Mit nyertek szegénnyel?

A telemetria adatokból kiderült, hogy egy emlős élőlény képes túlélni a fellövést és a súlytalanságot. Erre volt jó. Százvalahány nap után zuhant vissza és égett el a légkörben.

SpaceboyDesign · http://www.honlapkeszites-webgrafika.hu/ 2012.09.26. 21:39:31

@HgGina:

Várj, "Ők" soha nem is hazudták azt, hogy élve visszatért. Csupán ott volt egy kis pontatlanság, hogy menniy időt élt és mik miatt pusztult el. valamikor a '90 -es években jelentek meg az akkori hivatalos műszaki dokumentumok, és akkor bizonyosodott be, hogy kb 3 órát élt, de a fellövéssel kapcsolatos élettani adatok értékesek voltak.

Akik élve jöttek vissza, már ha a dokumentumok pontosak, azok már a Vosztok program keretében lettek fellőve, lajka pedig még Sputnik eszközzel startolt.

SpaceboyDesign · http://www.honlapkeszites-webgrafika.hu/ 2012.09.26. 21:48:53

@HgGina:

Amiről beszélnek és állítólag dokumentálva van:

Pjotr Dolgovot - állítólag 1960 nyarán -ban volt fent, de leszálláskor meghalt. Ezzel ellentétben 1962 novemberébenben egy balesetben húnyt el. (ez eléggé meg lett cáfolva)

Gennagyij Zavadovszkij - őt is 1960 -ra teszik, Dolgov után fél évvel asszem. Róla annyit lehet tudni, hogy szintén létező ember volt és része az akkori űrprogramnak. Feltételezhető, hogy tényleg fellőtték és belehalt.

Gennagyij Mihajlov - 1961 -re teszik és infarktust kapott a fellövés közben. Akár ez is igaz lehet.

És 1961 tavaszán állítólag két, (egy férfi és egy nő, házaspárok) űrhajós vesztette életét egy szondában a Hold megkerülése közben. Nekem ez kissé hihetetlen, mert a Hold megkerülésétől még eléggé messze volt a technika.

Zvezda 2012.09.26. 21:50:39

Örülök, hogy beszélgetést vált ki a poszt, szeretem, ha hozzászólnak:)

De az összeesküvés-elméletekkel azért vannak problémáim, és 90%-ukat badarságnak tartom - ám érdekes lenne egyszer egy olyan sci-fit írni, amely egy alternatív történelmet mesélne el az űrhajózás kezdeteiről (egy párhuzamos univerzumban akár úgy is történhetett volna, mondatja velem egy kis sliders-feeling). Mindenesetre a véleményem, hogy Nemere bácsi kissé felpúpozta az elméleteit, amit olyan bizonyítékokra alapoz, amelyeket sose mutatott be a könyveiben. Mindig csak a bizonytalan háttérben emlgete. Márpedig forrásanyag nélkül egy könyv csak szórakoztató (vagy elborzasztó) firkálmány, nem pedig a színtiszta valóság leleplezése. Az eltűnt űrhajósok nevei innen származnak, a netre csak később kerültek fel. És igen, vannak oldalak, amelyek nagyon szeretnek részletesen foglalkozni ezzel a témával, olvastam mind, de mint korábban említettem, legnagyobb része badarság: az ötvenes években fellőtt emberektől kezdve (ahogy előttem írták, nem is lett volna mivel) egészen addig a hajmeresztően amatőr kijelentésig, hogy a mai napig fagyott holttestek keringenek az űrben - olyan űrhajósok, akik nem tudtak visszatérni, és ott haltak meg a kapszuláikban.
Az olasz testvérek felvételeit többször vizsgálták már, a vélemények nagy része egyszerű szenzációhajhász hamisítványnak tartja, és erre meg is van minden alapjuk. Az említett hangfelvétel az űrhajósnőtől korábban fenn volt a youtube-on, én is meghallgattam, de szimpla orosz szöveg volt, nem volt benne se sírás, se hisztérikus hangnem... Ha Tatjana léetzik vagy létezett, akkor valamiféle forrásanyagot tessék mutatni, mert anélkül ez sajnos édeskevés. Az külön abszurd, hogy a hölgy nevét sikerült kideríteni, hiszen az űrhajósnak is, a Földnek is külön hívójele volt, nem a keresztnevükön szólították egymást. A Földi állomások a Zarja nevet, Gpedig pl. a Kedr, aza Cédrus nevet viselte. Az ő halálába és az arról szóló összeesküvés-elméletekbe már bele se menjünk... Ahogy abba se, hogy járt-e az űrben, és ha igen, akkor mikor. Az Iljusin-sztoritól mindenki úgy odavan, pedig egy szó se igaz belőle, egy angol újság elhamarkodott cikkjére építették rá a legendát, az angol újságíró pedig szimatolásai során hallott pletykákat arról, hogy a szovjetek hamarosan fellőnek egy embert az űrbe, ehhez pedig talált egy híres nevet, összekapcsolta a kettőt, majd a rövid kis cikk megjelent az újság x-edik oldalán... tehát nem úgy, mint egy világszenzációjának kellett volna. De ha csak azt vesszük, hogy sikeres volt a fellövés, ugyan miért nem csaptak a szovjetek nagy hírt neki? Függetlenül a leszállás várható sikerétől. Ezt megtették Gagarin, Tyitov és mindenki más esetében is, sőt, a kudarcokat és tragédiákat is beismerték, gondoljunk csak Komarov halálára vagy a Szojuz 11 visszatérésére. Ez a titokgyártás és annak reménye, hogy az ember majd most jól leleplez valamit, túlságosan elvitte az űrhajózás kezdeteinek dicsőségét egy olyan irányba, amibe nagyon nem kellett volna, és az ilyen összeesküvés-elméletektől roskadozik az internet, és néha a tv-ben is ez jön velünk szembe, pedig ez tulajdonképpen a valódi, dokumentáltan repült (és néha a nem repültek is, lásd Bondarenko) hősiességéből és bátorságából vesz el, ami enyhén szólva is nem szép dolog.

