Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Anime- és mangahősök a spekulatív fikcióban

2012.10.31. 11:54 :: Rondár

20090430052150_thumb.jpg

A manga és anime világok fogadtatása elég vegyes a köztudatban. Egyesek művészinek nevezik az ábrázolásmódot és a történetvezetést, mások giccsesnek és eltúlzottnak tartják. Azonban a felett nem hunyhatunk szemet, hogy népszerűségük miatt az elmúlt évtizedek legmeghatározóbb animációs munkáinak jelentős részét japán animátorok készítették. Ahogy a manga és anime feldolgoz minden népszerű témát (a sporttól a romantikáig és a pornótól a thrillerig), úgy a spekulatív fikció ágában is tetemes japán munkát találunk.

 

460x150_krono.jpg

Mint minden alkotásnak, az anime- és mangavilág is kitermelte saját klasszikusait, saját hősökkel és gonoszokkal. Kultikus sci-fi és fantasy animék is léteznek, és színvonalilag is elég széles a paletta. Azonban ami kifejezetten erős vonása a japán manga és animevilágnak, az a karakterek sokszínűsége. A kultikus japán képregényeknek és rajzfilmeknek népszerű karakterei is vannak, akik köré komoly kultusz is kiépül a rajongótábor részéről. Ez a kultusz termeli majd ki a jövőben a reklámtermékek nagy részét (figurák, gyűjtögetős kártyák, poszterek, videojátékok stb.).


Ebben az összeállításban pár ismertebb sci-fi- és fantasysorozat főszereplőit mutatjuk be nektek, akik jellemükkel kultikus státuszt értek el hazájukban és a világon egyaránt.


Kenshirou – Hokuto no ken

566144-kenshiro.jpg

Kenshirou külső megjelenésre olyan, mintha Bruce Lee-t keresztezték volna egy testépítővel. Érdekes módon harcmodora nem az erős ütésekből és rúgásokból áll, hanem az ellenfél belső szerveinek szétrobbantásából. Nyomában szétdurranó agyak és egyéb belsőségek sorakoznak, és minden esetben, ha ölnie kell, hidegfejű és határozott. Ezek alapján egy tipikus macsónak tűnik, aki a káoszban ököllel vág rendet, de Kenshirou jellemvonásai között van egy, ami naggyá és tiszteletre méltóvá teszi.

Kenshirou az ellenfeleket a csata befejezése előtt nem sokkal szembesíteni szokta gyengeségeikkel. A Hokuto no ken világa egy poszt-apokaliptikus pokol, ahol bandák járják a pusztaságot, hogy fosztogassanak és gyilkoljanak, míg másutt önkényeskedő hadurak próbálnak a káosztól széthulló társadalom élére állni, és világuralmat szerezni. Kenshirou az emberi gyarlóság és kapzsiság ellen harcoló erkölcsi hős, aki nem kíméli a züllött, gyávaságból pusztító embereket, miközben folyton kísérti őt a múlt.


Guts – Berserk

Gatts1.jpg

Míg Kenshirou az atomrobbanás okozta káoszban próbál túlélni, Guts egy dark fantasy világban tengődik, önkéntes bosszúhadjáratot folytatva a démonok ellen. Testalkata neki is kidolgozott, hisz máshogy hogyan forgathatná az ismertetőjelévé vált sárkányölő kardot? A „fekete kardforgató” néven is elhíresült Guts a mangavilág legtragikusabb sorsú főszereplői közé tartozik. Saját barátja és mintaképe árulta el nem csak őt, hanem az egész csapatát is. Ehhez jön még hozzá Guts szerelmének megerőszakolása, és a kardforgató zaklatott gyerekkora is, mely miatt nehezen viseli, ha bárki is megérinti.


Guts tökéletesen idomult a kemény világhoz. Stílusa gyakran lekezelő, rideg és laza. A konfliktusokat meg sem próbálja kikerülni, inkább karddal oldja meg őket. A gyengék iránt nem toleráns, és mindig szókimondó. Hát igen, aki a világ egyik legjobb harcosa, megengedheti magának az efféle őszinteséget bárkivel szemben. Ugyanakkor neki is vannak érzései. Gyűlöletét csak egykori vezetője képes felszítani, még a szeretet és a sajnálat is előjön belőle bizonyos helyzetekben.

Son Goku – Dragon Ball

SonGoku.jpg
Ennél a figuránál ismertebb manga karaktert nehezen találnánk. Tüskés fekete haja, narancsszínű öltözete és támadásai miatt a manga körökben járatos személyek kivétel nélkül ismerik az 1980-as, 90-es évek egyik legkultikusabb karakterét, Son Gokut (helyes magyar tudományos akadémiai átírás szerint Szon Gokú). Goku csillagokon át ívelő kalandjai alatt rengetegszer összeméri erejét a gonosszal, és legyőzi. Ami nagyon szerethetővé teszi a karakterét, az a szíve. Goku – szépen szólva – elég egyszerű gondolkodású, melyet ellensúlyoz óriási harci erejével és angyali szívével. Egyfajta modern Farkasokkal táncolónak is beillik Goku története, aki a Földet védi az azt elfoglalni vagy elpusztítani vágyó űrlények armadája ellen, mindezt úgy, hogy ő maga sem a Földön született. Azonban fajtársaitól öröklött harckedve megmaradt, így mindig mosolyogva veti bele magát a küzdelmekbe.


