Akciós könyv

asimov_sfblog.jpg

Akciós könyv

stalker_sfblog.jpg

Rovatok

Egyben

Akciós könyv

banner_felkavaro2.jpg

Utolsó kommentek

Friss topikok

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Toriyama Akira, a shounen stílus reformere

2012.12.07. 06:01 :: Rondár

tumblr_m212dixa071rnod4co1_400.jpg

 

Toriyama Akira a világ legnépszerűbb mangarajzolói közé tartozik. A mangaka munkáin generációk nőttek fel. Legismertebb munkáját, a Dragon Ballt világszerte ismerik és szeretik, és minden idők egyik legnagyobb hatású munkájának titulálják. Az elkövetkezendő generációk több sikeres mangakájára (Kishimoto Masashi, Kubo Tite, Eiichirou Oda, Togashi Yoshihiro, Mashima Hiro stb.) is hatással volt, valamint a Dragon Ball idején volt a legmagasabb a Shuukan Shounen Jump mangamagazin eladott példányainak száma. A Dragon Ball egyike volt az első mangáknak, melyeket elkezdtek értékesíteni a nemzetközi piacon, és megismertették a világgal a japán rajzfilmeket és képregényeket. A hazai olvasóknak sem kell magyarázni, mennyire átütő siker volt még anno. Cikkünk Toriyama mester többi munkájával is foglalkozik.

Toriyama Akira 1955. április 5.-én született Nagoyában. Gyerek- és fiatalkorában nagy hatással volt rá Tezuka Osamu, a Walt Disney stúdió klasszikus rajzfilmjei és a Jackie Chan főszereplésével készült harcművészeti filmek. Ő magát elsődlegesen gegmanga rajzolónak tartja, és ennek az első, versenyre szánt mangája, a „Mysterious Rain Jack” is tanúskodik, mely lényegében egy Star Wars paródiának készült. A versenyen finalista volt, de nem nyerte meg a díjat. Stílusa viszont felkeltette későbbi szerkesztője, Torishima Kazuhiko figyelmét, aki bátorította a mangakát, hogy ne adja fel. Toriyama később betört a Jump hasábjaira. Írt egy kétfejezetes mangát 1978 és 1979 között Wonder Island címmel, melyet tovább one-shotok követtek.

 DrSlump1.jpg

A nagy áttörést azonban az 1980 és 1984 között futó Dr. Slump hozta meg neki, mely több anime feldolgozást és megélt, és Toriyama ezzel nyerte el a nagy tiszteletnek örvendő Shogakukan manga-díjat 1981-ben. Ebben már lefektette a későbbi mangáira jellemző alapokat, pl: beszélő, emberszerű állatok, sci-fibe illő eszközök és a rá jellemző humor. Ekkor már jól ismert, népszerű mangarajzoló volt, de a nemzetközi áttörést az 1984-ben indult Dragon Ball hozta el.

dragon 5.jpg

A manga a Muten Roushi (Zseniális Teknős) tréning történetszálnál kezdett igazán népszerűvé válni, népszerűsége pedig töretlen maradt. Habár Toriyama stílusán még mindig érezni lehetett, hogy a humorra fordít nagyobb gondot, egyre több lett benne az akció és a kaland. A mitológiai elemekben is bővelkedő science fantasy sorozat új utat kövezett ki magának a korabeli shounen mangák között. Főszereplője például nem a világ egyik legerősebb embere volt (ellentétben a szintén nagyon népszerű Hokuto no ken Kenshinroujával), hanem egy kissé együgyű és naiv kisfiú, akinek minden álma az volt, hogy erős harcos legyen. A kezdetben naiv kezdőből a világegyetem legerősebb lényévé váló karakterfejlődés több, későbbi mangasorozat alapkövének számított, mégis elég kevés szereplő volt elég egyedi ahhoz, hogy Son Gokut kiüsse az élmezőnyből. Goku már a sorozat első felének végére is hatalmas harcossá válik, de a második felénél még több változáson megy át.

star wars1könyvek a bookeren.jpg

A Dragon Ball sorozat második fele (az animeadaptációt Dragon Ball Z-nek keresztelték) már visszavett a humorból, és előtérbe helyezte a tömény akciót. Toriyama feltárta előttünk Goku múltját, a galaxis többi részét, új szereplőket és látványosabb kalandokat mutatva ezzel a rajongótábornak. Egyes kritikusok szerint a sok harc monotonabbá tette a sorozatot, de a manga korábban még sosem volt ilyen pörgős. Karakterkavalkádja színesedett, az újabb és újabb erőszintek pedig tovább fokozták a Dragon Ball egyediségét. Azonban Toriyama már jóval régebb óta tervezett véget vetni sorozatának, mint amikor az valójában véget ért. A végére már nagyon megelégelte a Dragon Ball világot, de ez el is várható, hiszen tizenegy évig azzal feküdt és kelt, mire 1995-ben befejezhette.

orség 01.jpg

Toriyama nem készített azóta sem több hosszú sorozatot. Helyettük inkább elkezdett egykötetes, vagy egyfejezetes mangákat rajzolni. Ezek közé tartozik a Sand Land, a Kajika, a Cowa!, a Neko Majin és a Haigyo no Mahimahi. Több közreműködése is volt más mangakákkal, és néhányszor még visszatért a Dragon Ball franchisehoz, de vezető szerepet nem nagyon vállalt benne. A Dragon Ball GT-hez például nem sok köze volt, és hát... a fogadtatás alapján ez meg is látszik. Viszont Toriyama más ponton is elkezdett alkotni.

01.jpg

Japán elsőszámú szerepjátékának, a Dragon Quest franchise-nak készít karakterrajzokat, hasonlóan a Chrno Triggernek és a Blue Dragonnak is, melyből szintén készült anime. Ezek mellett készített illusztrációkat különböző magazinokba, karikatúrákat rajzolt hírességekről, lemezborítókat tervezett és hasonló munkákat vállalt el. Legutóbb a Kintoki című egyfejezetes mangáját közölte le a Jump. Nagy barátja több, manapság népszerű mangarajzolónak, és gyermekei lévén tart lépést a kortárs mangasorozatokkal. Köztudomású, hogy egyik kisfia nagy One Piece rajongó, így Toriyama jóban van annak a készítőjével. A rajzoló tulajdonában van a Bird Studio is, melynek majdnem egyedüli dolgozója, és az elmúlt pár évben nem tevékenykedett túl aktívan.         

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló star wars humor képregény rajzfilm művészet Japán

A bejegyzés trackback címe:

https://sf.blog.hu/api/trackback/id/tr694921785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása