Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Neal Stephenson kirakósának elveszett vörös-fehér-zöld darabjai

2012.11.17. 06:01 :: Rondár

neal-stephenson-insert-coin-clang-2.jpg

 

Neal Stephenson csöppet sem hétköznapi író. Ötletekkel teli történetei és gyakran humoros stílusa egyedivé teszi őt a világ sci-fi szerzői között. Stílusával már a hazai olvasóközönség is megismerkedhetett, köszönhetően a 2006-ban kiadott Snow Crashnek, majd a 2011-ben megjelent Gyémántkornak. Stephenson talán legkellemesebb tulajdonsága, hogy mer viccelődni, és képes a feje tetejére állítani a mi – vagy éppen a saját – világát, mindezt úgy, hogy közben még van ereje ügyelni a szereplőkre, a humorra és az izgalmas cselekményre is. Habár két regénye megjelent itthon, és mindkettő nagyon fontos darabkája Stephenson kirakósának, kerültek már ki más regények is a szerző műhelyéből, melyekben megcsillantja zsenialitását. Jelenlegi bejegyzésünk ezekkel a regényekkel hivatott foglalkozni.

0380816032.01.LZZZZZZZ.jpg 

 

The Big U (1984): Stephenson egyik korai, szatirikus sci-fije, melyben az egyetemi kampuszok mindennapjait figurázza ki. Első szám első személyt használ, és Bud, egy egyetemi tanár képéből ismerhetjük meg az eseményeket. Stephenson saját stílusában figurázza ki az egyetemek megannyi csoportját. Az író az egyetemet egy zárt univerzumként festi le, radioaktív óriáspatkányokkal, denevérekkel és egy laborban összerakott railgunnal. 

 

Stephenson_Book_Zodiac.png

 

Zodiac (1988): Stephenson második regényét gyakran emlegetik ökológiai thrillerként. Főszereplője egy Sangamon Taylor nevű környezetvédő, aki egy környezetszennyezőkkel kapcsolatba hozható összeesküvés-elméletet igyekszik kibogozni. A főszereplőt Marco Kaltofen, környezetvédelmi vegyész inspirálta.

 

agypestis500x150gbolt.jpg

 

A nemzetközi áttörésig azonban 1992-ig várnia kellett, ugyanis ekkor jelent meg először a Snow Crash.  A regény nagy hatást gyakorolt az informatikára, és a modern sci-fi klasszikusai között tartják számon. Ezután Stephen Bury álnéven publikált két másik regényt, egyiket az 1995-ben megjelent Gyémántkor előtt, egy másikat pedig utána. Mindkettőben segített neki nagybátyja, J. Frederick George.

 

neal-stephenson-interface.jpg

 

Interface (1994): Stephenson politikai thrillere, mely a közeljövőben játszódik. Főszereplője egy Eleanor Richmond nevű munkanélküli afro-amerikai nő és William Cozzano, Illinois állam kormányzója. A regény központjában a hálózaton keresztül lezajló, valóságra is kiható üzletek zajlanak. Cory Doctorow szerint az Interface egy alulértékelt mestermunka.

 

9780553383447.jpg

 

The Cobweb (1996): Újabb politikai thriller, mely immáron az öbölháború idején játszódik. Az események egy fiktív iowa-i ikervárosban, Wapsipiniconban és Nishnabotnában folynak, a főszereplő pedig Clyde Banks, helyi képviselő, aki akaratán kívül belekeveredik egy terrorista szervezet ügyleteibe. 

 

trónok angol 2.jpg

 

Ezen történetek nem arattak zajos sikert, így Stephenson visszatért a science fiction világába. Azok a munkái, melyekkel a leginkább szokták őt promózni, ezután születtek meg. 

 

Cryptonomicon(1stEd).jpg

 

Cryptonomicon (1999): A Locus-díjas regényben a kódfejtésé a főszerep. Két embercsoportról ír, akik a történelem különböző szakaszaiban tevékenykednek. Az első a második világháborúban, a második pedig az 1990-es években, akik leszármazottjai a világháború idején élt szereplőknek. A regényt Hugo- és Arthur C. Clarke-díjra is jelölték.

 

02-Baroque_Cycle.jpg

 

The Baroque Cycle (2003-2004): Stephenson ezúttal egy történelmi regényciklussal jelentkezett. A három kötetből álló Barokk-ciklus (Quicksilver, The Confusion, The System of the World) a Gyűrűk Urához hasonló regényfolyam. Bár ezeket mindenhol történelmi regényként tüntetik fel, Stephenson hosszasan érvel amellett, hogy ciklusának darabjai bizony sci-fik. Két Locus-díjat és egy Arthur C. Clarke-díjat nyert velük.

 

original.jpg

 

Anathem (2008): Ezzel a regényével Stephenson visszatért a klasszikusabb értelemben vett sci-fihez. A történet egy Abre nevű bolygón és akörül játszódik, melyet erősen áthat a vallásosság. Stephenson ebben a művében filozófiai fejtegetések mellett még a kvantummechanikával is foglalkozik. Egyedi regényét kitüntették Locus-díjjal.

 

Mongoliad.jpg 

 

The Mongoliad (2010): Újabb történelmi témájú alkotás, újabb közös produkció. Stephenson Greg Bearrel és másokkal közösen írt, elsődlegesen az internetre szánt irománya. Egy Foreworld nevű világban játszódik, mely nagyjából azonos a miénkkel. A történések a tizenharmadik század közepén játszódnak, a tatárjárás idején. A The Mongoliad interakítv kalandregény, melynek eseményei folyamatosan íródnak és bővülnek.

 

reamde-neal-stephenson.jpg

 

Reamde (2011): Egy techno-thriller regény, melyben Stephenson visszatér a Snow Crashben már elővett virtuális valóság témájához, de itt már MMORPG-nek hívják. Az iszlám terroristákon kívül még az orosz maffia is tiszteletét teszi. Egy regény, mely keveri Robert Ludlumot, Tom Clancy-t és a nerd/geek szubkultúrát, mindezt a Stephensontól megszokott, laza stílusban. A regényt regeteg pozitív kritika érte, többen is az év legélvezhetőbb sci-fi regényének tartották.

 

Ti melyik regényét olvasnátok szívesen magyarul felsoroltak közül?  

 

Neal Stephenson hivatalos magyar nyelvű lapja: www.stephenson.hu

1 komment

Címkék: ajánló irodalom író

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr984909200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lynn Marchmont 2012.11.19. 10:13:28

Nehéz választani, a legtöbb érdekesnek tűnik, úgyhogy jöhetnek szépen sorban :) Elsőként mondjuk a Cryptonomicon és az Anathem :)
süti beállítások módosítása