Számomra az összeesküvés-elméletek már ott megbuktak, amikor azt találtam olvasni, hogy a negyvenes (!) években németek voltak az első űrhajósok (biztos sok Iron Sky-t nézett a kitalálója), sőt!!! A hatvanas években szovjet-kínai-amerikai legénységű űrhajós sikeresen landolt a Marson... Ezeknek a fantáziálásoknak ugyanannyi hitele van, mint az elveszett űrhajósoknak. Kérlek titeket, hogy bizonyító erejű források nélkül ne higyjetek el soha semmit, különben ti tis zombikká váltok, azt pedig nagyon nem akarnám... ragaszkodom az olvasóimhoz:)

Tyereskovára visszatérve: igen, a Nyikolajevvel kötött házasság nem volt mentes a taktikázástól sem, de ha a felek beleegyeztek, és sokáig jó családként is éltek együtt, akkor kik vagyunk mi, hogy kétségbe vonjuk a házasságkötés helyes voltát? Egyébként a nyolcvanas években elváltak, sőt, Nyikolajev ma már nem él. Tyereskova pedig szép politikai karriert futott be. (Szerény véleményem szerint jól áll neki a kor, idősebb kiadásban szimpatikusabb asszony, de mint írom, ez magánvélemény.)

A listára sok hölgy felkerülhetett volna, számításaim szerint 56 nő járt a világűrben, úgyhogy volt miből válogatni. Nyilvánvaló, hogy az elsőség okán Tyereskovának bérelt helye volt ezen, a másik 4 helyre pedig olyan hölgyeket igyekeztem válogatni, akik személye tényleg megkerülhetetlenül jelentős, és emellett valami plusszal is rendelkeznek.
De ha továbbgondoljuk a dolgot, akkor egy top 10-et is lehet vázolni, így lenne még hely pl. Anousheh Ansarinak, Kalpana Chawlának, Shannon Lucidnak (5 kilövés igazán szép teljesítmény), Jelena Kondakovának, Peggy Whitsonnak.

SpaceboyDesign · http://www.honlapkeszites-webgrafika.hu/ 2012.09.26. 22:33:47

@Zvezda:

Teljesen egyetértek veled az összeesküvés-elméletekkel kapcsolatban. Alapvetően nem szabad tényként kijelenteni egyiket sem. Ezért is írtam, hogy „Amiről beszélnek és állítólag dokumentálva van:”. És itt a hangsúly a „beszélnek” és az „állítólag” szavakon van.