Goku egyébként sok magazin szavazata alapján érdemelte ki a világ legerősebb manga karakterének járó titulust. A pusztító erejű kamehamehán kívül képes a teleportációra, szintet lépni a történet során többször is, és legyőzni olyan ellenfeleket, akik rettegésben tartatták az egész világegyetemet. A harc öröme mellett mindezt családjáért, barátaiért és az emberiségért teszi.

tronok angol.jpg

Kusanagi Motoko – Ghost in the Shell

kusanagimotoko.jpg

Női oldalon sincs hiány kultikus szereplőkből, melyek közül talán a legismertebb karakter Kusanagi Motoko, a kiborg szuperügynök. Motoko személyiségét és hátterét a sorban megjelenő újabb sorozatokban mindig módosították, de általában egy hiányos öltözetben (vagy hasonlóan szexi páncélzatban) akciózó higgadt, tettre kész akcióhősnőt tisztelhetünk benne, aki bármilyen rábízott feladatot teljesít.


A szereplő szexualitásáról viszont megoszlanak a vélemények. Motoko a mangában eltölt egy éjszakát néhány hölgy társaságában, de randevúzik férfiakkal is, mely hagy maga után némi gyanút biszexualitására. Mint kiderült, Motoko csak egy küldetést teljesített.


Lina Inverse – Slayers

710317-lina_inverse_default_large.png

Lina több szempontból is érdekes figura. Nagyhatalmú varázsló, nem kegyetlen és hataloméhes, mégis antihősként tekinthetünk rá. Ennek pedig az az oka, hogy tolvaj. Varázslatait gyakran használja pénzszerzésre és kincsvadászatra. Mágiaarzenálja rengeteg sötét varázslatból áll, mégis gyakran veti be őket a jó cél érdekében, függetlenül a nem mindig pozitív eredménytől. Annak ellenére, hogy tolvaj, mégis szerethető karakter, hisz semmiképpen sem nevezhető gonosznak. Afféle Arséne Lupin/Harry Potter keverék, női kiadásban. Társai gyakran heccelik, és utalásokat tesznek fejletlen testére: „lapos mellű boszorkának” gúnyolják.


Chii – Chobits

Chii.jpg


A mangavilágban nagyon kevés olyan bájos lánykaraktert találhatunk, aki képes lenne felvenni a versenyt Chiivel. Chii egy úgynevezett persocom (ember alakú és nagyságú számítógép), akit telepítőlemeze nélkül kapcsolt be tulajdonosa a nőiességében található kapcsolóval. Chii – annak ellenére, hogy jóval fejlettebb programozásokra képes a társainál – a telepítőlemeze nélkül kevés információval bír az őt körülvevő világról, ezért fokozatosan tanulja meg a dolgok rendjét, akár egy kisgyerek. Még a beszédet is meg kell tanulnia, mert kezdetben csak a saját neve ismételgetésére képes, pokémon stílusban. Ahogy Chii fejlődik, úgy derülnek ki az őt körülvevő kérdésekre a válaszok. Mint kiderül, ő egyike a legendás persocomoknak, az úgynevezett chobitoknak. És hogy valójában két személy lakozik a géptestében. 


Chiinek jelleme mellett a másik megfogó tulajdonsága a külseje. Nagyon hosszú, világosszőke haja van, termete pedig elég alacsony, nagyjából 145-150 cm lehet. Szemeivel elképesztően aranyosan képes nézni bárkire, az pedig, hogy egyes szám harmadik személyben beszél magáról, ad neki egyfajta aranyosan buta kisugárzást.

11 komment

Címkék: irodalom képregény

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr904880653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DS90 2012.10.31. 14:33:52

Ha most ez egy anima / manga forum lenne, sok jót nem kapnál :P

szepi79 2012.10.31. 14:38:59

hiányoltam Lucy-t az Elfen Liedből, illetve Dantét, nameg Alucard is elfért volna még. aztán rájöttem, hogy azért, mert az indexen úgy van kinn a cikk, hogy a "legkeményebb manga és anime hősök." Pedig az igazi címe nem is ez volt...

index, mi igy szeretünk!

Homeoffice 2012.10.31. 14:53:38

Toguro
Egyértelműen:)

meglivorn 2012.10.31. 15:36:48

Hé, Lina nem tolvaj. Csak rablóktól lop. Pontosabban rabol mert töknyiltan, adott esetben erőszakkal teszi. Innen az egyik beceneve, hogy "rablóölő". De a mottója is ez, "a gonosztevőknek nincsenek jogaik". És lássuk be, a legtöbb rablóra igenis ráfér, hogy valaki fenékbe rugja és elszedje amit összelopott :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.10.31. 15:45:34

több, mint felét nem is ismerem. ciki?

Rondár 2012.10.31. 16:46:39

"Hé, Lina nem tolvaj. Csak rablóktól lop. Pontosabban rabol mert töknyiltan, adott esetben erőszakkal teszi."

Robin Hood is "a tolvajok fejedelme". Attól, hogy gazdagoktól lop, vagy nemes cél érdekében, attól még tolvaj. A gonosztevők legyőzésének módszerei miatt is írtam rá azt, hogy antihős.

Dante azért nem került a listába, mert ő elsődlegesen videojáték karakter, Lucy pedig nem elég ikonikus. Nem sok tiszteletreméltó tulajdonsága van.

"több, mint felét nem is ismerem. ciki?"

Nem, de érdemes megismerkedni velük. =)

FurryParadise · http://furryanimations.blogspot.com/ 2014.08.03. 12:34:52

Son Goku :) A fél órás harcai, amelyek 5 percnek se tüntek, mégis végig izgultuk őket :)
süti beállítások módosítása