Egy részük technikailag lehetetlenség, pl: ’50 –es években ember az űrben.

Némelyik technikai és politikai furcsaság: a hatvanas években Szovjet-Amerikai-Kínai közös űrprogram a Marsra. Mi van? Tessék már végig gondolni. Akkor közösen? És a Marsra? Még most sem tudunk eljutni oda.

Összekeverik von Braun világháborús munkásságát az amerikai űrprogrammal.

Tény, voltak áldozatok. De nem titkolt áldozatok, hanem valóságos és bevallott hősök. Akiknek ugyanannyi megbecsülés jár, mint az élőknek.

Nos, tehát, hogy ne offoljam szét a blogot:

Ugye, hogy ugye? Jól emlékeztem én erre a „genetikai kísérletre”. Valami olyan is rémlik, hogy elég hamar el is váltak. Nagypapám testvére repülős tiszt volt és a Szovjetunió -ban is szolgált évekig. Ő mesélt nekem sokat az akkori műszaki dolgokról és néha el el pottyantott információt a „párt” esetekről is.

2012.09.26. 22:45:49

@HgGina: Itt van az a felvétel az űrhajósnővel:

youtu.be/9Sgc1I9sjfc

sofalwy 2012.09.26. 22:58:13

Vlagyimir Iljusinnak, mint első szovjet űrhajósnak az utazásáról egy amerikai filmszerűség szólt, amit asszem a Duna TV vetített sok évvel ezelőtt. A baj az volt a filmmel, hogy bár az elején egy tányérsapkás bácsit mutatva, aki egy Szuhoj mellett sétált, mint Iljusin, rögtön sietett kijelenteni, hogy az öreg visszavonta interjúját. Ettől kezdve az egész film értékelhetetlen, mint információ, az meg tovább gyengítette a tákolmányt, hogy a mű gyakorlatilag arról szólt, hogy a készítő újságíró "fedezte fel" ezt a szenzációt. Ettől fogva nem lehet igazán tudni, hogy igaz-e a híresztelés. Hihető lenne, hogy fals visszaérkezés után Kínában esett le és ott töltött heteket kórházban, de hát ezt semmivel nem igazolták. Sajnos.

Ne feledkezzünk meg a hölgyekről, akiket itt felsoroltál és azokról, akik lemaradtak. Meg azokról sem, akik baleset áldozatai lettek. Általuk jelent meg a szépség a világűrben.

jet set 2012.09.26. 23:02:14

Miben teljesítettek nagyot ezek a nők? Az űrturisták bebizonyították, hogy bárki képes űrutazásra, semmiféle különleges képesség vagy tudás nem kell hozzá.

SpaceboyDesign · http://www.honlapkeszites-webgrafika.hu/ 2012.09.26. 23:19:15

@jet set:

Szerintem azzal tettek nagyot, hogy egy fizikálisan és mentálisan borzasztóan megterhelő feladatot vállaltak, melyről azt gondolnánk, hpgy inkább csak egy férfi szervezete képes elviselni.

És azért az elején sem túl biztonságos, sem pedig kényelmes nem volt egy űrutazás.

Gondolj csak arra, hogy bár a start gyorsulás most is ugyanakkora kábé, teljesen más fizikálisan a modern technológiának köszönhetően.

SpaceboyDesign · http://www.honlapkeszites-webgrafika.hu/ 2012.09.26. 23:54:01

@sofalwy:

Igaz. És egyébként:

Iljusin neve sehol sem szerepel, az űrutazásra tréningezett csapat dokumentumaiban.

Az USA hírszerzése is elég hamar kiderítte volna a dolgot, és azóta már szabadon kutatható tényanyag lenne róla

Szerintem a Kínaiak is régen világgá kürtölték volna ezer fényképpel és dokumentummal, ha lenne ilyen.

Zanphagras 2012.09.28. 10:53:59

@jet set: Hát, azért ezek a nők nem kirándulni mentek fel, hanem fizikailag és szellemileg egyaránt rettenetesen megterhelő munkát végezni (csak egy kis háttérinfó: manapság egy átlagos fenntartózkodás alatt 4000-4500 kísérletet kell elvégeznie egy űrhajósnak a szponzorok felkérésére. Egyik kísérlet sem humor, móka, kacagás...)
süti beállítások módosítása